Vrtoglave godine

Europa, 1900.–1914.

33,05 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Goran Schmidt

  • Broj stranica: 576

  • Datum izdanja: veljača 2015.

  • ISBN: 978-953266617-5

  • Naslov izvornika: The Vertigo Years: Europe 1900–1914

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 975 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 33,05 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Europa, 1900.–1914.: svijet u traženju, pulsirajuće razdoblje kreativnosti i suprotnosti. Glavne su teme terorizam, globalizacija, imigranti, konzumerizam, propast moralnih vrijednosti i suparništvo velikih sila. Dvadeseto stoljeće nije se rodilo u rovovima kod Somme ili Passchendaela, nego u petnaest vrtoglavih godina koje su prethodile Prvome svjetskom ratu.

U kratkom razdoblju novi svjetski poredak proizašao je iz tragičnih suprotnosti staroga. Posljedice industrijske revolucije, na političkom i osobnom planu, osjećale su se u cijelom svijetu: gradovi rastu zbog pristizanja seoskog stanovništva koje napušta svoje tradicionalne vrijednosti, znanost donosi napredak, ali i izume iz noćnih mora, obrazovanje je milijunima ljudi otvorilo nove mogućnosti, masovno proizvedeni predmeti promijenili su svakodnevni život, radnici zahtijevaju udio u političkoj vlasti, žene žele promijeniti svoj položaj u društvu i prirodu seksualnih odnosa.

Od nevjerojatne nade u novo stoljeće koju je utjelovio Svjetski sajam u Parizu 1900. do atentata na austrijskog nadvojvodu u Sarajevu 1914., povjesničar Philipp Blom ovo razdoblje istražuje godinu po godinu. Premijeri i seljaci, anarhisti i glumice, znanstvenici i psihopati susreću se na pozornici novoga stoljeća u ovom prikazu raskošnoga, nestabilnog doba na rubu katastrofe.

Prelijepo napisana i puna vješto ispričanih anegdota, knjiga Vrtoglave godine oživljava čudesa, užase i strahove ranoga dvadesetog stoljeća.

“Ključni predvodnici promjena u dvadesetom stoljeću, kako Blom piše, bili su strojevi i žene, brzina i seks.”
The Guardian

“Knjiga oživljava strahove, zanose i nepoznate činjenice toga vremena. Ako civilizacija izdrži sljedećih sto godina, možda će neki jednako darovit povjesničar jednoga dana uspoređivati prvo desetljeće ovoga stoljeća s njegovim vrtoglavim parnjakom prije 1914.”
The Economist

“U ovom briljantnom prikazu vrijeme o kojem se govori tako je bogato prožeto znanstvenom zapanjenošću, društvenim vrenjem i kulturnim vrtloženjem da se osjećaj bezglave nesreće čini nevjerojatno bliskim.”
Kirkus Review

“Snaga i privlačnost ove knjige leže u svestranome panoramskom pristupu oživljenom nadahnutim pripovijedanjem i osobnim pričama...”
The New Yorker


Čitaj u e-izdanju!