Nebo na Zemlji

Special cijena 19,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 224

  • Datum izdanja: lipanj 2010.

  • ISBN: 978-953266153-8

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 330 g

Roman Jasminke Domaš Nebo na Zemlji obiteljska je kronika o tri generacije žena jedne židovske obitelji u Zagrebu. Snažna, samosvjesna, mudra i prosvijećena baka Haja, staložena kći Ada i mlada unuka Lior željna novih saznanja svojim glasovima oslikavaju drugu polovinu dvadesetog stoljeća. U njihov život, kao i u svačiji, snažno ulazi povijest, ali jednako tako i ono zemaljsko te izvanvremensko, no na kraju se sve odvija sukladno nekom višem, često neshvatljivom, ali savršeno pravednom redu. Sve tri junakinje na svoj su, osebujni način snažne, moćne žene, suočavaju se sa svojim traumama i snovima, uživaju u sretnim trenucima, hrabro nose svoje terete iz prošlosti i znaju se s njima uhvatiti u koštac, o čemu god bila riječ - Drugome svjetskome ratu, životu u Izraelu, gradnji novog života u socijalizmu, odlascima u Indiju ili mukama tranzicije. No koliko god različita svaka od njih bila, one su borci, ne žele u svoje živote pripustiti banalnost, spremne su biti drugačije od okoline te za to podnijeti i žrtvu.

Obiteljska i generacijska kronika, roman Nebo na Zemlji ujedno je i meditacija o duhovnome, religijskom, o onostranom i zemaljskom, o židovstvu, ali i hinduizmu, o ljubavi, no nadasve o načinu nalaženja osobne snage svakog junaka da se beskompromisno izbori za svoj put i slobodu koju nitko ne može ograničiti.

Začudan spoj astralnog i svakodnevnog

Vijenac, Ljerka Car Matutinović, 14.01.2011.

Specifična oduhovljenost u ritmu moderato cantabile čini roman Jasminke Domaš jedinstvenim u začudnom spoju astralnog i svakodnevnog koji se opire banalnosti, običnosti. U gotovo glazbenom ritmu, umjereno i pjevno, vođena sugestivnom, mističnom duhovnošću, autorica pomno i ustrajno razotkriva, u simbolima Neba i Zemlje, smisao postojanja jedne židovske obitelji ili preciznije: postojanja triju neobičnih ženskih likova koji su u ravnoteži duha i ljubavi neraskidivo povezani. Generacijska i obiteljska povezanost triju žena: bake Haje, kćeri Ade i unuke Lior počiva na unutrašnjem duhovnom skladu i vjerovanju u Višu pravednost te sinergijskom prožimanju prošlosti i prezentnosti. U romanu Nebo na Zemlji posebno je naglašen lik nadahnute i umne bake Haje, koja na osebujan način nadvladava životne traume prenoseći svoje duhovno bogatstvo, svoje vizije i snove na inteligentnu unuku koja će znati izabrati svoj put u život, po svojoj mjeri. Tri osobine koje mora ispoštovati jesu odgovornost za postupke, povjerenje u svoje snage da bi mogla ostvariti snove i – ustrajna usmjerenost radu. No u životu ima mnogo toga nepoznatog i neotkrivenog. Možda upravo ta mističnost tjera osobnosti da joj se približe, da je razotkriju: "Lior, svemir je u tebi i ti si u svemiru i zato počni graditi most između zamišljenog i stvarnog. I ne boj se odlaska kada za to dođe dan, jer ono što odlučim povezati povezano i ostaje. U mojem dahu vrijeme i prostor nikada nisu odvojeni. U njemu je ono što je bilo, što jest i što će biti…" Lik Ade, Liorine majke, smirene i sabrane, kontrapostiran je začudnoj, strastvenoj i neuhvatljivoj naravi njezine majke Haje, koja je u plemenitom smislu te riječi junakinja, jer nalazi u sebi duhovnu snagu da zatomi ljubav koja joj je značila – život. Ono što posebno zadivljuje u ovom nesvakidašnjem romanu umjeren je način kazivanja, umijeće u komponiranju pojedinih epizoda, koje se na skladan način slijevaju u cjelinu. Kako roman kreće prema završetku, raste nezaustavljiv crescendo, koji kulminira u opisu snažne, bezvremenske, gotovo mistične ljubavi. Doista u cijelom romanu postoji neka unutarnja ravnoteža. Iako se esencijalni događaji zbivaju u Zagrebu, u Indiji, u Izraelu, iako tjeskobno proživljavamo stišane aluzije na progone Židova u Drugom svjetskom ratu i meditiramo zajedno s autoricom o mističnim religijskim dometima, o hinduizmu, judaizmu i nadasve o ljubavi, roman Nebo na Zemlji djeluje pomireno, uravnoteženo, sabrano i mudro. U njemu je čudesan spoj trajnoga osjećaja za lijepo, plemenito, časno i neukrotive žudnje za uzvišenim: "Otkrivat će ti polako značenje riječi Nebo, Zemlja, tajni svijet. Jer onda kada ih budeš znala povezati, moći ćeš razumjeti što se dešava, ne samo tebi nego i ljudima oko tebe…"

