San o ljubavi i smrti

Special cijena 3,58 € Redovna cijena 3,98 €
  • Jezik izvornika: srpski

  • Broj stranica: 192

  • Datum izdanja: ožujak 2008.

  • ISBN: 978-953266047-0

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 295 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 3,98 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

San o ljubavi i smrti, novi roman Filipa Davida, magična je knjiga, diptih sastavljen od Kratkog romana o ljubavi i Kratkog romana o umiranju.
Kratak roman o ljubavi govori o mladome židovskom učenjaku Jakovu kojega u snovima opčinjava djevojka, njegova savršena druga polovica, te on tragajući za njom kroz svjetove živih i mrtvih, prolazi krajolicima istočne Europe, družeći se s ljudima i demonima, da bi se na koncu sjedinio s njom u tajanstvenom obredu posmrtnog vjenčanja.
Kratak roman o umiranju prati čudesnu i čudnovatu sudbinu autista Erika Vajsa rođenog 31. listopada 1933., koji biva zatvoren u nacističku ustanovu za proučavanje paranormalnih fenomena, nakon rata završava u ludnici i naposljetku 1993. na metaforičnom i stvarnom brodu luđaka.
U oba kratka romana zrcale se i prepleću religijsko, mistično, onostrano, filozofsko i povijesno iskustvo, a fantastično i realno prožimaju se na sasvim nov način. Magijska snaga Davidovih rečenica, istodobno jednostavnih i natopljenih erudicijom, s mnogo simbolike govori o najvećim pitanjima čovjekova postojanja, ljubavi i smrti. Romanom San o ljubavi i smrti Filip David daje čitatelju jednu od najljepših književnih poslastica u kojoj je na malo stranica i bez velikih riječi ostvario još jedan antologijski roman.

Najveći domet Davidove knjige bit će ta neprekidna igra između stvarnog i nestvarnog, između sna i jave, između živog i mrtvog, između fantastike i stvarnosti - stvarnosti koja nikada nije tako strašna kao kada čitatelj na kraju romana shvati da jedina njegova utjeha - “radilo se o fantastici” - zapravo i nije bila nikakva utjeha. Fantastično je bilo stvarno, a stvarno je bilo strašno.
Mića Vujičić, Politika

Filip David potvrđuje se Snom o ljubavi i smrti kao majstor pripovijedanja, suvereni poznavatelj književnog naslijeđa iz kojeg sabire formule i postupke koje prilagođava vlastitom rukopisu i koristi se njima u skladu sa svojim zamislima, podjednako vješto baratajući starim i modernim modelima, koji se, vođeni njegovim perom, kombiniraju stvarajući ne namah očigledne, ali jake i pune značenjske komplekse koje čitatelj mislima istražuje još dugo pošto je sklopio korice knjige.
Ivan Radosavljević, Beogradski književni časopis

Dvanaestogodišnje čekanje na novu proznu knjigu Filipa Davida u potpunosti se isplatilo. Ne samo da su čitatelji dobili dva romana u jednom već je San o ljubavi i smrti sigurno jedna od najboljih knjiga koja se u ovdašnjoj književnosti pojavila u posljednjih nekoliko godina. Židovski misticizam, književnost na jidišu, šekspirovska atmosfera, tomasovski hrabra forma samo su neke od odlika koje izdižu Davidov roman visoko iznad uobičajenog prosjeka.
Vladimir Arsenijević, Danas