Odrast

Pojmovnik za novu eru

19,78 €
 • Jezik izvornika: engleski

 • Prijevod: Mirta Jambrović

 • Broj stranica: 416

 • Datum izdanja: ožujak 2016.

 • ISBN: 978-953266695-3

 • Naslov izvornika: Degrowth: A Vocabulary for a New Era

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 204 mm

 • Težina: 510 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Odrast (degrowth) odbacivanje je iluzije o rastu kao rješenju za prosperitet u budućnosti i poziv na promišljanje proizvodnje i potrošnje potrebne za dostojan život u granicama ekološke održivosti planeta. Jer, ako želja za rastom izaziva krizu, i ekonomsku, i ekološku, i društvenu – kao što tvrde autori u ovom zborniku – rast nije rješenje. Srećom, u praksi se pojavljuju alternativna rješenja, novi oblici življenja, proizvodnje i potrošnje, koji svima mogu osigurati sredstva za život bez rasta. Cilj je promišljanja u pojmovima odrasta izgraditi paradigmu koja sadržava i ekološku održivost i veću društvenu pravednost.

Odrast – pojmovnik za novu eru međunarodni je priručnik o odrastu koji jezgrovito i pristupačno prikazuje glavne izvorne prijepore, temeljne ideje, strateške smjernice i poveznice sa srodnim svjetonazorima. Autori tekstova objavljenih u ovoj knjizi pripadaju različitim školama mišljenja i disciplinama, dolaze iz različitih životnih sfera; oni su antiutilitaristi, bioekološki ekonomisti, ekonomisti stabilnoga stanja, (neo)marksisti, politički ekolozi, sadtopisti, te aktivisti i praktičari.

Sjajan pojmovnik! Čitav niz međunarodnih autora u Odrastu daje briljantan pregled novog područja ekonomije koja se odriče opsesije rastom. Natuknice su sažete, ali rječite, stručne, a opet orijentirane prema djelovanju.
— Wolfgang Sachs, Institut Wuppertal u Berlinu

Odrast se direktno suprotstavlja kukavičjem jajetu ekonomskog rasta kroz akumulaciju kapitala: Ne postoji drugo blago osim života, a kako bi se očuvao život na planetu i osigurala budućnost za sve, nužno je izići iz aktualnog sustava proizvodnje. Ovo je ključna poruka za naše doba.
— John Bellamy Foster, Sveučilište Oregon u Eugeneu

Odustajanje od mitova uvijek je bilo teško... No to je duh tekstova u ovoj knjizi koji pitaju: hoće li biti moguće pobjeći iz šapa čudovišta rasta? Odgovor je jednostavan. To nije samo moguće, nego je i neophodno.
— Alberto Acosta, FLACSO

U povijesnom trenutku u kojem nas politički, ekonomski i intelektualni vođe uvjeravaju da se ništa fundamentalno više ne može propitivati ništa ne može biti važnije od pokreta – misaonog i djelatnog – koji predstavlja ova knjiga o odrastu...
—David Graeber, London School of Economics

Provokativna, opsežna, smjela i iznimno originalna analiza.
— Karen Bakker, Sveučilište Britanska Kolumbija u Vancouveru

Nazovite ga kako želite: srećom, životom u granicama, zajednicom, pravom demokracijom – odrast nas zove i daje nam snagu za hrabro djelovanje.
— Richard Norgaard, Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyju

Čitaj u e-izdanju!

 1. Mladen Domazet preporučuje Mladen Domazet preporučuje "Odrast": Čitanje društvene svakodnevice kroz drugačije naočale Sada vidimo koliko je našim životima važna skrb, "dnevna aktivnost koju ljudi obavljaju za vlastitu dobrobit i dobrobit svoje zajednice". Pandemijski šok ogolio je skriveni protok sati i energije posvećen uzdržavanju, reprodukciji i odnosima koji nisu direktno povezivi s produktivnošću, jedinom varijablom koju dominantna ekonomija cijeni kod naknade za rad. To je jedan od primjera pouke koju kao zajednice možemo izvući iz pedagogij