Opaki zalogaji

Zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju

Special cijena 45,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Dijana Štambak

  • Broj stranica: 292

  • Godina izdanja: 2011.

  • ISBN: 978-953266239-9

  • Naslov izvornika: The Nasty Bits

  • Vrsta uveza: meki uvez

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 420 g

“Napravim grimasu pred ogledalom i ugledam nešto crno među zubima. To je škorpion. Rep, da budem precizniji. Hrskavi, crni žalac - strši iz mojih prednjih zubi.” Tako jednu od svojih gastronomskih bjelosvjetskih avantura opisuje Anthony Bourdain u zbirci tekstova Opaki zalogaji. Slavni šef kuhinje te autor uzbudljivih knjiga o gastronomiji i njezinim tamnim stranama i ovoga puta čitateljima servira napeto štivo - i kad opisuje kako sjedi za stolom sumnjive čistoće u dućanu s jeguljama u Hanoiju, i kad uživa u najfinijoj tuni za šankom najskupljeg newyorškog suši-bara, i kad njuška oko baracca na bahijskoj plaži, i kad u El Bulliju razgovara s Ferránom Adrijom o fizičkim svojstvima hrane. Usput, Bourdain rado oplete po slavnim kuharima, primjerice Jamieju Oliveru, a posebno je zgrožen spoznajom da je Woody Harrelson ikona pokreta koji zagovara sirovu hranu. Naravno, kao i u Dosjeu kuhinja i Kuharovu putovanju, u Opakim zalogajima odaje neke prljave tajne nesavjesnih majstora kuhinje, koje naročito dolaze do izražaja kad nastupi gužva: “Sve što padne na pod, nekim čudom, padne 'točno na ubrus'. Moram vam reći - strašno je velik taj ubrus...”

Nepristojno, britko i puno energije.
Daily mail

Bourdainov je entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici... Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje.
New York Times Book Review

Ljubitelji pustolovnih kulinarskih iskustava ovdje će moći utažiti svoju glad, a oni koji preziru fenomen slavnih šefova kuhinja u Bourdainu će pronaći prijatelja.
Library Journal

Bourdainova vas proza prikuje uz knjigu, razmeće se mačizmom sa stilom i sluhom za kuhinjski žargon.
New York Magazine

Fantastično: kao zamamna zdjela masnog čipsa i umaka od majoneze od kojih oblizujete usne.
Daily Telegraph

2.8.2011.

Opaki književni zalogaj

Vjesnik, Ines Kotarac, 1.8.2011.

