Pacijent iz sobe 19

14,99 €
  • Broj stranica: 184

  • Datum izdanja: travanj 2024.

  • ISBN: 978-953358707-3

  • Vrsta uveza: Meki s klapnama

  • Težina: 210 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 14,99 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Neodoljiva ponuda! Ako kupiš dva naslova Zorana Žmirića, drugi dobivaš uz popust od 50 %! Akcija traje do samo 28.6., požuri i naruči knjige omiljenog riječkog autora. 

 

Vanja Kovačević svom psihijatru priča kako je na svoj devetnaesti rođendan poslan u rat. Samo dan prije u riječkom je klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, a sada, dvadeset pet godina poslije, mora objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

Pacijent iz sobe 19 u svom će monologu pred psihijatrom progovoriti o ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja. U kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata cijeli je svemir oduzetih mogućnosti, cijeli vremeplov potencijalnog života koji mu je uskraćen. Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića spada među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti.

Jedina preživjela veza između prijašnjeg života Vanje Kovačevića i onoga nakon ratnih strahota jest njegov omiljeni bend – Sisters of Mercy – čije mu pjesme služe i kao anestezija i kao dokaz da negdje u njemu još živi onaj mladić kojemu su na devetnaesti rođendan gurnuli pušku u ruke i poslali ga na ratište.

Kraj monologa pred psihijatrom – koji možda baš i nije psihijatar, nego jedina moguća adresa Vanjine ispovijedi – dokazuje da je Zoran Žmirić majstor neočekivanih romanesknih obrata i istančane psihološke karakterizacije. Pacijent iz sobe 19 jedna je od najvažnijih knjiga o utjecaju rata na pojedinca jer zadire duboko u istinu koju nije lako podnijeti.