Dalibor Blažina

Dalibor Blažina (1955.) studirao je komparativnu književnost i poljski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1981. godine na studiju polonistike istog fakulteta vodi nastavu na predmetima iz područja povijesti poljske književnosti, kulture i translatologije. Predavao je i na poslijediplomskim studijima. 

Magistrirao je radom o Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu, doktorirao s tezom Dramska i kazališna kritika Jana Kotta. Kao znanstvenik bavio se pretežito poljskom književnošću i kazalištem 19. i 20. stoljeća, a objavio je tri knjige: Katastrofizam i dramska struktura: O Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu (1993.), U auri Dušnog dana: Ogledi i rasprave o poljskoj književnosti i njezinoj hrvatskoj recepciji (2005.), Paradoks o kritičaru: Jan Kott u tekstosferi kulture (2011.), te više desetaka znanstvenih i stručnih članaka i rasprava. Objavio je i oko pet stotina leksikografskih natuknica o poljskoj književnosti. Uredio je desetak knjiga i zbornika, više autorskih emisija za Treći program Hrvatskog radija. Od 1998. glavni je urednik Književne smotre, časopisa za svjetsku književnost. Za isti časopis pripremio je i više tematskih brojeva (Adam Mickiewicz; Književnost u tranziciji; Taj svijet. Povodom pola stoljeća studija polonistike u Zagrebu; Žene u slavenskim književnostima). 

S poljskog na hrvatski jezik preveo je djela S. I. Witkiewicza, Bruna Schulza, Czesława Miłosza, Zbignewa Herberta, Jana Kotta, Piotra Szewca, Piotra Pazińskog te drugih autora. U hrvatskom znanstvenom i kulturnom tisku objavio je šezdesetak radova uglednih poljskih slavista, polonista i kroatista. Organizirao je više međunarodnih znanstvenih i kulturnih manifestacija. Član je Hrvatskog filološkog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog P.E.N. centra. Dobitnik je Diplome ministra vanjskih poslova Republike Poljske za iznimne zasluge u promicanju Poljske u svijetu u godini 2000. i nagrade Stanisław Ignacy Witkiewicz za 2003. godinu, koju dodjeljuje Uprava Poljskoga centra Međunarodnoga kazališnoga instituta (ITI-UNESCO) kao priznanje za doprinos u promoviranju poljske kazališne kulture u svijetu. 

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 1

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 1