Privid 1938.

Special cijena 17,80 € Redovna cijena 19,78 €
 • Jezik izvornika: švedski

 • Prijevod: Željka Černok

 • Broj stranica: 352

 • Datum izdanja: kolovoz 2014.

 • ISBN: 978-953266580-2

 • Naslov izvornika: Hägring 38

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 205 mm

 • Težina: 420 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Nakon što ga je tijekom diplomatske karijere napustila supruga, Claes Thune otvara odvjetnički ured, u kojem zapošljava šutljivu tajnicu Matildu Wiik, a slobodno vrijeme provodi s prijateljima iz mladih dana okupljenima u Klubu sredaša. Helsinki 1938. još je uvijek ugodno mjesto za život, a rane iz kratkoga ali krvavoga građanskog rata 1918. naizgled su zacijeljele. Ipak, prve naznake antisemitizma polako remete naizgled idiličnu sliku glavnoga finskoga grada, a i nagrizaju odnose u Thuneovoj obitelji te među sredašima. Gospođa Wiik istodobno vodi borbu sa svojom traumatičnom prošlošću, a Thune ne može ni naslutiti kakvu će lavinu pokrenuti slučajni susret u njegovu uredu.

Prema mišljenju kritike jedan od najboljih skandinavskih romanopisaca, Kjell Westö proslavio se ciklusom od pet epskih romana koji se odvijaju u Helsinkiju tijekom 20. stoljeća. Njegov roman Privid 1938., koji se isprva čini kao interesantni prikaz Helsinkija u međuraću, ubrzo se pretvara u vrhunsko napeto štivo u kojem se sudbine likova isprepleću na neočekivane načine. Napisan u najboljoj maniri skandinavskih trilera, Privid 1938. čitatelj teško može ispustiti iz ruku.

Westö je izuzetno vješt pripovjedač. Čini da se sjećamo stvari koje nikada nismo vidjeli, ali ih svejedno prepoznajemo.
Pia Bergström, Aftonbladet

Vremenski je stroj izumljen. Njegovo je ime Kjell Westö.
Antti Majander, Helsingin Sanomat

Sugestivno, melankolično i napeto.
Jenny Teleman, Švedski radio

Ovo je djelo pisca koji zna što radi, ali i mnogo više od toga. Pravi doprinos vječnoj raspravi o ulozi malog čovjeka i smislu života.
Jacob Söderman, Arbetarbladet

Westö spada u one rijetke pisce čije knjige produbljuju naše razumijevanje povijesnih događaja i ljudi. Čovjek jednostavno postane barem malo pametniji dok ga čita.
Jan-Olov Nyström, Södermanlands nyheter

Nema nikakve sumnje da je ovo jedan od najboljih romanopisaca skandinavskog područja.
Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet


Čitaj u e-izdanju!

 1. Uzaludna potraga za happy endom Uzaludna potraga za happy endom Brutalni rat na "civiliziranom" sjeveru Premda možemo imati dojam, na temelju uobičajene percepcije Skandinavije kao najnaprednijeg dijela kontinenta na kojem živimo, da je sjever Europe civilizacijski svjetlosnim godinama udaljen od barbarskog juga, još prije samo jednog stoljeća ondje je bilo vrlo dinamično. Zemlja koju danas znamo kao Finsku šesto je godina bila istočni dio Švedske, tada moćne europske nacije. Poto