Tomica Bajsić

Tomica Bajsić pjesnik je, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj.
Rođen je u Zagrebu 1968. Školovao se u Školi primijenjenih umjetnosti i studirao grafiku tri godine na Likovnoj akademiji u Zagrebu, do 1991., kada se dragovoljno priključio obrani Hrvatske i kao pripadnik Specijalnih postrojbi GSHV-a (većinom Bojne Frankopan) i zapovjednik Izvidničko-diverzantske grupe ZP Zagreb borio se na niz ratišta, bio ranjavan i odlikovan te sudjelovao i u operacijama Maslenica i Oluja.
Bavio se i restauracijom i crtanjem. Bio je dugogodišnji urednik časopisa i biblioteke Poezije. Poeziju i prozu objavljuje u zemlji i inozemstvu u antologijama, časopisima i na radiju. Pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika. Sudjelovao je na mnogim značajnim pjesničkim festivalima i čitanjima u Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Engleskoj, Irskoj, Škotskoj, Švedskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Litvi, uključujući i Struške večeri poezije u Makedoniji, Sarajevske dane poezije i Dane poezije i vina u Sloveniji.
Od 2010. vodi Drugu priču, za dizajn i nakladništvo. Predsjednik je Hrvatskog centra PEN-a, potpredsjednik i voditelj kulturnih tribina Hrvatsko-hispanskog društva prijateljstva i koordinator hrvatskog dijela Lyriklinea, svjetske biblioteke zvučne i pisane poezije.
Obavio je knjige Južni križ, poezija, 1998., u prijevodu na slovenski 2014., Pjesme svjetlosti i sjene, poezija, 2004., Dva svijeta i još jedan, putopisna proza, 2007., Ana i vila Velebita, slikovnica, crtež i tekst, 2007., Pobuna obješenih, poezija i prozni zapisi, 2008., Zrak ispod mora, poezija, 2009., i Amazona diše, putopis i fotografije, 2016.
Nagrađen je nagradama Goranovo proljeće za knjigu pjesama Južni križ 1998. i Dobriša Cesarić za zbirku Zrak ispod mora 2008.
Obavio je niz prijevoda, od kojih izdvajamo Španjolske pjesme ljubavi i progonstva, izbor poezije, izbor, prijevod i eseji, 2002., Sve do srca svijeta, izabrane pjesme Blaisea Cendrarsa, preveo i pripremio, 2003., U Patagoniji, prijevod putopisa Brucea Chatwina, 2006., Južna pošta, putovanje kroz poeziju Latinske Amerike, izbor, prijevod i eseji, 2008., Urezi, izbor iz svjetske poezije o ratu, represiji, ropstvu, 2010., i Blaise Cendrars, poezija, život i djelo, 2014.
Autor je samostalnih izložbi Amazona diše, škola na dalekom kraju svijeta, KIC Zagreb, 2014., i Izložbe fotografija Amazone i Brazila, Muzej Mimara, 2017.

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 2

Postavi padajućim redoslijedom
  1. Nevidljivo more
    Nevidljivo more
    Special cijena 107,10 kn Redovna cijena 119,00 kn
  2. Pobuna obješenih
    Pobuna obješenih
    Special cijena 131,36 kn Redovna cijena 145,95 kn
Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 2

Postavi padajućim redoslijedom