SPQR I. - Kraljev gambit

Special cijena 45,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Ivana Maslač

  • Broj stranica: 328

  • Datum izdanja: srpanj 2007.

  • ISBN: 978-953266018-0

  • Naslov izvornika: SPQR: King Gambit

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 195 mm

  • Težina: 355 g

SPQR, jedna od najpoznatijih kratica svih vremena, koja znači Senat i rimski narod, nadnaslov je fascinantne serije krimića iz staroga Rima, iz posljednjih dana Republike.

Prva knjiga u nizu jest Kraljev gambit, u kojem glavni junak Decije Cecilije Metel Mlađi, detektiv amater, razotkriva ubojstva i spletke iza kojih se krije urota pogubna za opstanak Rima.

Američki autor John Maddox Roberts na fascinantan način s obiljem povijesne istine opisuje stvarni život u starome Rimu, vješto ispreplećući stvarne povijesne osobe s izmišljenima.

Roman Kraljev gambit istinska je zabava za sve ljubitelje povijesti, krimića, ali prije svega izvrsna, napeta štiva. Ova prva knjiga u briljantnu prijevodu Ivane Maslač najavljuje jednu od najpopularnijih serija povijesnih romana.

28.4.2008.

Povijest može biti i zabavna

javno.com, 28.04.2008.

Kada netko dođe na ideju da stavi detektiva i kriminalistički priču u vrijeme starog Rima, i to s tolikom preciznošću i povijesnih podataka, od funkcioniranja republike, do svakodnevnog života Rimljana, onda dobivamo najzanimljiviju lekciju iz povijesti i vrhunsku zabavu. Prije no što će doći na ovu ideju, J.M. Roberts, poznati profesionalni pisat znanstvene fantastike iz New Mexica napisao je na desetke romana. Međutim, postao je poznat tek serijom od deset dijelova okupljenih pod nazivom SPQR (kratica koja znači senat i rimski narod). Radi se o seriji krimića smještenih u zadnje dane rimske republike kada demokracija počinje odbrojavati svoje zadnje trenutke, pokazujući mračnu stranu – spletke, borba za vlast u senatu, ucjene, ubojstva, kupovanje moći i naklonosti službenika. Ništa manje nije zanimljiva ni biografija ovog pisca koji piše već trideset godina, a prije toga se borio u Vijetnamu kao pripadnik Zelenih beretki. Pohvale izdavačkoj kući Fraktura koja nam je konačno pružila prijevod ovog popularnog autora. Kraljev gambit napisan je prije više od petnaest godina, a to je samo prvi dio senzacionalne SPQR serije. Radnja Kraljevog gambita (gambit je potez u šahu kada igrač žrtvuje pješaka da bi kasnije mogao preći u napad) događa se za vrijeme vladavine konzula Pompeja i Krasa, koji se pojavljuju i kao važni akteri radnje. Miješajući stvarne i imaginarne likove, autor koristi i druge povijesne ličnosti kao što su govornik Ciceron, te Gaj Julije Cezar u mlađim danima. Genijalno je smišljen zaplet koji uvlači čak i najdostojanstvenije predstavnike rimske republike, generale i patricijske obitelji u prljavu igru za moć i bogatstvo koje se u vrijeme najvećih osvajanja slijeva iz najudaljenijih krajeva u rimsku blagajnu. U središtu radnje je mladi Decije Cecilije Metel Mlađi, jedan od rijetkih štovatelja tradicionalnih vrijednosti i morala. U želji da uspije propisanim putem, on kreće od povjerenika na lokalnoj razini kako bi napredovao dalje, sve dok se u njegovo oblasti ne dogode sumnjiva ubojstva. Njegov položaj mu, po tradiciji, nalaže da istraži ubojstvo, kao i njegov moral, iako ga svi pokušavaju odvratiti s puta da sazna istinu koja će baciti sjenu na sjaj Rima. Prava vrijednost ovog romana nije u zapletu koji je jednostavno domišljat način razmještaja figura kakvih ima napretek u romanima toga žanra, već u brižljivo rekonstruiranom svijetu u koji je autor smjestio svoju radnju. Pored povijesnih ličnosti, autor se poslužio obiljem povijesne građe koja nam otkriva način funkcioniranja svakodnevnog Rima – na ulicama, trgovima, zabavama i u službama. Kako žive svećenice vestalke u svom hramu, kako su raspoređeni vigili, konzuli, tribuni, pretori, cenzori, kako robovi postaju oslobođenici i kako su Rimljani pili samo bevandu jer je ispijanje čistog vina za njih bio barbarski čin. Doista, ovo je najzanimljivija lekcija iz povijesti dosada, te dobra preporuka i onima koji nisu skloni krimićima – ako već trebaju probati, neka probaju najbolje.