Knjige: Anthony Bourdain u »Opakim zalogajima« bez dlake na jeziku piše o naličju kuhinja s tri zvjezdice, kritizira poznate, posebice televizijske kuhare, ismijava vegetarijance i zagovornike sirove hrane, a spreman je od srca se nasmijati na svoj račun Podnaslov nove knjige kuhara i pisca Anthonyja Bourdaina »Opaki zalogaji« (Fraktura) kaže da je to zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju. Zapravo riječ je o zbirci tekstova, eseja, anegdota, putopisa i memoara, objavljenih u najrazličitijim prigodama po novinama i časopisima. To je njegova treća knjiga prevedena na hrvatski jezik, nakon »Dosjea kuhinja« i »Kuhareva putovanja«, u kojoj se ponovno susrećemo s jednim od ponajboljih pisaca o kuhanju, kuharima i hrani. On bez dlake na jeziku piše o naličju kuhinja s tri zvjezdice, kritizira poznate, posebice televizijske kuhare, ismijava vegetarijance i zagovornike sirove hrane, spreman je isprobati opskurne zalogaje poput ovčjih testisa, mesa kobre ili juhe od aligatora, od srca se nasmijati na svoj račun, pa čak i progovoriti o vlastitoj narkomanskoj i kriminalnoj prošlosti. Biti dobar pripovjedač, umjeti čitatelja zamađijati pričom i držati u napetosti, zapravo je rjeđe osobina pisaca nego što bi se to očekivalo od tzv. umjetnika riječi. Anthony Bourdain prirodno ima taj dar koji se ne može sakriti dok se divi kakvu egzotičnom jelu, pripovijeda kakvu kulinarsku pustolovinu ili daje savjete o tome što u restoranima treba izbjegavati i kada (npr. ribu ponedjeljkom). »Kao živahni američki klinac uvijek sam želio biti kriminalac!«, napisao je u »Opakim zalogajima«. Njegovi su junaci bili ubojice, pljačkaši banaka, ucjenjivači i mafijaši najgore vrste. Poslije kad je postao sitni kriminalac, nakon što se okušao u preprodaju droge, sitnim krađama i prijevarama, shvatio je da je život kriminalaca težak i nimalo glamurozan. Da je uspio kao kriminalac, nikad ne bi postao kuharem. Kada se Bourdain sedamdesetih godina počeo baviti kuhanjem, bio je to posao kojim su se ljudi bavili dok ne bi pronašli nešto bolje. Kuhinje su postale »posljednje utočište za vucibatine, neprilagođene osobe i istraumatizirane samotnjake«. I dok mnogi od nas kuhare zamišlja kao ozbiljne neporočne sredovječne ljude u besprijekornim bijelim uniformama i s francuskim naglaskom, ljudi koji pripravljaju jela čak i u najotmjenijim restoranima daleko su od tih idealiziranih filmskih primjeraka. Mnogi od njih oduvijek su bili hedonisti, ljudi koji, osim što uživaju u hrani, uživaju i u drugim stvarima koje život pruža. Hranu, grijeh, seks, glazbu, alkohol i droge mnogi ljudi od kuhače teško mogu razlučiti jedno od drugog. Takav je Bourdain i to ne skriva. Bez svoje bolne iskrenosti i prštećeg entuzijazma njegove knjige ne bi bile to što jesu. Jednostavno, genijalno štivo. Jeste li se ikada zapitali koje biste jelo odabrali kad bi vam preostao još nekoliko sati života, koji biste posljednji okus željeli da vam prijeđe preko nepca? Napravivši malo istraživanje među šefovima kuhinje, Bourdain je došao do zanimljivog zaključka. Većina njih za svoje posljednje ovozemaljsko jelo izabralo je nešto potpuno jednostavno. Uz često spominjanje riječi mama, navode se jela poput tanjura tjestenine, odreska s pomfritom i kruh s maslacem. Kad je pišući knjigu »Kuharevo putovanje« razmišljao o konceptu savršenog jela i tražio ga na raznim zemljopisnim širinama i dužinama, bio je i sam svjestan činjenice da to neće biti ni neko skupo ni neko sofisticirano jelo u restoranu s tri zvjezdice. Bourdain ne skriva odvratnost koju osjeća prema debelim Amerikancima, koji npr. u avionima bezobrazno zauzmu i pola vašeg mjesta. »Gdje na ovome svijetu možemo vidjeti takvo zlo, takvo širenje obujma, trbuhe presavijene preko prepona, tako da je svake godine sve manje i manje ljudi u cvijetu mladosti u stanju vidjeti vlastite genitalije bez pomoći ogledala?«, pita se Bourdain u »Opakim zalogajima«. Američki lanci brze i nezdrave hrane kakve možemo vidjeti u svakom većem gradu na svijetu dio su onoga što se naziva amerikanizacija. No, Bourdain sugerira da brza i jeftina hrana ne mora biti i nezdrava, te navodi japanske suši restorane ili raznoliku vijetnamsku hranu koja se prodaje na ulicama njihovih gradova kao puno bolje izbore. Anthony Bourdain u kuhinjama je odradio tridesetak godina, počevši kao ispomoć uspeo se do cijenjenog šefa kuhinje. Pisanje je kod njega došlo tek poslije. Sve je započelo s člankom u New York Timesu 1999. godine »Nemojte jesti prije nego što ovo pročitate«, a onda ga je knjiga »Dosje kuhinja« lansirala među kuharske zvijezde. Ni jedna knjiga, bez obzira na to radi li se o bestseleru, ne može doprijeti do toliko široke publike do koje dolazi čak i najgora televizijska emisija. Tako je Bourdainov televizijski serijal »No reservation« dolio ulje na vatru njegove popularnosti. Sve se to poklopilo s vremenom u kojem se na kuhanje počelo gledati s poštovanjem, s vremenom u kojem su se kuhari uspeli na društvenoj ljestvici, te ih se počelo tretirati kao rock zvijezde. Na pitanje zašto je tomu tako, Bourdain ima spreman odgovor. Prema njemu, ta zaluđenost kuharima, egzotičnim jelima i putovanjima na kojima se upoznaju čudnovate nacionalne kuhinje možda govori o nekoj dubljoj praznini u našim kolektivnim dušama. I na kraju, valja naglasiti da »Opaki zalogaji« nisu Bourdainova najbolja knjiga, nisu tematski koncentrirani i žanrovski ujednačeni poput knjiga »Dosje kuhinja« i »Kuharevo putovanje«, ali nakon što pročitate prva dva naslova, željet ćete još. Možemo se još nadati da će se domaći izdavači uskoro pobrinuti da osim njegovih kuharskih bestselera na hrvatskom dobijemo i neki od njegovih kriminalističkih romana te kuharicu s njegovim receptima.

2.8.2011.

Bourdainovi opaki zalogaji koje ćete ovog ljeta progutati s guštom

gastronomika.hr, Majda Matković, 16.07.2011.

