Noćni posao

Special cijena 3,58 € Redovna cijena 3,98 €
  • Jezik izvornika: češki

  • Prijevod: Sanja Milićević Armada

  • Broj stranica: 292

  • Datum izdanja: veljača 2007.

  • ISBN: 978-953266004-6

  • Naslov izvornika: Noční práce

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 395 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 3,98 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Noćni posao roman je između realnosti i fantazmagorije, roman o 1968. godini i odrastanju. Glavne junake, trinaestogodišnjeg Ondru i njegovog mlađeg brata Kamila otac pred ruskim tenkovima iz Praga odvodi k djedu na selo na granicu Njemačke i Poljske. U nekoliko mjeseci dječaci prolaze dramatične trenutke, oca im progoni tajna policija, oni se natječu sa seoskim dječacima u okružju mističnih planina prepunih bunkera koji skrivaju tajne iz Drugoga svjetskog rata, a na tavanu djedove kuće nalaze se papiri koje svi trebaju.
Napet, uzbudljiv, magičan, Topolov Noćni posao prikazuje Češku kakvu ne poznajemo i revoluciju 1968. iz gledišta dječaka na početku puberteta.

Jáchym Topol napisao je veličanstven roman, težak i pun aluzija, tmuran i groteskno komičan. Izazov je upustiti se u ovaj obilazak podzemnih bunkera i spilja europske svijesti.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Da je Louis-Ferdinand Céline ikada napisao roman o odrastanju, vjerojatno bi bio sličan Noćnom poslu Jáchyma Topola: romanu koji proganjaju furije povijesti, sa spiljama, bunkerima i tamnicama, stražarima, ubojicama i špijunima, s djetinjastim igrama skrivača i kušnjama hrabrosti koje u svakom trenutku mogu postati krvava zbilja – sve to ispričano u dahu, mješavinom umjetničkoga i svakodnevnog jezika koji vuče prema naprijed meljući stvarnost u prah.
Süddeutsche Zeitung

Djeca su rijetko opisana tako zgusnuto, osjećajno i točno: njihov osobit pogled na stvarnost, iz perspektive odraslih uvijek pomalo nezgodan, njihovi razbacani strahovi, iznenadni gnjev, prestrašenost i njihova istodobno nepromišljena hrabrost, gotovo uvijek puna očekivanja.
Literaturen

Glavni junaci Noćnog posla na kraju su jezik i stil, koji živorodno tkivo priče i likova prekrivaju poput plastičnog poklopca ili zaštitne folije.
Mlada fronta dnes

Jáchym Topol je odbacio suvremene teme kojima je stekao položaj kultnog autora. Odao je poštovanje staroj mudrosti, prizvao je čuda i oživio istinu mitova. Uspio se oduprijeti mašineriji kultne proze, koja se i u češkoj sredini s nekadašnje periferije počinje premještati u središte literarnog događanja. Ostao je sam. A to je ono što njegovu pisanju ide u prilog.
Host