Ljerka Car Matutinović

Tajanstveni svijet triju žena iz židovske obitelji u Zagrebu

Jutarnji list, Jagna Pogačnik, 09.02.2011.

ZAGREB - Neobičan je, ali svakako vrijedan čitanja roman “Nebo na zemlji” Jasminke Domaš. Autorica - novinarka na HRT-u, scenaristica dokumentarnih filmova, predavačica judaizma na zagrebačkim fakultetima - do sada je objavljivala knjige pretežno s područja judaizma, što je iskustvo koje je utkala i u svoj roman. Ženski mikrokozmos “Nebo na Zemlji” žanrovski funkcionira kao obiteljska kronika, fokusirana na tri ženska lika - baku Haju, kćer Adu i unuku Lior, pripadnice jedne zagrebačke židovske obitelji. Premda s jasnim aluzijama na svakodnevicu i prošlost, autorica svoje junakinje promatra u pomalo izoliranom svijetu satkanom od duhovnosti, sitnih detalja tradicije i ustrajavanju u vjeri, ljubavi i odgovornosti prema sebi i drugima. Premda na prvi pogled autističan, taj obiteljski mikrokozmos koji su često narušavale silnice povijesnih događaja, zapravo je topao i gotovo savršen sustav kojim dominiraju tri ženske osobnosti raznih generacija, meditacije i snovi, mirisi iz kuhinje, borba za opstanak i konstantna potreba da se pronađe svoj vlastiti put i sloboda. Baka koja predstavlja princip energije i duhovnosti, kći kao kontrapunkt smirenosti i racionalnosti i unuka koja nasljeđuje bakinu snagu potrebnu da učini i korak više, hrabro ostvari ono što baki nije uspjelo, tri su odlično karakterizirana lika u koje se na svoj osebujan način uklapa i zet, suprug i otac Hagaj, kao zastupnik znanstvenog principa. Namjerna greška Taj svijet je premreženbrojnim motivima vezanim uz judaizam, ali i hinduizam, aluzijama na čudesnost onostranih svjetova, čemu nije pristupljeno površno i s nekakvom coelhovskom nakanom. Dapače, ništa nije podređeno “ukusu publike”. “Nebo na Zemlji” svoj vrhunac doživljava pred kraj kada se razjašnjava bakina indijska epizoda, nesretna ljubav prema pripadniku druge tradicije, i razotkriva unukina odluka da studij nastavi baš u Indiji, gdje će na neki način zatvoriti krug bakine nesretne ljubavi. Roman o sreći, ljubavi, duhovnim dimenzijama čovjekovim, specifičnim načinom pripovijedanja koji njeguje autorica, nesklona linearnoj i realističkoj fabuli, ispripovijedan je dosljedno i - neobično. Čak i poneka greška u koracima djeluje kao da je tu namjerno.

Jagna Pogačnik