Varamo

Special cijena 14,21 € Redovna cijena 15,79 €
 • Jezik izvornika: španjolski

 • Prijevod: Dora Jelačić Bužimski

 • Broj stranica: 128

 • Datum izdanja: listopad 2013.

 • ISBN: 978-953266514-7

 • Naslov izvornika: Varamo

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 205 mm

 • Težina: 220 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 5,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Sve je bilo moguće, kao u svijetu koji upravo nastaje – neka baš riječi iz romana Varamo budu one kojima domaćem čitatelju predstavljamo književni svemir Argentinca Césara Aire, jednoga od najintrigantnijih suvremenih južnoameričkih pisaca.

Roberto Bolano zvao ga je “jednim od tri ili četiri najbolja pisca što danas pišu na španjolskom jeziku”, a njegovi čitatelji diljem svijeta potvrdit će to: čak i kad se u svojim potragama bavi složenim pitanjima filozofije, autorstva, improvizacije, originalnosti i pripovijedanja, Airina je proza uvijek brza, svijetla i zabavna – i doista vas može odvesti bilo kamo!

Barem na površini, Varamo je priča o panamskom državnom službeniku istog imena koji će jednoga dana, godine 1923., nakon niza bizarnih nedaća napisati u gradu Colónu remek-djelo modernoga srednjoameričkog pjesništva. Nikada prije u svojih pedeset godina Varamo nije napisao ni retka, i dok ga slijedi na njegovoj miniodiseji, pokušavajući rekonstruirati okolnosti koje će za koji čas poroditi djelo genija, Aira nam pokazuje svu raskoš svojega spisateljskoga umijeća igrajući se i smijući se svijetu, ali i našoj potrebi da umjetničkom djelu prišivamo povijesni, nacionalni, psihološki ili estetski kontekst.

Neplanirano i neočekivano, u ovom izvrsnom romanu čitatelj će piscu postati suučesnikom, ali već nakon nekoliko pročitanih stranica svoga se udjela u Varamu i svijetu Césara Aire više neće poželjeti odreći.

“Kratko, umno, duhovito i maštovito.”
Boston Review

“Avangardno djelo koje kombinira nemoguće i realno, književnost u kojoj svaka činjenica daje naslutiti postojanje svoje suprotnosti, a čak se i usputne primjedbe ili dijelovi radnje znaju okrenuti naglavce!”
The New York Review of Books

“Kao i sve druge Airine knjige Varamo je šarmantan i izluđujući.”
The New York Times Book Review

“Knjiga je strukturirana oko niza slučajnih susreta, ili Airi pruža priliku da ispod glasa komentira veće koncepte kao što su priroda ljudskog opažanja, mogućnosti pripovijedanja i mišljenja.”
Publishers Weekly

“Svaki element na koji nam Aira želi skrenuti pozornost oštro se fokusira prije nego što mu se priđe u kratkim, zabavnim digresijama. Više od svega Varamo pretpostavlja nepovjerenje u sam koncept zapleta te užitak u igri. Aira nam je još jednom ponudio niz nezaboravnih slika bremenitih mogućnostima interpretacije koje na okupu drže fine niti značenja.”
The National

 1. Ponovno čitanje podvučenih rečenica Ponovno čitanje podvučenih rečenica Goran Ferčec preporučuje pet Frakturinih naslova Pisac i dramaturg Goran Ferčec nakon uspješne drame "Ispravci ritma" za koju se traži karta više u zagrebačkom HNK-u u režiji Gorana Sergeja Pristaša, usred priprema za dvije predstave na kojima je dramaturg – "Ljudski glas" prema tekstovima Jeana Cocteaua, Chirs Kraus i Paula B. Preciada u ZKM-u a u režiji Bojana Djordjeva, te "Voda" po pripovijetci Vladimira Naz