Leksikon intimnih gradova

Slobodni priručnik iz geopoetike i kozmopolitike

Special cijena 179,10 kn Redovna cijena 199,00 kn
 • Jezik izvornika: ukrajinski

 • Prijevod: Ana Dugandžić i Dariya Pavlešen

 • Broj stranica: 560

 • Datum izdanja: listopad 2019.

 • ISBN: 978-953358160-6

 • Naslov izvornika: Лексикон інтимних міст

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 225 mm

 • Težina: 785 g

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 200,00 kuna.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

"Poznato je: Ukrajince je lakše vezati nego ujediniti. U SAD-u se naša uzajamna posvađanost pojačava svim vrstama emigracijskih podjela i manija. Tako da čak ni Sjedinjene Države ne mogu ništa sjediniti: svi ukrajinski valovi susreću se jedino u nedjelju u crkvama, ali čak se i tada radije mole u odvojenim grupicama", jedan je od duhovitih i nadahnutih uvida Jurija Andruhovyča u Leksikonu intimnih gradova.
Knjiga slagalica, kako je naziva ovaj neumorni ukrajinski pisac-putnik, koja na izniman i intiman način obrađuje 111 gradova, od Aaraua do Zagreba, jedinstveni je sklop autobiografije i geografije. Leksikon intimnih gradova tako je svojevrsna "autobiogeografija" u kojoj "geo" i "bio" postaju jedinstvena i nerazdvojna cjelina, dok "auto" često zalebdi na granici stvarnosti i mašte. Složeni abecednim redom prema zemljopisnim nazivima, ovi tekstovi različitih žanrova, od eseja i priča do pjesama u prozi, zajedno tvore atlas Andruhovyčeva svijeta bogat atmosferom, slikama, mirisima i okusima, ali i dubljim refleksijama, lirizmom i tugom, ironijom i sarkazmom – svim onim zbog čega komunikacija pojedinca sa svijetom dobiva obilježja intimnosti.

"Pred vama je još jedan pokušaj privatne kartografije i – što je najvažnije – pokušaj ukrajinskog umjetnika i intelektualca da prenese svoje dojmove o svijetu koji se u početku bezgranično širi, a zatim naglo smanjuje pa tako nastaju neočekivana približavanja i pojavljuju se samo na prvi pogled neobične usporedbe."
- Jevgenij Stasinevyč, književni kritičar

"Andruhovyč je pisac s kojim čovjek rado skrene s puta. U ovoj enciklopediji gradova nauči se više o autoru nego o mjestima u koja je putovao. To je dobro – između ostaloga i zbog duhovitih zgoda iz piščeva života."
- Carmen Eller, Die literarische Welt

"Definirao bih Leksikon intimnih gradova kao roman s geografijom – i u ljubavnom smislu i kao književni žanr. Jedna je od nevjerojatnih prednosti ove knjige u tome što svatko može kreirati svoje vlastito putovanje – vlastiti roman s geografijom – dodajući uz napisano svoje vlastite uspomene ili snove. Radite što god želite, ali ova je knjiga u potpunosti stvorena za vas!"
- Andrij Ljubka, književnik

Knjiga je objavljena u sklopu projekta Coping with Insecurities of Contemporary Europe sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. Više o projektu OVDJE.

Tribina Razotkrivanje s Jurijem Andruhovyčem
9. 12. 2019., ZKM, Zagreb

 1. Jurij Andruhovyč na tribini Razotkrivanje Jurij Andruhovyč na tribini Razotkrivanje Gost tribine Razotkrivanje, u ponedjeljak 9. prosinca 2019. u 18 sati, bit će ukrajinski pisac Jurij Andruhovyč. Njegovu knjigu Leksikon intimnih gradova predstavit ćemo u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih (Teslina 7), a razgovor s Jurijem Andruhovyčem uz simultani prijevod s ukrajinskog vodit će urednik Seid Serdarević.                 "Poznato je: Ukrajince je lakše vezati nego ujedinit
 2. San Francisco, 2001. San Francisco, 2001. Na svijetu postoje lijepi gradovi, a postoje i izuzetno lijepi gradovi. San Francisco je takav gušt nakon kojeg se više nikamo ne želiš vratiti. Čak je i samo Alcatraz toga vrijedan! A Zlatna vrata? A prava vrata, kineska, u Chinatownu? San Francisco – to je liberty, beat, to su stari hipiji, glazba Zapadne obale, to su gejevi. Pyotr Vail potpuno točno piše da je San Francisco – Zapad. Zapadnije od njega samo je Istok. San Francisco j
 3. Fraktura na 25. Sa(n)jam knjige u Istri Fraktura na 25. Sa(n)jam knjige u Istri Na 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji se od 5. do 15. prosinca 2019. održava u Puli u Domu hrvatskih branitelja, gostovat će i Frakturini autori Jurij Andruhovyč, Sergej Lebedev, Claudio Magris, Josip Mlakić i Igor Štiks. Petak, 6. prosinca 2019., 11 sati, DHB Kavana MozartDoručak s autoromClaudio MagrisSudjeluju Claudio Magris i Aljoša Pužar Petak, 6. prosinca 2019., 19 sati, DHB Crveni salonGradJurij Andruhovyč, Leksikon intimnih grad
 4. Budimpešta, 1999. Budimpešta, 1999. Živio sam na ovom svijetu čak trideset devet godina prije nego što sam jednog dana stigao u Budimpeštu. To nikako nije valjalo, toliko živjeti, a nikad ne biti u Budimpešti. Ni u Budimu, ni u Obudu, pa ni u Pešti. I to unatoč činjenici da je upravo u njoj rođena moja baka Marija Vojcehivna Moroz! Dobro, moja baka nema s ovim nikakve veze, pogotovo jer je njen otac napustio Budimpeštu dva mjeseca nakon njena rođenja, kada mu je umrla