Paralelne pripovijesti

Special cijena 8,36 € Redovna cijena 9,29 €
 • Jezik izvornika: mađarski

 • Prijevod: Xenia Detoni

 • Broj stranica: 1572

 • Datum izdanja: studeni 2012.

 • ISBN: 978-953266416-4

 • Naslov izvornika: Párhuzamos történetek

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 225 mm

 • Težina: 1 715 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 9,29 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

U središtu Paralelnih pripovijesti, romana neslućene dubine i širine koji zahvaća dvadesetostoljetnu povijest srednjoeuropskih naroda – Mađara, Židova, Nijemaca i Roma – nalaze se osobne priče trojice prijatelja te njihovih obitelji, prijatelja i poznanika, čije se životne silnice dotiču na najneobičnijim mjestima i u najneočekivanijim situacijama. Mreža osobnih drama, sreća i tragedija koju Nádas plete oko Ágosta Lippaya Lehra, Hansa von Wolkensteina i Andrása Rotta gusta je i proteže se od Berlina 1989. do Budimpešte prije rata pa preko nacističkih logora i eugeničkih instituta do Mađarske revolucije 1956.

Paralelne pripovijesti roman su u kojem se savršeno dotiču eros i tanatos, u kojem je tjelesno i seksualno magično spojeno s filozofskim i povijesnim iskustvom. U ovome monumentalnom romanu s nezaboravnim likovima koje osjećamo kao dio svoje osobne povijesti neprestano se suočavamo s osobnim i kolektivnim dvojbama, moralnim pitanjima pravednosti, krivnje, sreće i nesreće. Péter Nádas napisao je knjigu koja opisuje život onakav kakav jest – kaotičan, nabijen strašću i natopljen tjelesnošću. Paralelne pripovijesti nastajale su osamnaest godina i istinsko su djelo književnog majstora koje je čudesno stvarnije od života samoga.

Nádas isprepleće društvene i političke okolnosti njihovih života u veličanstvenu tapiseriju protkanu uznemirujućim sličnostima koje povezuju likove kroz vrijeme i prostor.
A New York Times Book Review Notable Book of the Year

Kriminalistički roman, povijesni roman, pripovijest o Holokaustu, povijest Mađarske, obiteljski roman, roman o odrastanju, ljubavni roman, pornografski roman, obračun s komunizmom: sve su to Paralelne pripovijesti, ali i nisu, jer su mnogo više. Ovdje su realizam i postmoderna, konstrukcija i dekonstrukcija, no samostalne i međusobno povezane pripovijesti postavljaju se u suodnos uz pomoć strukture, koja je, kako je zapisao sam Nádas, najviše nalik na kaos.
Die Tageszeitung

Nádas je blizak Proustu i Musilu, čak i Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu, po svom ultrafrojdovskom ili lakanovskom pristupu... U Nádasovoj knjizi naići ćemo na trenutke čistog užitka.
George Gomori, Literary Review

Nikada nećete pročitati ništa što bi bilo imalo nalik na Paralelne pripovijesti. Uživajte čitajući ih u slobodnim trenucima između seksualnih igrica, maštanja pri pogledu na privlačnog neznanca ili mahnitih masturbacija.
The Slate Book Review

Velika knjiga koju je lako čitati i nemoguće iscrpsti.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Mađarski romanopisac i esejist Peter Nádas pozabavio se, vještije od bilo kojeg drugog suvremenog europskog pisca, obvezama i moralnim nedoumicama pamćenja, kako osobnog tako i kolektivnog.
New York Times

U središtu Nádasova djela njegovo je prihvaćanje i razvijanje uloge tjelesnosti u književnosti. Tu je ljudsko tijelo sa svim svojim divljim i nagonskim potrebama, vonjem i ljepotom. On piše tako da čitajući postajemo neugodno svjesni vlastitog tijela. Paralelne pripovijesti više od bilo kojeg drugog romana istražuju što znači biti ljudska životinja. Likovi vrše nuždu, spolno opće, grče se, krvare i znoje, i sve to čine gotovo opsesivno detaljno.
Paralelne pripovijesti naznačuju novi oblik humanizma koji odvažno istražuje tjelesnu svjesnost svakog daha i kruljenja crijeva. Roman uspijeva u onome što vrlo malo suvremenih proznih djela ima hrabrosti učiniti: uznemiruje nas i tjera da razmišljamo drukčije.
Tod Wodicka, The National

Roman zastrašujuće lijep, nesaglediv, iznenađujući, profinjen, pohotan, prepun snoviđenja i potpuno nalik na labirint.
Die Zeit

 1. Marko Pogačar preporučuje Marko Pogačar preporučuje Pjesnik, prozaik i esejist, Marko Pogačar (rođen 1984.) jedan je od najvažnijih glasova mlađe suvremene hrvatske književnosti. Za ovu je priliku odabrao pet Frakturinih naslova koje smatra posebno vrijednima pozornosti uz neizostavnu napomenu da bi već sutra taj izbor mogao izgledati drukčije.