Zvijezde, davna lica spašenih

Special cijena 15,41 € Redovna cijena 17,12 €
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 144

  • Datum izdanja: ožujak 2019.

  • ISBN: 978-953358084-5

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 204 mm

  • Težina: 240 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Nagrada Zvonko Milković 2019.

Poezijom se spaja nespojivo i priziva ono što nazivamo odsutnošću, privremenom udaljenošću. Zvijezde: njihova svjetlost, strogo i hladno, lebdi nad životima drugih. Davna lica spašenih: čija su i tko je spašen? Zašto, gotovo neporecivo, vjerujemo da se to odnosi na nas, na naša lica i naše živote? Da bi se ta golemost razumjela, da bi se preživjele njihova točnost i vidljivost, potrebna je poezija, metaforični jezični stroj, kojim se "ispituje dno svake stvari": raskorak i sumnja, svjetlo i mrak, pretvaranje i vječnost. Spajanje nevidljivih veza prošlosti i sadašnjosti, slutnja budućnosti koja je prošla, domišljanje novog poretka stvari, dobrodošlo su polazište u čitanju knjige Zvijezde, davna lica spašenih. Opsežan radni zadatak opredmećivanja života za pjesnika je jednak spašavanju povijesti vlastitog znaka: jezika, pisma. Ali može li se drukčije ispod zvijezda? U pjesmama Davora Šalata, "tim strpljivim labirintima linija", ocrtava se povijest predmeta i njihovih skrivenih bivanja, povijest našeg čitanja, radosti i stradanja. - Miroslav Mićanović

Frakturina večer poezije s Josipom Gogić, Miroslavom Kirinom, Suzanom Matić, Larom Mitraković i Davorom Šalatom
25. 4. 2019., Kino Europa - dvorana Müller, Zagreb

  1. Predstavljanje knjige pjesama Davora Šalata u Varaždinu Predstavljanje knjige pjesama Davora Šalata u Varaždinu U četvrtak 27. lipnja 2019. u 19 sati u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" u Varaždinu (Trg slobode 8a) bit će predstavljena knjiga pjesama Davora Šalata Zvijezde, davna lica spašenih. Uz autora o njegovim pjesmama govorit će Milan Bešlić, Roman Simić i Ernest Fišer.
  2. Frakturina večer poezije Frakturina večer poezije Na večeri poezije, u četvrtak 25. travnja 2019. u 20 sati predstavit ćemo nove zbirke Josipe Gogić Žena žutih očiju, Miroslava Kirina Malešne, Suzane Matić Usnena predaja, Lare Mitraković Dva puta za jug i Davora Šalata Zvijezde, davna lica spašenih. U dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa (Varšavska 3) razgovor s pjesnicima vodit će Irena Matijašević i Miroslav Mićanović.