Taksim

Special cijena 5,98 € Redovna cijena 6,64 €
  • Jezik izvornika: poljski

  • Prijevod: Siniša Kasumović

  • Broj stranica: 312

  • Datum izdanja: prosinac 2012.

  • ISBN: 978-953266428-7

  • Naslov izvornika: Taksim

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 435 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Preko nebrojenih granica, najzabačenijim cestama i uvijek s tek toliko goriva da ih dovede do sljedeće zabiti, Władek i Pawel u prastarom kamionetu obilaze tržnice i bazare Jugoistočne Europe. Svoju robu, rabljenu odjeću iz “Pariza–Londona–New Yorka” prodaju multietničkim gubitnicima, onima koji se još otimaju za smeće s bliskog Zapada i dalekog Istoka, stanovnicima svijeta koji se troši brže nego krpe kojima ga zasipaju.
Ali kad se Władek zaljubi u prodavačicu karata iz slovačkog putujućeg cirkusa, dva će se prijatelja uplesti u kriminalne poslove krijumčarenja ljudima, a ono što je počelo kao melankolično-meditativni roman ceste pretvorit će se u napetu priču o bijegu i progonstvu, koja će – u izvedbi jednog od ponajboljih poljskih pripovjedača današnjice – premrežiti nepreglednu pustaru geografije i povijesti Istočne Europe, dati nam da zavirimo u budućnost i odvesti nas sve do srca Novoga svijeta, do Taksima. Romanom Taksim Andrzej Stasiuk svom je uznemirujućem književnom zemljovidu dodao još jedno fascinantno područje, zonu u kojoj se susreću i iskre lirizam i okrutnost, pejzaži svijeta kojega se vrijedi bojati i – možda još koji čas – voljeti ga.

Kako žestoka, divlja i prekrasna knjiga o onome što obično nazivamo siromašnim Istokom! Najbolja knjiga koju je Andrzej Stasiuk dosad napisao. Borbeni div iz poljskih planina ovim je romanom ostvario majstorsko djelo: još nikad nije bio tako poetičan, tako emotivan, tako precizan. Još nikada nije bio tako radikalan.
WDR3

Nitko ne zna bolje od ovog osjećajnog i moćnog Poljaka prizvati silovitost i prolaznost, okrutnost i zaštićenost, očajanje i utjehu europskog Istoka.
Neue Zürcher Zeitung

Nadahnuće i napetost podarili su Stasiuku auru poljskog Kerouaca. Veličanstveno.
VSD

Najuspješniji poljski pisac Andrzej Stasiuk povukao je u središte svoga novog romana spodobe s ruba ulice te ih opisao tako brižljivo da su tranzicijski gubitnici u iznošenim kožnatim jaknama postali pravim junacima.
Die Zeit

Taksim uvjerljivo potvrđuje Stasiukovu upečatljivu slavu jednoga od velikana ne samo poljske nego i književnosti cijele Europe.
Junge Welt

Stasiukov talent sastoji se u tome da prikaže “otrovnu i neizlječivu tugu svakodnevice”. Opčinjava nas tema, poezija, ritam. Dobro raspoloženje nastavlja se i u porazu.
Le Figaro littéraire