Anthony Bourdain “Opaki zalogaji”, zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju, Fraktura, 2011 Najduhovitiji pisac među kuharima Anthony Bourdain predstavlja svoje nove gastronomske pustolovine otkrivajući tajne chefova iz svih dijelova svijeta Volite li jesti, kuhati ili pak čitati o hrani i to još iz pera jednog od najboljih svjetskih chefova? Pravi je trenutak da, dok ležite na plaži ili negdje u hladovini, uzmete u ruke knjigu „Opaki zalogaji“, Anthonyja Bourdaina, autora svjetskih bestselera „Dosje kuhinja“ i „Kuharevo putovanje“, koji se u svjetskim razmjerima proslavio i TV serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima „Anthony Bourdain: No Resevations“. Obračuni s Jamieom Oliverom i Woodyjem Harrelsonom Ljubitelji ovog šarmantnog, britkog, 55-godišnjeg Newyorčanina sigurno će uživati čitajući „Opake zalogaje“ (u izdanju Frakture), zbirku tekstova u kojima Bourdain čitateljima ponovno servira napeto i uzbudljivo štivo sa svojih brojnih gastronomskih pustolovina – od one kad opisuje kako sjedi za stolom sumnjive čistoće u dućanu s jeguljama u Hanoiju; kad uživa u najfinijoj tuni za šankom najskupljeg newyorškog sushi-bara; kad njuška oko baracca na bahijskoj plaži ili pak kad u El Bulliju razgovara s Ferránom Adrijom o fizičkim svojstvima hrane. U svom prepoznatljivom stilu Bourdain se u knjizi „obračunava“ sa slavnim kuharima (veliki mu je trn u peti Jamie Oliver), a razgalio ga je i Woody Harrelson, kojeg je susreo na Tajlandu i zgrozio se nad činjenicom da glumac kao žestoki zagovaratelj Raw Fooda (sirove hrane) redovito naručuje voćnu salatu „u zemlji s jednom od najživljih, najraznolikijih, najuzbudljvijih kulinarskih kultura na planetu“. Razjario ga je i potez fanatičnih aktivista za prava životinja, koji su u borbi protiv prodaje guščje jetre svim sredstvima nasrnuli na šefa kuhinje i vlasnika trgovine delikatesama, uništivši mu poslovni prostor pa i otišli nekoliko koraka dalje demoliravši mu kuću, polivši auto kiselinom – sve to uz prijeteće telefonske pozive i pisma. Hrana je bolja jedete li bosi Bourdain nadalje opisuje užitak u jedenju na karipskom otoku Saint Martinu uvjeravajući čitatelje kako hrana ima puno bolji okus jedete li je bosih nogu, pritom razmišljajući da svoju teoriju provjeri tijekom sljedećeg posjeta londonskom, zvjezdicama ovjenčanom restoranu kolege i prijatelja Gordona Ramsaya i uvjeri ga da će bosonog uživati „u njegovoj umjetnosti u najvećem mogućem stupnju“. U „Opakim zalogajima“ nisu izostavljene ni neke od prljavih tajni iz kuhinja pa tako Bourdain piše: „Sve što padne na pod nekim čudom, padne ‘točno na ubrus’. Moram vam reći – strašno je velik taj ubrus...“. Ovo je tek djelić Bourdainovih „Opakih zalogaja“ – uzmite ih i „progutajte“ (pročitajte) sve! Ako vas ovaj tekst nije potaknuo na čitanje knjige, možda će to učiniti mišljenja kritičara relevantnih svjetskih listova poput onog iz New York Times Book Review, koji piše kako je „Bourdainov entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici...Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje.“ A možda vam je dovoljan samo sažet komentar iz Daily Maila – „Nepristojno, britko i puno energije“.

14.9.2011.

Opaki zalogaji

Gricni.net, 14.09.2011.

