Svjetlo za duhove

Special cijena 17,80 € Redovna cijena 19,78 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Alenka Mirković-Nađ

  • Broj stranica: 304

  • Datum izdanja: srpanj 2013.

  • ISBN: 978-953266504-8

  • Naslov izvornika: Ghost Light

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 370 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Svjetlo za duhove. Drevno praznovjerje među ljudima od pozornice. Kada kazalište utone u mrak, jednu se svjetiljku uvijek mora ostaviti upaljenu, kako bi duhovi mogli izvoditi vlastite komade.

Godine 1907. u dublinskom kazalištu Abbey susreće se dvoje ljudi čija će veza protresti grad šaptom i glasinama. Molly Allgood mlada je, lijepa i buntovna glumica skromna podrijetla, ali s talentom i snom o slavi. Ne nedostaje joj udvarača, ali iza zastora svoga života uvest će samo jednoga, pjesnika i mučaljivoga genija Johna Syngea.
No između sredovječnog pisca i glumice ne stoji samo razlika u godinama, staleškoj pripadnosti i vjeroispovijesti – njihovoj turbulentnoj, ponekad okrutnoj, a ponekad nježnoj vezi protive se obje njihove obitelji, društvo i, konačno, sudbina sama.

Dok, mnogo godina poslije, luta zimskim Londonom i rukama starice prebire po svome albumu s uspomenama, Molly iznova budi duhove – rasplamsava dva iznimna života i strast koja ih je pokretala.

Predivna predstava sjena koju nam donosi Irac Joseph O’Connor, jedan od ponajboljih europskih pisaca današnjice, ljubavna je priča zasnovana na istinitim događajima, a svjetlo ovoga romana sačuvalo ju je od zaborava.

Svjetlo za duhove Josepha O’Connora jednostavno je briljantno djelo – predivno napisana ljubavna priča te istodobno komadić irske društvene i političke povijesti.”
The Guardian, Knjige godine

“Ne mogu se sjetiti knjige koja me u posljednje vrijeme toliko oduševila, tako uspjele na svakoj razini. Svjetlo za duhove pravo je čudo.”
Peter Carey, dvostruki dobitnik Nagrade Man Booker

“Tour de force... Komplicirana i prekrasna ljubavna priča. Pripovijedanje u kojem se osjeti potez genija.”
The Sunday Business Post

“Očaravajuće... Dirljivo... Rapsodično džojsovski... Opako komično... Čitatelji će biti oduševljeni.”
The Sunday Telegraph

“U svojim prethodnim romanima Zvijezda mora i Redemption Falls Joseph O’Connor izgradio je svoj jedinstveni stil: na širokom pripovjedačkom polju poigrava se izmišljenim dokumentima i prepušta se pustolovinama u tekstu. Svjetlom za duhove to umijeće dovedeno je na višu razinu... O’Connorov tekst liričan je i dirljiv, riječima Molly Allgood: ‘Skoro pa bi ga poželio zapjevati.’”
The Financial Times

“Ne mogu zamisliti da bi se ove godine moglo pojaviti mnogo boljih – ili hrabrijih – romana od Svjetla za duhove.”
Colum McCann

Čitaj u e-izdanju!