Nevena i Ruža

Special cijena 13,49 € Redovna cijena 14,99 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Tomislav Kuzmanović

  • Broj stranica: 64

  • Datum izdanja: travanj 2024.

  • ISBN: 978-953358717-2

  • Naslov izvornika: Marigold and Rose

  • Težina: 444 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Što je to poezija? Odgovor je mnogostruk, skriven u jeziku, i uvijek je igra; svi su odgovori točni i nijedan nije. Nevena i Ruža izvanredan je poduhvat promišljanja tog pitanja, knjiga koju bismo mogli nazvati i prozom i pripoviješću, ali zasigurno poezijom. Dvije djevojčice, blizanke, još bebe, otkrivaju svoju okolinu i, poput malih filozofkinja, propituju smisao i vlastito mjesto na novom neobičnom mjestu. Kako izgleda arhitektura stvarnosti kada ne umijemo razgovarati? Što je vrijeme i kako protječe kada još ne znamo imenovati ono što ulazi u naš vidokrug s našim prvim iskustvima? Kakvi su miris, okus i dodir tog neizrecivog svijeta u koji smo dospjeli? Kada se i kako razotkrivaju naše prve riječi?

Nevena i Ruža početak su pustolovine dvaju života, ali istovremeno one su i rađanje jezika svakodnevice pred čitateljima, i taj je susret čudesan baš poput prve rođendanske zabave, prvoga snijega, mora ili proljeća u očima djeteta.

Nevena i Ruža ujedno su i upoznavanje tišine, i mapiranje naših prvih sjećanja, smijeha, znatiželje i nježnosti. Stilski očaravajuća, poetski inovativna, oštroumna i maštovita, posljednja knjiga nobelovke Luise Glück književno je čudo koje ju potvrđuje kao jedan od najvažnijih suvremenih poetskih glasova.

 

"Mudro, smiješno i čudesno neobično." 

– Kirkus

 

"Zapanjujuće maštovito, oštroumno, lukavo i urnebesno… Koncentrirajući dubinu, strogost i složenost svojih pjesama u dražesno otpadničku, jetku i bravuroznu proznu izvedbu, Glück prati ljubav i suparništvo između ovih malih filozofkinja. (…) Sažeto i provokativno osvjetljava hirove ljudske svijesti, opčinjenost jezikom i tajanstveno osvještavanje sebstva."  Booklist  "Pjesnikinja, dobitnica Nobelove nagrade 2020., napisala je prekrasno djelo od pedesetak stranica koje je čarobno poput bajke… Ovaj sićušni dragulj od knjige snažno će nas udariti, promišljajući obitelj, protok vremena i snagu riječi."

– Oprah Daily

 

"Nevena se okreće knjigama jer je – poput životinja – ne osuđuju. Ali život je čudan. Riječi su magija. A pouka priče rijetko je tako jednostavna kao što se možda čini."

– Kirkus

 

"Glückina emocionalna inteligencija nikad se ne predaje ugodnoj utjesi, a stil pisanja ipak ostaje izvanredno prekrasan… Nevena i Ruža mogu se progutati u jednom dahu, a to je vjerojatno najbolji način da se uđe u njihov tonski svijet, koji je neobično hipnotičan, dijelom zato što raspoloženje nikada ne dobiva nasilan intenzitet, a dijelom zbog ritma Glückine proze."

– The Guardian

 

"Uz istraživanje dihotomija koje povezuju djevojke dolaze i meditacije o mnogim poznatim Glückinim preokupacijama: polovice i cjeline, obiteljsko nasljeđe, prolazak vremena, duhovna moć riječi. Nevinost zapažanja djevojčica, s dječjom jasnoćom, svodi mnoge teme knjige na razotkrivanje iskrenošću."

– The New Yorker

 

"[Nevena i Ruža] usredotočuje se na sestre blizanke u njihovoj prvoj godini života, odvijajući se poput bajke dok se polako suočavaju s vremenom, sigurnošću, srećom, gubitkom i ćudljivostima komunikacije..."

– Vogue