Kada smo vidjeli naslov knjige “Opaki zalogaji” sve je stalo! Upitnik nad našom glavom pokušao je dokučiti tko je taj Anthony Bourdain i kakvi su to opaki zalogaji kojima je posvetio knjigu! Ipak nam ponosno ime ''Gricni'' ne dopušta da takvi naslovi prođu neopaženo! “Napravim grimasu pred ogledalom i ugledam nešto crno među zubima. To je škorpion. Rep, da budem precizniji. Hrskavi, crni žalac - strši iz mojih prednjih zubi.” Tako jednu od svojih gastronomskih bjelosvjetskih avantura opisuje Anthony Bourdain u zbirci tekstova Opaki zalogaji. Slavni šef kuhinje te autor uzbudljivih knjiga o gastronomiji i njezinim tamnim stranama i ovoga puta čitateljima servira napeto štivo - i kad opisuje kako sjedi za stolom sumnjive čistoće u dućanu s jeguljama u Hanoiju, i kad uživa u najfinijoj tuni za šankom najskupljeg newyorškog suši-bara, i kad njuška oko baracca na bahijskoj plaži, i kad u El Bulliju razgovara s Ferránom Adrijom o fizičkim svojstvima hrane. Anthony Bourdain Bourdain rado oplete i po slavnim kuharima, primjerice Jamieju Oliveru, a posebno je zgrožen spoznajom da je Woody Harrelson ikona pokreta koji zagovara sirovu hranu. Naravno, kao i u svojim prijašnjim uspješnicama Dosje kuhinja i Kuharovo putovanje, u Opakim zalogajima odaje neke prljave tajne nesavjesnih majstora kuhinje, koje naročito dolaze do izražaja kad nastupi gužva: “Sve što padne na pod, nekim čudom, padne ''točno na ubrus''. Moram vam reći - strašno je velik taj ubrus...” Anthony Bourdain 1 Nekoliko rečenica iz recenzija najpoznatijih novina i magazina jako će Vam jako dobro prezentirati o kakvoj je knjizi riječ! -Nepristojno, britko i puno energije. Daily Mail -Bourdainov je entuzijazam toliko jak da praktički eksplodira na svakoj stranici... Bourdain se dokazao kao jedan od najboljih američkih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi snažni poput njegova jezika, a okusi o kojima piše zarazni kao njegovo veselje. New York Times Book Review -Ljubitelji pustolovnih kulinarskih iskustava ovdje će moći utažiti svoju glad, a oni koji preziru fenomen slavnih šefova kuhinja u Bourdainu će pronaći prijatelja. Library Journal -Bourdainova vas proza prikuje uz knjigu, razmeće se mačizmom sa stilom i sluhom za kuhinjski žargon. New York Magazine -Fantastično: kao zamamna zdjela masnog čipsa i umaka od majoneze od kojih oblizujete usne. Daily Telegraph

18.10.2011.

Slavni zloglasni TV chef: Za 10 godina bit ćete u svjetskom vrhu

Jutarnji list, Rene Bakalović, 11.10.2011.

ZAGREB - Let's go to Croatia, najavio je najpoznatiji kuhar-pisac-tv zvijezda i održao obećanje. Upravo je sa svojom televizijskom ekipom na putu iz Istre u Dalmaciju. Anthony Bourdain neprestano je u potrazi za najvećim svjetskim gastronomskim atrakcijama. Njima mora neprestano “hraniti” svoju sve brojniju televizijsku klijentelu. Radi se s jedne strane o probranom auditoriju šmekera, s druge strane njihov je broj već narastao na 120 milijuna vjernih gledatelja serijala Anthony Bourdain: No Reservation. Negdje uoči Uskrsa sljedeće godina kada se očekuje emitiranje bit će to najveća i najučinkovitija promocija hrvatske gastronomije ikada, u to ne trebamo sumnjati. Naime, kada je drugi veliki promotor neotkrivenih atrakcija, Michael Palin, snimao u Hrvatskoj, rezultat je bio neočekivano razočaravajući. Najvećim je dijelom razgovarao s nezanimljivim ljudima u dosadnjikavom okruženju. Anthony, pak, Hrvatskom krstari u društvu prvorazrednih profesionalaca. Nakon obavljenog posla neobavezni je dio jednako atraktivan. Anthonyjeva karizma neupitna je. Medijsko čudo Bourdain počelo je 2000. Ne jedite prije nego što ovo pročitate, bio je kulinarski memorandum strastvenog kuhara Anthonya Bourdaina objavljen u New Yorkeru 2000. Kao kuhar je odličan, kao medijski promotor gastronomije genijalan je, ocijenili su upućeni. Izdavači su naručili prvu knjigu (Kitchen's Confidential) čije se prvo američko izdanje odmah rasprodalo. Kamenice i tartufi Od publicistike do globalnih televizijskih hitova nije se dugo čekalo. Anthony je danas kulinarski prorok kojeg nestrpljivo prizivaju turističke sile. Njemu je, pak, Hrvatska bila neodoljiva nepoznanica. Htio je provjeriti sve glasnije glasine o gastronomskom čudu koje se zove Hrvatska. Kamenice iz Limskog kanala kao i lov na tartufe u Motovunskoj šumi bili su odmah na rasporedu. Domaćin na neformalnoj večeri koja se pretvorila u vrhunski Chef's diner bio je Tom Gretić u elitnom restoranu Wine Vault rovinjskog hotela Monte Mulini. U društvu su bili njegovi kolege Denis Zembo (Le Mandrać) i David Skoko (Batelina). Anthony je s Davidom bio u ribolovu. Najzanimljivija bila su mu Davidova jela od ribljih iznutrica.