Netko podvikne, djeca odrastu

Special cijena 16,61 € Redovna cijena 18,45 €
 • Jezik izvornika: hrvatski

 • Broj stranica: 240

 • Datum izdanja: kolovoz 2018.

 • ISBN: 978-953266992-3

 • Vrsta uveza: tvrdi

 • Visina: 203 mm

 • Težina: 335 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Kada se na sceni odjednom pojavi više novih, jakih književnih glasova, k tome još okupljenih u (ne)formalnu grupu, riječ je o događaju, a kada ti mladi ljudi počnu puniti klubove onda znamo da je to fenomen. A upravo je takav fenomen Književna grupa 90+.

Netko podvikne, djeca odrastu pokazuje svu raskoš njihova talenta. Poeziju Lare Mitraković, Eme Pavlović, Vigora Vukotića i Lane Bojanić odlikuju snažna metaforičnost koja izlazi iz zanimljivoga spoja urbanog i mediteranskog, otočkog pogleda na svijet, direktnost u izrazu i moćne poante. A melankoličnost je izazvana osjećajem generacijske bespomoćnosti i zarobljenosti u svijetu bez prave ideje, pa lirski subjekti bezizlazno lutaju vlakovima, biciklima, pješice u potrazi za ljubavlju i smislom.

Prozni autori Književne grupe 90+ Martin Majcenović, Lana Bojanić i Josip Razum, slično kao i u poeziji koju pišu članovi grupe, heterogeni su, s jednom nogom u sjećanju na djetinjstvo, često ne baš idilično, a drugom u jednako neizvjesnoj budućnosti. Junaci ovih proza nisu prošli posttranziciju, oni su se u njoj rodili. Oni žive sadašnjost natopljenu slomom neoliberalnog modela, oni su u traganju prije svega za sobom u svijetu koji se okreće bezglavo poput pokvarena kompasa.

Netko podvikne, djeca odrastu, ali ne zbog vikanja već zato što znaju da je teret na njima, a svijet u kojem žive nije nimalo ružičast i oni su toga itekako svjesni.

Predstavljanje zbornika Književne grupe 90+
22. 9. 2018., Kino Grič 

 1. Večer s Književnom grupom 90+ u Križevcima Večer s Književnom grupom 90+ u Križevcima U četvrtak 4. travnja 2019. u 19.30 sati, u okviru 15. Culture Shock Festivala u Križevcima, gosti tribine u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” (Trg sv. Florijana 14) bit će članovi Književne grupe 90+ Lara Mitraković, Martin Majcenović, Josip Razum i Vigor Vukotić. Razgovor će moderirati Sonja Mrnjavčić.                 “Kada se na sceni odjednom pojavi vi&scar
 2. Književna grupa 90+ na splitskoj Bookvici Književna grupa 90+ na splitskoj Bookvici U četvrtak 14. ožujka 2019. u 20.30 na tribini Bookvica u klubu Quasimodo u Splitu (Gundulićeva 26a/II) gostuju  Lara Mitraković, Martin Majcenović, Josip Razum i Vigor Vukotić, članovi Književne grupe 90+.                 “Kada se na sceni odjednom pojavi više novih, jakih književnih glasova, k tome još okupljenih u (ne)formalnu grupu, riječ je
 3. Književna grupa 90+ u Zadru Književna grupa 90+ u Zadru U petak 30. studenog 2018. u 20 sati,  u organizaciji Udruge Zapis, u zadarskom knjižnom klubu Knjigozemska (Rikarda Jeretova 5) gostuju autori i autorice  Književne grupe 90+ Matrin Majcenović, Lara Mitraković, Josip Razum i Vigor Vukotić.
 4. Kapetanova žena Kapetanova žena Priča Josipa Razuma iz zbornika Netko podvikne, djeca odrastu Stigao sam ponovno na Otok trajektom iz Istre, intervjuirati starog Kapetana za novi broj Magazina. "Životne priče su u trendu", slušao sam promukli glas urednika kroz brujanje loše izoliranog motora. Malo toga se promijenilo. Mul me dočekao, turisti i vrućina, gorčina i usijanost metala vezova, zvonik naprijed, restorani uz rivu, nepodnošljiva lakoća dosje
 5. Predstavljanje zbornika Književne grupe 90+ Predstavljanje zbornika Književne grupe 90+ U subotu 22. rujna 2018. u 19 sati u zagrebačkome Kinu Grič (Jurišićeva 6) predstavit ćemo zbornik poezija i proza  Književne grupe 90+ Netko podvikne, djeca odrastu. S članovima Književne grupe 90+ Lanom Bojanić, Martinom Majcenovićem, Larom Mitraković, Emom Pavlović, Josipom Razumom i Vigorom Vukotićem razgovarat će urednik Seid Serdarević.