Osobnost i moć

Special cijena 26,99 € Redovna cijena 29,99 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Vuk Perišić

  • Broj stranica: 480

  • Datum izdanja: travanj 2024.

  • ISBN: 978-953358622-9

  • Naslov izvornika: Personality and Power

  • Vrsta uveza: Tvrdi

  • Težina: 444 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 29,99 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Tko su osobe koje su oblikovale europsko dvadeseto stoljeće, bile gospodari života i smrti, mijenjale živote milijunima? Kako su ti ljudi došli na vlast i kako su je izgubili, što je u njihovim profilima bilo ono odlučujuće što ih je izdvojilo od mase drugih političara? Lenjin, Mussolini, Hitler, Staljin, Churchill, de Gaulle, Adenauer, Franco, Tito, Thatcher, Gorbačov i Kohl – tih je dvanaesetero bez sumnje najvažnijih europskih političara odabrao jedan od najutjecajnijih suvremenih svjetskih povjesničara sir Ian Kershaw u svojoj studiji Osobnost i moć. Neki od njih došli su na vlast prevratom, drugi pak demokratskim izborima, neki su vlast osvojili u ratu, drugi nakon rata, neki su vladali više puta, neki su od njih ratni zločinci, drugi pak uzor demokratičnosti, neki su oslobađali svoje narode, drugi su se borili u ratu na fronti, a neki su vukli poteze iz kabineta, neki su bili linčovani, drugi su umrli prirodnom smrću…

Svih ovih deset političara obilježilo je svjetsku i europsku povijest, bez njih ne možemo zamisliti ni našu prošlost, ni sadašnjost, ni budućnost, oni su bili, kako ih autori i naziva, graditelji i razaratelji suvremene Europe. Često dijametralno suprotni, oni su ličnosti koje su obilježile naše vrijeme. Danas, kada su Europa i svijet na prekretnici, itekako treba posegnuti za knjigom Iana Kershawa Osobnost i moć da se shvate povijesni procesi, ali i pokuša razumjeti sadašnjost.

"Važna je i činjenica da je od malih nacija Kershaw među Ruse, Nijemce – čak trojicu, Francuze, Španjolce, Talijane, Britance, uvrstio i jednog Hrvata, Josipa Broza Tita. Posljednjih desetljeća malo je knjiga u kojima smo tretirani kao ravnopravni, činitelji i stvaratelji, pa je i s ove strane to pozitivan iskorak, impuls i ohrabrenje da se na vlastitu prošlost ne gleda provincijalno, da se o sebi pokuša progovoriti kao aktivnom dijelu svijeta, onima koji mogu nešto svijetu i ponuditi, ne samo slijediti trendove."

– Tvrtko Jakovina

 

"Ian Kershaw istražuje kako je dvanaestero europskih šefova država i vlada, različitih porijekla i u različitim političkim sustavima, došlo na vlast, kako su se održali na vlasti i do koje su mjere utjecali na promjene u Europi dvadesetog stoljeća. Pritom se pita, i nastoji dati odgovor na pitanje, ako su te ličnosti doista bile tvorci povijesti, je li to bilo zato što su bili proizvodi jedinstvenog spleta okolnosti koji im je omogućio stjecanje i obnašanje vlasti. Možda najveći znanstveni doprinos predstavlja analiza i komparativna usporedba uglavnom neusporedivih ličnosti, te rezultati koji će mnoge čitatelje iznenaditi."

– Hrvoje Klasić

 

"Osvjetljavajuće... uvjerljiva serija eseja o dvanaest izuzetnih vođa koji su bili u središtu europskog 20. stoljeća."

– Philip Stephens, Financial Times

 

"Malo je povjesničara koji su kvalificiraniji da odgovore na ova pitanja od Iana Kershawa... Kao i uvijek, on se pokazuje kao sjajan minijaturist, vješto ocrtavajući osobnosti i filozofije u nekoliko hladno napisanih redaka... Kershawova knjiga ima suvremenu pouku, a ta je da su društva vjerojatno najsretnija i najzdravija kada vođe najmanje znače."

– Dominic Sandbrook, Sunday Times

 

"Sir Ian Kershaw, veliki (u oba smisla) biograf Adolfa Hitlera, daje važan doprinos ovoj raspravi... Uvjerljivi i nijansirani portreti perom (...) dobro istraženo, dobro napisano, potiče na razmišljanje."

– Andrew Roberts, Daily Telegraph

 

"Lucidni portreti vođa koji su oblikovali europsko 20. stoljeće... Mnogo toga može se pronaći u Kershawovoj uvjerljivoj i mudroj analizi."

 

– Orlando Figes, The Observer