Lista

21,99 €
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Krešimir Međeral Sučević

  • Broj stranica: 282

  • Datum izdanja: travanj 2024.

  • ISBN: 978-953358718-9

  • Težina: 444 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 0,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Ola Olajide, proslavljena medijska novinarka, za mjesec dana udaje se za ljubav svojega života. Mladi, zgodni, uspješni i obožavani na društvenim mrežama, čini se da ona i Michael imaju sve. Sve dok jednog jutra, kada se probude, oboje ne primi istu poruku: "Jeste li vidjeli Listu?"

Netko je na internetu anonimno objavio popis nasilnika, zlostavljača i silovatelja iz svijeta medija i industrije zabave, i u normalnim okolnostima Ola bi o njemu počela pisati već toga jutra, pozivajući na bojkot i otpuštanje popisanih muškaraca. Ali ovaj put okolnosti nisu normalne. Ovaj put na popisu je i Michaelovo ime.

Jedan klik, toliko je u Listi Yomi Adegoke potrebno da Olin i Michaelov savršeni svijet postane opasno, zbunjujuće mjesto, u kojemu se virtualno i stvarno miješaju, pretvarajući odnose u minsko polje. Kada Michaelu postavi ultimatum da joj prije vjenčanja dokaže svoju nevinost, Ola se bori za vlastitu budućnost i sve ono u što vjeruje, ali je li jedna anonimna optužba dovoljna da posumnja u ljubav svojega života, pitanje je na koje će morati odgovoriti sebi.

Nagrađivana britanska novinarka Yomi Adegoke svojim provokativnim romanom Lista propituje način na koji doživljavamo odnose, moral i internetsku kulturu, iskušavajući nas jednostavnim, ali ključnim pitanjem: "A što da se to dogodi tebi?"

 

"Ovo je aktualan, važan i ispitivački roman koji raspravlja o moralnim pitanjima u vezi s vrijeđanjem na društvenim mrežama i osobnom krivnjom. Adegoke prikazuje impresivan spektar glasova i žargona s toliko elegantnom životnošću da se doima kako su njezini živopisno ostvareni likovi s vama u sobi."

BERNARDINE EVARISTO, Vogue

 

"Laserski precizan, bridak i pravovremen debitantski roman s inteligentnim osjećajem za nijansu koji društvene mreže nikada neće imati, sve to zaodjenuto u napetu priču koju sam pročitala u jednom dahu."

HARRIET TYCE, It Ends At Midnigt

 

"Yomi Adegoke bučno ulazi na scenu s romanom koji je istovremeno inteligentan, zabavan i duboko misaon. Lista uklanja digitalnu fasadu milenijalaca i posvećuje se zamršenim proturječjima naših modernih života. Uz vješt tempo Yomine proze bit će vam nemoguće odložiti ovu knjigu, a pitanja koja ona postavlja još će dugo pokretati razgovore."

JENDELLA BENSON, Hope and Glory

 

"Moderni roman koji se nitko nije usuđivao napisati."

SULI BREAKS

 

"Progutala sam Listu. Oštrouman i inteligentan u stvaranju mudrih rasprava o tome kako internetski svijet utječe na naše živote, a pritom iznimno zabavan i ukrašen uvrnutom društvenom satirom."

IONE GAMBLE, Poor Little Sick Girls

 

"Lista je ona vrsta romana o kojem ne možete prestati pričati ili razmišljati, knjiga za koju želite da je pročitaju svi vaši prijatelji. Tjera na razmišljanje, nijansirana je, iskrena, inteligentna, britka i snažno neodoljiva!"

SARA NISHA ADAMS, The Reading List

 

"Eksplozivna i provokativna kritika milenijalskih medija, etike generacije Z i digitalne kulture. Yomi Adegoke pita se kako pravda izgleda na internetu, koliko je moguća potpuna iskrenost u vezama."

SYMEON BROWN, Get Rich or Lie Trying