Rođen jednog plavog dana

Moj život između autizma i genijalnosti

Special cijena 3,58 € Redovna cijena 3,98 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Mirna Čubranić

  • Broj stranica: 196

  • Datum izdanja: travanj 2009.

  • ISBN: 978-953266088-3

  • Naslov izvornika: Born on a Blue Day

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 415 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 3,98 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Knjiga Rođen jednog plavog dana Daniela Tammeta intrigantna je ispovijest osobe koja se morala suočiti s brojnim izazovima kako bi postala samostalna i sretna. Taj iznimno daroviti autist vizualno i osjećajno doživljava brojeve i riječi te zahvaljujući tome s lakoćom obavlja različite matematičke operacije i može naučiti potpuno nepoznat jezik u svega tjedan dana. Njegova su ga dostignuća potaknula da napiše ovu knjigu i vlastitim primjerom pokaže kako osobe s poremećajima iz autističnoga spektra mogu živjeti sretnim i produktivnim životom, što je nadahnulo mnoge. Rođen jednog plavog dana knjiga je koja je znanstvenicima s brojnih područja omogućila da proniknu u svijet autista, približe se Kišnom čovjeku i pomognu mu.

“Otkad znam za sebe, brojeve doživljavam vizualno, sinestetički. Brojevi su moj prvi jezik, jezik na kojemu često razmišljam i osjećam. Ponekad mi je teško shvatiti osjećaje ili znati kako reagirati na njih, pa zato često tražim pomoć od brojeva. Ako mi neki prijatelj kaže da je tužan ili potišten, zamislim se kako sjedim u mračnoj šupljini broja šest kako bih i sam osjetio isti osjećaj i shvatio ga. Ako u novinskom članku pročitam da je neku osobu nešto prestrašilo, zamišljam se kako stojim pokraj broja devet. Kad god netko opisuje obilazak nekog lijepog mjesta, sjetim se svojih krajolika brojeva i kolikom me srećom ispunjaju. Time mi brojevi doista pomažu da što bolje shvatim druge ljude.”

Za razliku od drugih savanta sa sličnim sposobnostima Tammet svoje sposobnosti umije opisati i pritom razvija vlastiti jezik. Sada se znanstvenici pitaju jesu li njegove vještine ključ za razumijevanje autizma.
Guardian

Način na koji gospodin Tammet opisuje očaravajući, duboko emocionalni, halucinantni proces kojime dolazi do rješenja razjašnjava cjelokupni misaoni proces.
New York Times

Fascinantan prikaz života s autizmom... Tammet je katkada prilično poetičan, osobito kad piše o brojevima... Njegova knjiga nadilazi granice žanra.
Kirkus Reviews

Bilo je zapanjujuće spoznati koliko je um savanta nadarenog za matematiku istodobno sličan i različit od mojega vizualnoga. Danielova je percepcija vezana uz boje, oblike i odnose među brojevima, a ne uz fotorealistične slike. Ova je knjiga obvezno štivo za sve koji žele shvatiti kako funkcionira mozak.
Temple Grandin, autistica te autorica knjiga Životinje u prijevodu i Slikovno mišljenje

Iznimno pronicava i zavodljiva životna priča.
Sunday Times

Ova knjiga izaziva duboko divljenje.
Daily Mail