Sjena noći

Special cijena 89,10 kn Redovna cijena 99,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Dražen Čulić

  • Broj stranica: 640

  • Datum izdanja: ožujak 2013.

  • ISBN: 978-953266596-3

  • Naslov izvornika: Shadow of Night

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 195 mm

  • Težina: 590 g

Nakon što pronađe alkemičarski rukopis Ashmole 762, vrsna povjesničarka i osrednja vještica Diana Bishop sa svojim novopečenim suprugom vampirom Matthewom Clairmontom kreće na put kroz vrijeme. Odredište njihova vremenskog putovanja Matthewova je Stara kuća u Oxfordu. Godina je 1590. i Diana se našla među svim najslavnijim ljudima toga doba – od Waltera Raleigha i Williama Shakespearea do same kraljice Elizabete I. Osim da pronađe stranice koje nedostaju u Ashmoleu 762, njezina je glavna misija naučiti vještičje vještine, a krajem 16. stoljeća ne bi joj trebalo biti teško pronaći pravu učiteljicu. Ipak, na svojem putu Diana nailazi na brojne teškoće, a jedan od prvih izazova svakako je Matthewov otac Philippe de Clermont. No Dianine su moći mnogo jače no što itko očekuje, pa na putu do cilja svladava brojne prepreke na koje emancipirana žena iz 21. stoljeća nailazi u elizabetinsko doba.

Sjena noći, uzbudljiva priča o putovanju kroz vrijeme suvremene vještice Diane, drugi je dio trilogije All souls, koja je osvojila čitatelje u više od 30 zemalja te je prodana u više milijuna primjeraka.

Trilogija All soulsOtkrivanje vještica, Sjena noći i Knjiga života

Deborah Harkness opet je zasjala sa Sjenom noći, u kojoj nas vodi na mjesta na kojima nikad prije nismo bili.
USA Today

Sjena noći savršen je spoj fantastike, povijesti i romanse. Ako ste već pročitali Otkrivanje vještica i uživali u njemu, obvezno u ruke uzmite i Sjenu noći. A ako niste, odmah pronađite obje knjige i bacite se na posao.
The Miami Herald

Sjena noći prštav je povratak u prošlost, a čitatelji će osobito uživati u duhovitim opisima povijesnih besmrtnika.
New York Daily News

Harkness je u svojoj knjizi poredala žive mrtvace i suvremenu akademsku povijest pripovijedajući o Amerikanki feministkinji na dvoru kraljice Elizabete.
Publisher’s Weekly

Ovo je još jedna prekrasno napisana knjiga u kojoj se ponovno pokazuju sve jake strane D. Harkness kao povjesničarke, a čitateljima pruža osjećaj da su živjeli u prošlim svjetovima koje ovaj roman opisuje.
Sarah Connell, Water Street Bookstore Exeter, NH

Zarazna priča o čaroliji, povijesnom pustošenju i nadnaravnim ljubavnicima.
The Chicago Tribune

Čitatelji koji su uživali u zapanjujućim detaljima prve knjige i pomno izgrađenom svijetu bit će jednako očarani drugom knjigom iz trilogije.
Library Journal Reviews

Ova knjiga naprosto mora doživjeti sudbinu svoje prethodnice... Donosi opis Engleske u 16. stoljeću, ali s paranormalnim zaokretom. Napeta radnja priprema čitatelja za kulminaciju u trećem nastavku koji s nestrpljenjem očekujemo.
Crystal Renfro, Library Journal

Nisam sigurna jesam li mogla pretpostaviti u kojem će smjeru krenuti ovaj nastavak, ali činjenica je da je Sjena noći premašila sva moja očekivanja. U ovom romanu Deborah Harkness ponovno dovodi sve likove i čaroliju u kojima sam uživala čitajući prvu knjigu, nastavljajući priču o bitki u kojoj smrtna vještica i besmrtni vampir rješavaju misterij svojeg postojanja. Veselo putovanje u prošlost prava je pustolovina u kojoj čitamo o živopisnim običajima i srazovima nadnaravnih bića.
North County Times

Predivna čarolija koja može u potpunosti začarati čitatelja...
Entertainment Weekly


Čitaj u e-izdanju!

Vampiri i vještice oko nas

Elle, Ivan Salečić, 1.4.2013.

