Uoči slavlja

Special cijena 17,80 € Redovna cijena 19,78 €
 • Jezik izvornika: njemački

 • Prijevod: Anda Bukvić Pažin

 • Broj stranica: 304

 • Datum izdanja: siječanj 2017.

 • ISBN: 978-953266832-2

 • Naslov izvornika: Vor dem Fest

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 225 mm

 • Težina: 780 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 19,78 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Noć je uoči Anindana u mjestašcu Fürstenfelde u okrugu Uckermark. Nitko od mještana nije posve siguran što se slavi, no vesele se što će spaliti Annu. A premda selo naizgled spava, neki njegovi stanovnici nisu sigurni je li im ova noć uoči slavlja zapravo posljednja. Bivši potpukovnik Njemačke nacionalne vojske, šumar i penzioner g. Schramm mora donijeti odluku: cigareta ili metak u glavu. Anna leži u tami, sama, okružena oronulom prošlošću svoje obitelji, i pita se što joj je dobro donijelo osamnaest godina provedenih na imanju Geherovih. Mladiću Johannu kod kuće postane neizdrživo, a kad dođe do crkve, začuje pucketanje iz tornja i naiđe na odbačeni zvonarski cilindar. Noć je probudila uspavane duhove: na površinu izbijaju stare legende i sjećanja.

Nakon velikog uspjeha romana Kako vojnik popravlja gramofon preve­denog na više od trideset jezika, Saša Stanišić u svojem drugom romanu Uoči slavlja maestralno opisuje događaje iz njemačke provincije. Uoči slavlja djelo je koje ne ostavlja ravnodušnim, prije svega zbog autorove suptilne duhovitosti i suosjećajnosti prema svojim junacima.

“Svjetska književnost iz Uckermarka: Saša Stanišić u ovom romanu pripovijeda kao da ne postoji sutra.”
Andreas Platthaus, Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Svakom od svojih likova autor pristupa s bezrezervnom naklonošću. Shvaća ih ozbiljno, ali opisuje ih s puno humora. To se rijetko viđa.”
TAZ

“Saša Stanišić prirodni je talent.”
Der Standard

“Malo je takvih knjiga. Politički vješto stilističko remek-djelo.”
Verena Auffermann, Die Zeit

“Stanišić je iznimno pronicav, odvažan pri­povjedač koji voli svoje likove i šalje ih do ruba ponora. Nadajmo se da će nastaviti pričati zanesene i zapanjujuće priče o proturječjima ljudske egzistencije, priče koje će nas duboko ganuti i kojima ćemo se smijati na sav glas.”
Donna Seaman, Los Angeles Times

“Duhovito, dirljivo i pomalo zastrašujuće.”
Karen Russell, New Yorker

 1. Štafeta mladosti (iz romana Saše Stanišića Štafeta mladosti (iz romana Saše Stanišića "Podrijetlo") Organizacija evenata bez daljnjega je bila jaka strana realsocijalizma. Svi svečani praznici, parade i prijemi, sva uprizorenja ljubavi prema narodu, Partiji i predsjedniku – sve je to bilo u redu, da bi riječ rekao, šareno i golemo, glomazne vojničke kape i ordenje. Jest sve uvijek trajalo predugo, ali komu ćeš se požaliti? Jedan od najvažnijih jugoslavenskih praznika bio je 25. maj, Dan mladosti. Krasila ga je fantastična tradicija
 2. Knjiga od 10 kilograma nije idealan izbor za ljeto Knjiga od 10 kilograma nije idealan izbor za ljeto Čitateljski svijet Tee Jurišić Veselo, magično, razigrano, snovito – tim bi se epitetima mogao opisati stil slikarice i ilustratorice Tee Jurišić i ma koliko oni bili točni, ipak ne bi rekli ništa o suštini; o tome kako iz njezinih slika izbijaju čudesna snaga i privlačnost, kako se, unatoč infantilnosti na površini, u njima ipak krije nešto prijeteće, kako su slojevite i bogate. Najvi&sc