Tragači

Globalna povijest istraživanja

Special cijena 8,36 € Redovna cijena 9,29 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Ivana Šojat

  • Broj stranica: 496

  • Datum izdanja: listopad 2010.

  • ISBN: 978-953266160-6

  • Naslov izvornika: Pathfinders

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 240 mm

  • Težina: 1 160 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 9,29 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Baveći se temom otkrivanja svijeta na uistinu svjetskoj razini, povjesničar Felipe Fernández–Armesto slijedi tragače koji su u proteklim tisućljećima utabali rute i uspostavili kontakte spajajući i najudaljenije kutke svijeta. Od migracija Homo erectusa prije milijun i pol godina, morskih ekspedicija koje su povezivale Egipat kraljice Hatšepsut s egzotičnom zemljom Punt u drugom tisućljeću pr. Kr., preko trgovaca i misionara s drevnih Putova svile i slavnih moreplovaca s iberskog poluotoka iz 15. stoljeća, sve do 19. stoljeća i istraživanja polarnih predjela, unutrašnjosti Afrike, Sjeverne Amerike i južnog Pacifika, autor isprepliće priče pune karaktera. Fernández–Armesto vraća se na početke naše vrste, analizirajući temelj uspjeha pradavnog čovjeka bez obzira na njegove komparativne nedostatke u suočavanju s okružjem u kojem je živio. Razbija mitove o slavnim istraživačima prikazujući ih u svjetlu njihove, počesto dvojbene motivacije i na površinu izvlači neke manje poznate krčitelje novih putova koji su iznimno važni za svjetsku povijest. Prikazujući u povijesnom presjeku najvažnija svjetska istraživanja, smještajući ih u kontekst kulture, tehnologije i politike pripadajućeg doba te iznoseći slavne, ali i neslavne epizode osvajanja svijeta, Fernández–Armesto piše povijest koja obuhvaća ne samo veliku širinu nego zadire i u dubinu ne gubeći na svojoj zanimljivosti i dinamici.

“U potpunosti zaokupljaju... Tragači su važan doprinos našem upoznavanju neumornog nagona ljudskog roda da istraži i iskoristi planet Zemlju.”
Justin Marozzi, Literary Review

“Maestralno.”
Hugh Thomson, Independent

“Ferndez-Armesto vodi nas na put oko svijeta u 45 o fascinantnih stranica.”
Anthony Sattin, Sunday Times

“Svježe i elegantno, napisano na nezaboravan način.”
Joanna Kavenna, New Statesman

“Spektakularno... Ferndez-Armesto specijalizirao se za temeljita znanstvena djela zadivljujuće širine.”
Angel Gurria-Quintana, Financial Times Magazine

“Sjajna knjiga... odmjerena, sveobuhvatna, često duhovita kronika. Tragači uspijevaju u onom što bi povijesna knjiga i trebala činiti: poučavaju bez podcjenjivanja i tjeraju vas na razmišljanje.”
Jonathan Wright, Geographical Magazine

“Privlačnost i šarm Tragača leži u ravnoteži koju knjiga postiže dajući širok pregled te se zadržavajući na dokumentarno bogatim i narativno dinamičnim pričama. Kao i u svim djelima Fernndez-Armesta, teme su široko pokrivene, a stil pisanja dobro pogođen i pun duha.”
Ronald Wright, Times Literary Supplement