Službeni izlaz

Eseji, ogledi i kolumne o kazalištu, kulturi i politici

Special cijena 17,80 € Redovna cijena 19,78 €
 • Jezik izvornika: hrvatski

 • Broj stranica: 320

 • Datum izdanja: svibanj 2018.

 • ISBN: 978-953266960-2

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 234 mm

 • Težina: 540 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Kazališna umjetnost jedinstvena je jer se u zamračenoj kutiji, na najmanjemu mogućem prostoru susreću umjetnici, gledatelji i politika, a bez nijednoga od njih predstava ne može početi. Za umjetnike i gledatelje je jasno, dok je politika ta koja na našim prostorima prečesto i predugo vodi glavnu riječ, prikriveno ili otvoreno cenzurira i ne dozvoljava umjetnicima da rade ono što najbolje znaju.

Snježana Banović, beskompromisna kritičarka, pedantna istraživačica arhiva i vrsna spisateljica oštra pera u Službenom izlazu s raznih strana osvjetljava sve probleme s kojima se naše kazalište, ali i umjetnost u cjelini susreću te ne ostavlja mnogo prostora za optimizam i nadu. Službeni izlaz bavi se ponajviše HNK-om od vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća pa do današnjih dana, našim velikim umjetnicima i intendantima Vladimirom Habunekom, Brankom Gavellom, Marijanom Matkovićem i mnogima drugima te političarima koji kroje njihove sudbine.
Snježana Banović nikada se nije predavala općoj letargiji, bila je na pozornici do kraja pod svjetlima reflektora, govorila i pisala o onome što ne valja argumentirano, precizno i bez straha, a hoće li nastaviti, ne ovisi više samo o njoj.

“Prošla sam u svom ‘evidentiranju’ čestih patoloških stanja našega teatra dvije od tri Gandhijeve faze – fazu ignoriranja u kojoj sam u jednom trenu morala skupiti dodatnu snagu da preživim, slijedila je zatim faza ismijavanja u kojoj me se pokušalo diskreditirati u liku i djelu podjednako, a potom (još uvijek traje, iako stišano) faza obračunavanja, otvorenog djelovanja protiv moga rada. Do četvrte, zadnje faze nisam došla – pobjeda je dalje nego što je bila kad sam krenula u ovu bitku. Zapravo, moje su metode i rezultati do kojih sam došla doživjeli– debakl. Zašto? Zato što remetim kolektivni zanos protiv promjene sustava, a za vladajući status quo sistema koji se protivi čak i prirodnim zakonima po kojima je promjena prirodni dio svakog organizma. Ne piše li u Poslanici Korinćanima: ‘Stare su stvari prošle, a evo, nastat će nove’? Da, posvuda osim u našem kazališnom sustavu. Koji nam stoga uporno dokazuje ono što je zapisao još George Bernard Shaw – da je svaki progres bez promjena nemoguć. No, nažalost, gdje nema borbe nema ni promjene. Pritom sam smatrala da rezultati borbe nisu važni ni približno onoliko koliko sama ta borba, nažalost, prevarila sam se – žabokrečina i plijesan izjele su naš teatar iznutra.”- Snježana Banović

Predstavljanje knjige Službeni izlaz Snježane Banović
28. 5. 2018., Akademija dramske umjetnosti, Zagreb 

 1. Snježana Banović u beogradskom CZKD-u Snježana Banović u beogradskom CZKD-u U ponedjeljak 3. prosinca 2018. u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (Birčaninova 2) Snježana Banović predstavit će svoju knjigu eseja, ogleda i kolumni o kazalištu, kulturi i politici  Službeni izlaz. Uz autoricu o knjizi će govoriti Gradimir Gojer, Radoslav Milenković i Gorčin Stojanović.
 2. Vitomira Lončar i Ivica Šimić: Lái rì fāng cháng! Vitomira Lončar i Ivica Šimić: Lái rì fāng cháng! Umjesto da zajedno s Kazalištem Mala scena ponosno proslave 30. godišnjicu djelovanja tog iznimnog umjetničkog kolektiva prepoznatog širom svijeta, gradski su se i državni oci odlučili za prijezir i potpuno ignoriranje ovog velikog jubileja. Pa umjesto da tijekom posljednjih tjedana suznih očiju sjede s brojnom publikom na posljednjim izvedbama Kraljevne na zrnu graška, Bum Tomice i Rode i lisca, predstavama koje s
 3. Predstavljanje knjige Snježane Banović “Službeni izlaz” Predstavljanje knjige Snježane Banović “Službeni izlaz” U ponedjeljak 28. svibnja 2018. u 19 sati na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predstavit ćemo knjigu Snježane Banović Službeni izlazEseji, ogledi i kolumne o kazalištu, kulturi i politici. Uz autoricu o knjizi će govoriti Đurđa Knežević, Goran Sergej Pristaš i Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će Anja Matković.