Sjena noći drugi je nastavak trilogije All Souls američke književnice Deborah Harkness. Ova uzbudljiva priča započela je romanom Otkrivanje vještica - o vještici Diani i njezinu partneru, vampiru Matthewu na putovanju kroz vrijeme - koji je u Europi bio hit frankfurtskog sajma, a na američkom se tržištu probio do drugog mjesta liste bestselera New York Timesa. Oba romana svojevrsne su bajke za odrasle, dio trenda koji je ovladao ne samo književnošću nego i Hollywoodom. Osim što piše, svestrana Deborah Harkness je profesorica povijesti na USC-u, poznatom sveučilištu u Los Angelesu, te vinska blogerica - vodi nagrađivani blog Dobra vina do 20dolara. (http://goodwineunder20.blogspot.com/)

Kako se dogodilo da su se odrasli iznova zaljubili u bajke?
- Mislim da svi volimo biti uvučeni u drukčiji, čudesan svijet neovisno o tome koliko nam je godina. Život pred nas stalno stavlja izazove, u posljednje vrijeme sve veće, pa su mali odmaci to dragocjeniji.

A vampiri? Nalazimo li i u njima nešto što nam nedostaje u stvarnosti?
- Suvremeno društva izgleda mi opsjednuto dugovječnošću, moći, znanjem... a moderni vampiri raspolažu svime time. Vampiri, vještice, demoni... bojimo ih se, ali istovremeno oni su za nas vrlo korisna, praktična stvorenja: fleksibilni su i uvijek se mogu prilagoditi tako da vrlo točno ocrtavaju različite brige i tjeskobe koje nas muče u nekom trenutku. Zato se oni jako razlikuju od epohe do epohe - na primjer, Drakula Brama Stokera vrlo je različit od mojeg vampira Matthewa Clairmonta.

Kad u romanu rekonstruirate stvarne povijesne osobe poput Williama Shakespearea ili kraljice Elizabete I., je li vaš pristup povjesničarski i dokumentaran ili čista fikcija?
- Svi povijesni likovi koje spominjem poznati su mi otprije, putem znanstvene karijere. Kao povjesničarka, bavim se 16. stoljećem. Pišući, nastojala sam što više se držati stvarnih karakteristika i povijesnih izvora. No, s nekim od likova to je išlo teze jer se o njihovim privatnim životima zna jako malo - kao o Christopheru Marloweu, Matthewu Roydonu, ili čak kraljici Elizabeti I. Ipak, nastojala sam ih opisati unutar onih skromnih izvora koje povijest nudi.

Koja su za vas najmističnija mjesta u Europi?
- Jako ih je puno, osobito starih mjesta! Za mene je jedno od najmističnijih bilo Mont Saint-Michel, vrlo moćno mjesto. Ali slično sam se osjećala i u nepoznatom selu Saint Arcons d'Allier, u Auvergni. Također, vrlo magično mjesto su mi knjižnice, ma gdje se nalazile.

Vaši likovi reagiraju na svijet cijelim tijelom - osjećaju nalete topline, hladnoće, trnce, muku, snijeg... Ali kad mi u stvarnosti osjetimo takve neke osjete, obično se zabrinemo za svoje zdravlje i posežemo za lijekovima. Gubimo li time?
- Današnji ljudi očekuju da će stalno biti zdravi. Po tome su slični vampirima. Ne volimo se osjećali nekomforno, fizički i psihički. No, s druge strane, suvremena medicina dala nam je mnogo čudesnih lijekova koji produljuju život i unapređuju njegovu kvalitetu. Zato, ako nešto i gubimo, drugdje smo dobili, pa mi se čini da je rezultat, sve u svemu, izjednačen.

Ako poslije čitanja vaše knjige u sebi prepoznamo vješticu ili demona, što nam je činiti? Ići na psihoterapiju ili zaroniti u novi identitet?
- Demoni, vještice i vampiri u mojim knjigama imaju mnogo ljudskih osobina, koje će čitatelji, nadam se, prepoznati i osjetiti empatiju za neke od tih likova. Ali se isto tako nadam da će im biti posve jasno kako su ti romani i njihovi junaci ipak samo - fikcija.

Razmišljate li o nastavku serijala i poslije treće knjige? Odlasku još dublje u prošlost?
- Ovog sam časa fokusirana na dovršenje treće knjige. Poslije toga, još ne znam.

Na vašem blogu nisam našao nijedno vino iz Hrvatske. Hoćemo li imati prilike vidjeti vas ovdje, na nekoj promociji knjige ili nekom tejstingu? Možemo li vas dodatno namamiti i obećanjem da ćemo vas upoznati s ovdašnjim čudovištima, kojih je napretek?
- Voljela bili posjetiti Hrvatsku i doista sam se nadala doći na predstavljanje drugog nastavka, Sjene noći, ovog proljeća. Ali ispalo je da imam previše posla na zaključivanju treće knjige i da moram ostali kod kuće za računalom. Kad stignem, a nadam se da će to biti uskoro, trebat će mi neke preporuke, kako za vina tako i za obilazak prelijepih i magičnih mjesta u vašoj zemlji.