Unterstadt

23,55 €
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 400

  • Datum izdanja: studeni 2009.

  • ISBN: 978-953266116-3

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 495 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 23,55 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Kultni roman Ivane Šojat Unterstadt jedna je od onih knjiga koja čitatelju ne dopušta da stane jer ga u potpunosti uvlači u priču i daje mu mogućnost da se identificira s glavnim junacima. Ovo je roman o Osijeku, o građanskoj obitelji njemačkih korijena, o dvadesetom stoljeću, povijesnim turbulencijama, mijenama, pravdi i nepravdi, ratovima, smrti, strahu, ljubavi i veselju. Sudbina jedne obitelji, grada i zemlje ispričana je kroz živote četiriju generacija žena koje trpe povijest i čuvaju budućnost dok njihovi muškarci vode svoje uzaludne bitke i unaprijed izgubljene ratove.

Svijet Unterstadta, prepun emocija, obrata, životnosti, nijansi, vrlina i mana glavnih i sporednih junaka, univerzalan je i dodiruje gotovo svaku obiteljsku povijest u ovim krajevima. Ivana Šojat stvorila je najvažniji osječki roman, roman koji je posveta gradu i želji da se povijest ne zaboravi, da se ne skriva u ormaru ili ispod tepiha kako to zbog straha i srama čine njezine junakinje, jer sjena prošlosti nadvija se nad svakoga tko se s njom nije suočio.

Unterstadt je ovjenčan nagradama Vladimir Nazor 2009., Ksaver Šandor Gjalski 2010., Fran Galović 2010. i Josip i Ivan Kozarac 2010. te uprizoren u najuspješnijoj i najnagrađivanijoj predstavi hrvatskoga glumišta u dvadeset prvom stoljeću.

“Ali Unterstadt je u prvom redu odličan roman, štivo koje na književno uvjerljiv način govori o sudbinama ljudi što su živjeli na ‘raskrižju povijesti koja je divljala’. (...) Ovo je knjiga po temeljnom ugođaju tamna, teška, opominjuća i optužujuća, jer drukčija i ne može biti. Knjiga koja otrežnjuje.”
– Strahimir Primorac

Unterstadt je roman čija autorica vjeruje u pripovijedanje, u međusobni dijalog ukućana, u govor o drugima bez obzira na bolna spajanja proturječnih ideologija u jednom gradu ili jednoj obitelji.”
– Helena Sablić Tomić

“Kompleksan i brižno ispripovijedan roman ove autorice priča je o četiri generacije žena jedne obitelji njemačkih korijena u Osijeku. Na podlozi povijesti 20. stoljeća i njegovih tragedija odmotava se priča o identitetu i obiteljskim tajnama, sudbini i traumama, obogaćena smislom za detalj i atmosferu, rafiniranim rečenicama i velikom temom svedenom na intimnu priču pojedinaca.”
– Jagna Pogačnik