Svjetionik na otoku

T. S. Eliot i oxfordska grupa engleskih pjesnika (I. knj.), Antologija poezije (II. knj.)

33,05 €
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 624

  • Datum izdanja: listopad 2020.

  • ISBN: 978-953358233-7

  • Vrsta uveza: tvrdi

  • Visina: 204 mm

  • Težina: 810 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 15,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

T. S. Eliot i oxfordska grupa engleskih pjesnika W. H. Auden, Stephen Spender, Louis MacNeice i Cecil Day-Lewis

Kada je netko akter na kulturnoj i književnoj sceni već više od sedam desetljeća, onda u njegovoj bilježnici i sjećanjima zasigurno ima mnogo toga što vrijedi zapamtiti. Takav je čovjek Tomislav Sabljak, književni erudit, kratkopričaš, vrstan prevoditelj i kritičar. U svojoj knjizi Svjetionik na Otoku Sabljak najviše govori o T. S. Eliotu i oxfordskoj grupi pjesnika, među kojima ponajviše o jednom od najvećih i najvažnijih svjetskih pjesnika dvadesetog stoljeća W. H. Audenu. S Audenom kao i sa Stephenom Spenderom Sabljak se zbližio prevodeći ih, a još više prilikom njihova posjeta Zagrebu 1960-ih. Od tada pa do njihove smrti s njima je prijateljevao razmjenjujući pisma.

Svjetionik na Otoku knjiga je prepuna preciznih činjenica, točnih uvida, ali još više atmosfere i duha vremena koje je za nama. Na stranicama ove knjige susreću se najvažniji pisci i pjesnici našeg podneblja s engleskim i svjetskim veličinama, najčešće upravo Sabljakovim posredovanjem. Sabljak nam zorno oživljava vrijeme Telegrama, neimaštine i radosti pisanja, vrijeme druženja s Krležom, grad kakvog više nema i kakav je ostao samo u zapisima, ali koji je oduvijek bio vibrantan. Svjetionik na Otoku spada u one – u nas, nažalost, rijetke – knjige koje pišu znalci koji su ujedno i svjedoci vremena i bez kojih ne možemo u punini razumjeti kulturni i povijesni kontekst naše sredine.

Antologija poezije
Izbor i prijevod s engleskog: Tomislav Sabljak

Antologija poezije Svjetionik na Otoku nije samo dodatak zapisima, već s njima čini punopravnu cjelinu, neodvojiv organski dio. Prijevodi najznačajnijih engleskih pjesnika dvadesetog stoljeća kojima se Tomislav Sabljak bavio od svojih literarnih početaka do današnjega dana neizostavni su i za razumijevanje naše poezije.

Pjesnici u ovoj antologiji – W. H. Auden, Stephen Spender, T. S. Eliot, Ezra Pound, Louis MacNeice, Cecil Day-Lewis i Karl Shapiro – neizostavna su lektira svakoga pjesnika i spadaju u najbolje i najznačajnije suvremene pisce. Ova antologija na neki je način nastajala cijeli prevoditeljev životni vijek. Bila je podložna stalnim promjenama i ispravcima, u želji da se najtočnije prenesu duh i sve nijanse izvornika. Sam Tomislav Sabljak često je kontaktirao većinu pjesnika zastupljenih u antologiji kako bi produbio svoja znanja o pojedinim pjesmama, a W. H. Auden i Stephen Spender često su Sabljaku slali svoje pjesme i prije objavljivanja u izvorniku.

Antologija poezije Svjetionik na Otoku bez sumnje je najreprezentativniji prikaz engleske poezije dvadesetoga stoljeća objavljen u nas.