Rođendanska pisma

Special cijena 20,19 € Redovna cijena 22,43 €
 • Jezik izvornika: engleski

 • Prijevod: Tomislav Kuzmanović i Dubravko Mihanović

 • Broj stranica: 272

 • Datum izdanja: travanj 2019.

 • ISBN: 978-953358128-6

 • Naslov izvornika: Birthday Letters

 • Vrsta uveza: tvrdi

 • Visina: 205 mm

 • Težina: 425 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 12,50 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Rođendanska pisma (Birthday Letters, 1998.) završno su poglavlje bogate spisateljske karijere jednog od najznačajnijih britanskih pjesnika, ne samo svoje generacije – osvrtanje na piščevu vjerojatno emotivno najkompleksniju vezu, onu s američkom pjesnikinjom Sylvijom Plath, koja je završila njezinim samoubojstvom u dobi od samo 30 godina (Hughes je sedam godina bio suprug Plathove, a u tom braku rodilo im se dvoje djece). […] Nakon njezine smrti Hughes godinama nije pisao, a javnost ga je dugo prozivala kao glavnoga krivca za tragičan kraj od mnogih obožavane američke pjesnikinje, koju je napustio zbog druge žene. 
[…]
Pred čitateljem se oblikuje dirljiv i književno briljantan zapis veze koja je kao malokoja u cjelokupnoj književnosti nakon Drugog svjetskog rata bila praćena i analizirana od svih i svakoga, a ovom zbirkom kao da je konačno pronašla svoj smiraj, neuljepšan i nimalo idiličan, ali baš zbog toga toliko autentičan i potresan. 
[…] 
Ted Hughes umrijet će tek nekoliko mjeseci nakon objavljivanja ove knjige, 28. listopada 1998. Više od godinu i pol bolovao je od karcinoma, pa je teško oteti se dojmu kako su Rođendanska pisma i svojevrsno pjesnikovo "svođenje računa" sa samim sobom.
[…]
Rođendanska pisma osvojila su mnoge književne nagrade, poput Forward Poetry Prize, 1998., T. S. Eliot Prize, 1998., British Book of the Year... Od 1984. do svoje smrti Hughes je nosio titulu Poet Laureate of England. Prijevod >Rođendanskih pisama prvo je cjelovito predstavljanje nekog rada Teda Hughesa na hrvatskom jeziku.

Iz Prevoditeljske bilješke uz Rođendanska pismaTeda Hughesa
Tomislav Kuzmanović i Dubravko Mihanović

Čitanje poezije Sylvije Plath i Teda Hughesa
Festival svjetske književnosti 2019.
10. 9. 2019., Atelijer Meštrović, Zagreb

 1. Marko Pogačar preporučuje Marko Pogačar preporučuje Pjesnik, prozaik i esejist, Marko Pogačar (rođen 1984.) jedan je od najvažnijih glasova mlađe suvremene hrvatske književnosti. Za ovu je priliku odabrao pet Frakturinih naslova koje smatra posebno vrijednima pozornosti uz neizostavnu napomenu da bi već sutra taj izbor mogao izgledati drukčije.