Umrijeti u Hrvatskoj

Pet eseja

Special cijena 16,61 € Redovna cijena 18,45 €
 • Jezik izvornika: hrvatski

 • Broj stranica: 184

 • Datum izdanja: travanj 2019.

 • ISBN: 978-953358129-3

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 204 mm

 • Težina: 285 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Nagrada Višnja Machiedo za 2019. godinu

Memoarska proza Umrijeti u Hrvatskoj jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pisaca i intelektualaca Slobodana Šnajdera u pet eseja progovara ne samo o Hrvatskoj danas i jučer već i o samome Šnajderu, o njegovu odnosu prema ocu i majci, prijateljima, književnosti i, naravno, o pisanju njegova nagrađivanog i prevođenog romana Doba mjedi.
Ne bez razloga, Umrijeti u Hrvatskoj počinje pitanjem svjetonazora, pitanjem toliko važnim da ga moramo stalno iznova postavljati, a jednako tako ne završava slučajno posvetom prijateljstvu i prijatelju Darku Gašparoviću. Slobodan Šnajder germanski precizno a francuski lako pišući o raznim temama zahvaća dvadeseto stoljeće u njegovoj cjelini. Kroz slučaj svoga oca pjesnika Đure Šnajdera i njegove poezije, jednako kao i kroz pisanje o Miroslavu Krleži ili pak o Lászlu Végelu ispisuje i svoj autoportret, ili jedan njegov dio.
Umrijeti u Hrvatskoj nikada nije bilo jednostavno, makar se ovdje oduvijek umiralo lako, a živjelo se oduvijek teško. Šnajderova memoarska proza postavlja pitanja jer u njoj se životno isprepleću književnost, filozofija i politika, sudbine raznih ljudi sa sudbinom autora samoga. U središtu ovih eseja uvijek stoji advocatus diaboli koji stalno preispituje sebe samoga, koji sumnja, koji zna da je kraj ujedno ušće početka.

“Pet eseja Slobodana Šnajdera, što je vidljivo već iz naslovnog, problematizira skoro sve najvažnije teme koje već pola vijeka zaokupljaju ovoga autora, a mogu se čitati kao u neku ruku metatekst u odnosu na njegove knjige što spadaju u literaturu u užem smislu riječi. Šnajder ima što reći i zna to reći, pa pretpostavljam da će i ova knjiga naći čitatelje koji to znanje, a i formalne vještine, uvažavaju.” - Snježana Banović

Predstavljanje knjige Umrijeti u Hrvatskoj Slobodana Šnajdera na 12. Subversive Festivalu
9. 5. 2019., Kino Europa - dvorana Müller, Zagreb

 1. Slobodan Šnajder u Križevcima Slobodan Šnajder u Križevcima U utorak 12. studenog 2019. u 18 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci (Trg sv. Florijana 14) održat će se  književni susret sa  Slobodanom Šnajderom.    
 2. Slobodan Šnajder o Lászlu Végelu: Magic Mystery tour kao putovanje kroz vrijeme Slobodan Šnajder o Lászlu Végelu: Magic Mystery tour kao putovanje kroz vrijeme Čitajući Lászla Végela  S nemalim čuđenjem slušam kako se danas posvuda govori o "veselim šezdesetim" s istom onom samorazumljivošću s kojom se nekada govorilo o "ludim dvadesetim". Sedamdesete godine su prijelazne, osamdesete apokaliptične, devedesetih, otud, više nema. Svijet zaokružuje svoja iskustva i baca nesvodivo u zaborav: "vesele šezdesete" – doba Beatlesa i mini-suknje.
 3. Predstavljanje knjige Slobodana Šnajdera Predstavljanje knjige Slobodana Šnajdera U okviru 12. Subversive Festivala, u četvrtak 9. svibnja 2019. u 19 sati u dvorani Müller kina Europa (Varšavska 3) u Zagrebu predstavit ćemo novu knjigu eseja Slobodana Šnajdera Umrijeti u Hrvatskoj. Razgovor s autorom vodit će urednik Seid Serdarević.                Umrijeti u Hrvatskoj nikada nije bilo jednostavno, makar se ovdje oduvijek umira