SPQR III. - Oskvrnuće

Special cijena 45,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Marijana Javornik Čubrić

  • Broj stranica: 336

  • Datum izdanja: prosinac 2008.

  • ISBN: 978-953266074-6

  • Naslov izvornika: SPQR III: The Sacrilege

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 195 mm

  • Težina: 360 g

Godina je 61. pr. Kr. Decije Cecilije Metel Mlađi vraća se u Rim nakon boravka u Galiji. U Rimu je nemirno jer se pred gradom utaborio Pompej, koji čeka da mu senat odobri slavljenje trijumfa. Decije je odnedavno član senata, ali mu i samom prijeti opasnost od starog neprijatelja, častohlepna Publija Klodija Pulhera.
U iščekivanju odluke senata, u kući Pontifexa Maximusa Gaja Julija Cezara održava se drevni, sveti obred kojem smiju prisustvovati samo žene. Obred je svojim dolaskom oskvrnuo Klodije. Istodobno se događaju ubojstva uglednih građana i građanki, gatara i robova, koja sva imaju isti ritualni potpis. U istrazi oko ubojstava Deciju se pridružuje neočekivana saveznica Julija Minor, nećakinja Julija Cezara.
Iza obreda i ubojstava, doznaje se, krije se tajni dogovor kojime će Cezar, Pompej i Kras zauvijek promijeniti sudbinu Rima.
Roman Oskvrnuće, treći iz uzbudljive serije SPQR, oduševit će kao i prva dva sve ljubitelje krimića i povijesnih romana.

16.1.2009.

Knjiga dana: John Maddox Roberts, SPQR III. - Oskvrnuće

metro-portal, Knjiga, Nenad Bartolčić, 08.01.2009.

Zanimljiva kombinacija krimića i povijesnog romana Treći roman iz uzbudljive serije SPQR Johna Maddoxa Robertsa (1947.) jednog od poznatijih suvremenih američkih pisaca fantastike i znanstvene fantastike, koji je najveću popularnost stekao upravo ovom svojom serijom SPQR o detektivu amateru koji istražuje okrutna ubojstva u starom Rimu., zanimljivo kombinirajući krimić i povijesni roman. Godina je 61. pr. Kr. Decije Cecilije Metel Mlađi vraća se u Rim nakon boravka u Galiji. U Rimu je nemirno jer se pred gradom utaborio Pompej, koji čeka da mu senat odobri slavljenje trijumfa. Decije je odnedavno član senata, ali mu i samom prijeti opasnost od starog neprijatelja, častohlepna Publija Klodija Pulhera. U iščekivanju odluke senata, u kući Pontifexa Maximusa Gaja Julija Cezara održava se drevni, sveti obred kojem smiju prisustvovati samo žene. Obred je svojim dolaskom oskvrnuo Klodije. Istodobno se događaju ubojstva uglednih građana i građanki, gatara i robova, koja sva imaju isti ritualni potpis. U istrazi oko ubojstava Deciju se pridružuje neočekivana saveznica Julija Minor, nećakinja Julija Cezara. Iza obreda i ubojstava, doznaje se, krije se tajni dogovor kojime će Cezar, Pompej i Kras zauvijek promijeniti sudbinu Rima... Nenad Bartolčić