Zanat ubijanja

3,98 €
  • Jezik izvornika: njemački

  • Prijevod: Boris Perić

  • Broj stranica: 288

  • Datum izdanja: rujan 2007.

  • ISBN: 978-953266030-2

  • Naslov izvornika: Das Handwerks des Tötens

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 410 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 3,98 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Zanat ubijanja jedna je od onih knjiga koje smo dugo očekivali. Roman koji progovara o našoj nedavnoj prošlosti, našemu mentalitetu, ratovima i ljubavima jasnije, preciznije, bolnije i tužnije negoli je to uspjelo nama samima. Norbert Gstrein u Zanatu ubijanja pripovijeda priču o njemačkom novinaru koji pogiba na Kosovu nakon što je obišao sva ratišta bivše Jugoslavije. Fascinirani ratom i hrabrošću svoga kolege, dvojica mladih novinara pokušavaju rekonstruirati njegov život i napisati roman o njemu, no istraživanje ih vodi do tajni koje se nisu nadali otkriti, do ratnih zločinaca i njihovih žrtava, a sve je protkano napetom ljubavnom pričom koja se vrti oko prelijepe Helene, kćeri hrvatskih gastarbajtera.
Zanat ubijanja zasijeca duboko u rane, pročišćava i tjera na razmišljanje, i to ne samo nas koji smo izravni sudionici ovog romana, već i sve zapadnjake. Gstrein je ovim romanom otvorio jednu od većih polemika u suvremenoj njemačkoj književnosti pitanjem tko ima pravo ispripovjediti nečiju priču i gdje su granice između fikcije i stvarnosti.

Sa Zanatom ubijanja Norbert Gstrein konačno se potvrdio kao vodeći pripovjedač ne samo njemačke nego i europske književnosti. Ovo je dubok i beskompromisan pogled u samo srce našeg vlastitog, još uvijek jedva rasvijetljenog mraka.
Richard Kämmerlings, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Još nitko nije otkrio više građanski, miru naklonjeniji jezik kojim bi opisao ratovanje... Konačno jedan autor koji je takve građe da može preuzeti loptu od Brocha i Kafke, Musila i Thomasa Manna i elegantno je dodati u 21. stoljeće.
Tilman Krause, Die Welt

Sa Zanatom ubijanja rat u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji na velika je vrata ušao u suvremenu njemačku književnost. Gstrein ga prikazuje kao veliko moralno i egzistencijalno iskušenje, dramu koja u svoj vrtlog povlači i neke sasvim druge i udaljene ljude.
Nenad Popović, Feral Tribune

Iako Norbert Gstrein za našu prošlost ne može učiniti ništa ili gotovo ništa, s našom budućnošću može sve. Čekamo na njegove nove knjige. Ja ih očekujem.
Jorge Semprun