Osam planina

Special cijena 125,10 kn Redovna cijena 139,00 kn
  • Jezik izvornika: talijanski

  • Prijevod: Ana Badurina

  • Broj stranica: 208

  • Datum izdanja: rujan 2018.

  • ISBN: 978-953266993-0

  • Naslov izvornika: Le otto montagne

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 204 mm

  • Težina: 305 g

Kada osamljeni šestogodišnjak Pietro prvi put s roditeljima, zaljubljenicima u planinarenje, dođe provesti ljetne praznike u selo Grana u podnožju planine, i ne sluti da će mu planina, kao i njegovim roditeljima, odrediti život. U selu upoznaje pomalo divljega čuvara krava Bruna. Deset će godina svakoga ljeta njih dvojica obilaziti stare napuštene kuće i mlinove, tražiti nove putove i osvajati planinske vrhunce s Pietrovim ocem. U tinejdžerskoj dobi svaki od njih krenut će svojim, dobro utabanim i socijalnim odnosima predodređenim putem. Bruno će ostati na selu, neće se školovati, dok će Pietro prestati dolaziti na planinu, a njegov život postat će tipični život urbanog mladoga čovjeka. Kada Pietru iznenada, od srčanog udara, umre otac, on će se vratiti planini da zajedno s Brunom, starim prijateljem, obnovi kuću koju mu je ostavio otac. Jedan će cijeli život kao u staroj himalajskoj legendi obilaziti osam planina, a drugi će cijeli život provesti na jednoj.

Osam planina meditacija je o prijateljstvu i prirodi, o očevima i sinovima. Osam planina jedinstveni je književni fenomen – Paolo Cognetti u svojoj naoko jednostavnoj priči postavlja najvažnija i najteža pitanja koja muče suvremenog čovjeka. Mistična i filozofična priča o prijateljstvu i prirodi osvojila je čitatelje na više od četrdeset svjetskih jezika i najvažnije nagrade – talijansku Stregu, francuski Prix Médicis, nagradu Engleskog PEN-a i mnoge druge.

“Dojmljiva meditacija o čovjeku u vremenu i prirodi.”  World Literature Today

“Stil pisanja je blistav, ali povrh toga još je nešto: njegova je ljubav prema prirodi neizmjerna, znak da duboke struje teku ispod razvedene površine, vukući čitatelja u vrtlog njegovih osjećaja.” –  New York Times Book Review

“Cognetti prikazuje neizmjernu sreću i melankoliju koje obuzimaju čovjeka nakon osvajanja veličanstvenog vrhunca, samo kako bi shvatio koliko majušnu ulogu igramo u panorami života.” – The Observer

“Roman koji se bavi temeljnim pitanjima – prijateljstvom, odnosom među generacijama, upravljanjem vlastitim životom – jednostavnim i preciznim, sugestivnim jezikom.” – Corriere della Sera

“Iznimno razotkrivanje dubokih načina na koje ljudi vole jedni druge.” – Annie Proulx

Cognetti u surovom i mističnom svijetu planinske Italije

Magdalena Blažević, 24Express, 28. 9. 2018.

Roman „Osam planina“ (prev. Ana Badurina) druga je na hrvatski jezik prevedena proza talijanskog pisca Paola Cognettija. U istoj je nakladničkoj kući prije dvije godine objavljen njegov roman “Sofia se uvijek odijeva u crno” koji kroz deset priča iz različitih pripovjedačkih pozicija govori o sazrijevanju junakinje Sofije Muratore te njezinoj transformaciji na putu otkrivanja životnih istina. U središte novog “coming-of-age” romana autor postavlja pripovjedača - dječaka Pietra Guastija.

Polazne Pietrove autorefleksije odvode čitatelja u 1984. godinu, u Italiju, u podnožje Monta Rose, gdje provodi ljetne raspuste sa svojom pomalo disfunkcionalnom obitelji. S mačistički nastrojenim ocem ima težak i kompleksan odnos, a introvertna majka, koja utočište nalazi u vlastitom svijetu knjiga i cvijeća, čini mu se miljama daleka. Suprotstavljaju se dva svijeta – život u gradskom stanu koji za Pietra s jedne strane predstavlja sigurnost, a s druge osamljenost i skučenost te život podno veličanstvenih planinskih vrhova koji u njemu izazivaju nezamislivo strahopoštovanje i otvaraju vrata svijeta o kakvom nije ni sanjao.

Kao opreka Pietru, pripadniku uspavane srednje klase, postavljen je lik dječaka Bruna, jednog od posljednje planinske djece čije je djetinjstvo i školovanje podređeno teškom fizičkom radu. Susret dvaju dječaka posebno će snažno utjecati na Pietra koji će otkriti tajne riječnih brzaca i nestvarno lijepih snježnih predjela. Kroz otkrivanje nepoznatog, gotovo mitskog svijeta i zadovoljenje znatiželje Pietro doživljava polaganu transformaciju duha. Pred očima čitatelja Bruno i Pietro iz dječaštva prelaze u adolescentsku dob razvijajući se u posve različite osobe koje neraskidivo vezuju zajedničke uspomene i ljubav prema planinskom krajoliku. Ta ljubav neće iščeznuti ni kasnije, Bruno će ostati živjeti u planinama, a Pietro će je pak ostvariti kroz stvaranje dokumentaraca na Himalaji. Priča o Brunu vrlo brzo postaje podjednako važna kao i ona o Pietru te će se one u određenim vremenskim intervalima redovito doticati, uvijek na istome mjestu, u seoskom dijelu podnožja Monta Rose.

Cognettijev roman lišen je svakog dijaloga, on kroz suptilne poetske opise nježno i spretno otvara vrata surovog i očaravajućeg svijeta planinske Italije. Odnosi među likovima i njihov odnos prema prirodi izmiču eksplicitnosti te se ostvaruju u širokoj lepezi asocijativnosti. Cognetti piše pitku, prozračnu i nenametljivu prozu oslobođenu pretjerane dramatike i iznenađujućih preokreta. Svoju životnost ostvaruje kroz slikovitost, odnosno stapanje čitatelja s nepoznatim svijetom te razumijevanje jedinstva čovjeka i prirode.

Motiv nedokučivog i nesavladivog provlači se čitavim romanom odnoseći se ne samo na planinske vrhove, nego i na zakutke ljudske duše čijeg postojanja nismo svjesni sve dok ih ne aktivira neka vrsta okidača. Takvo međusobno razotkrivanje stvara čvrstu vezu koja kasnije sasvim mirno upravlja sudbinom onoga koji je okusio surovost krajolika i osjetio tu vrstu uzbuđenja.

Tiha i introspektivna naracija odiše poštovanjem prema svijetu koji je izvan ljudskog dosega, svijetu na čijim se tajnama isplela mreža mitova i legendi. Onima rođenim u takvom okruženju suđena je neraskidiva veza s prirodom i onostranim, a njihove sudbine živa su kronika nasljeđa života planinskih obitelji. Taj motiv povezanosti vrlo je jak te zasjenjuje nedovoljno razrađen težak i kompliciran odnos pripovjedača s ocem. Proza „Osam planina“ puna je tragova nostalgije i romantiziranih momenata. Njome se protežu osjećaji osamljenosti i izoliranosti, susprezanja vlastitih slabosti i prepuštanje nečemu mnogo većem od sebe.