Riječ Božja

Special cijena 17,80 € Redovna cijena 19,78 €
  • Jezik izvornika: finski

  • Prijevod: Boris Vidović

  • Broj stranica: 336

  • Datum izdanja: siječanj 2014.

  • ISBN: 978-953266539-0

  • Naslov izvornika: Jumalan sana

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 405 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 19,78 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Kad pepeo nakon erupcije vulkana na Islandu prizemlji avione, većinski vlasnik i izvršni direktor Koncerna Jukka Hopeaniemi traži način da sa sjevera Finske što brže stigne do Helsinkija. Naime iako je tijekom cijele svoje uspješne karijere izbjegavao medije, uporna televizijska urednica Leena Kontiolahti nagovorila ga je na gostovanje uživo u jutarnjem programu nacionalne televizije. Za dugi put prema jugu Jukka odabire vozača svoga pokojnog oca Armasa Kallija, čovjeka kojemu potpuno vjeruje. Iako isprva ne želi prekinuti svoju zasluženu mirovinu, Kallio pristane na zadatak tražeći veliki honorar, kojim namjerava izvući kćer iz kockarskih dugova. A kad njihovo putovanje konačno počne, Jukku sustiže prošlost – njegov mu je otac prije smrti ostavio šest kazeta kojima pokušava nadoknaditi vrijeme koje je umjesto na odgoj sina utrošio na izgradnju poslovnog carstva i trgovinu čelika s Rusima...

Riječ Božja Karija Hotakainena mogla bi se nazvati skandinavskom kombinacijom psihološke drame i romana ceste. Od idiličnog početka do završnog obrata ovo zanimljivo djelo jednog od najvažnijih suvremenih finskih pisaca izvrstan je prikaz današnjeg svijeta i njegovih mana, ali i poneke vrline.

Pišući o glazbi u autu kao melankoličnoj sili i siromaštvu kao metafizičkom stanju, Hotakainen je u svojem elementu. (...) Nova dimenzija Hotakainenove proze jest eksperimentiranje jezičnim registrima. Naracija čas ponire u svijest upravitelja koncerna, a čas postaje “riječ Božja” u obliku ulomaka kolumni u kojima isprobava nove metafore za tržišne sile.
Markku Soikkeli, Satakunnan Kansa

Ovdje se ne traže odgovori ni veliki doživljaji. Knjiga je slika vremena i nepostojanosti novca, opipavanje iz neposredne blizine. Ali tu se istovremeno buše rupe kroz koje se može iz raznih kutova proviriti kroz procjepe u tržištu i naslutiti druge perspektive, tako da čovjek prepozna sebe kao sebe, a ne samo kao instrument trgovine.
Teppo Kulmala, Savon sanomat

Riječ Božja često je zabavna zahvaljujući domišljatom pripovijedanju koje klizi s gotovo varljivom lakoćom. Hotakainenu je to dovoljno da mu se tekst učas vine u nebo poput vatrenih iskri. Kao što to djelu s naslovom Riječ Božja i dolikuje, ritam je povremeno biblijski silovit.
Erik Ahonen, Aamulehti


Čitaj u e-izdanju!