Kuharovo putovanje

U potrazi za savršenim jelom

Special cijena 131,36 kn Redovna cijena 145,95 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Dijana Štambak

  • Broj stranica: 288

  • Datum izdanja: svibanj 2008.

  • ISBN: 978-953266053-1

  • Naslov izvornika: A Cook’s Tour

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 415 g

U jednoj od najuzbudljivijih knjiga o gastronomiji Anthony Bourdain, svjetski poznati šef kuhinje, kreće u potragu za savršenim jelom. Putujući globusom od Meksika preko Amerike, Portugala, Francuske, Alžira i Rusije do Japana, Vijetnama i drugih dalekoistočnih zemalja, Bourdain s mnogo humora, akcije i životnosti opisuje razne kulture i njihove gastronomske navike. Bez obzira na to ruča li ili večera u društvu najsiromašnijih ili najbogatijih, u najboljim restoranima ili u najgorim prčvarnicama, Bourdain je otvoren za sve okuse, mirise i boje, pri čemu ga jednako zanimaju i hrana i ljudi. On je kuhar koji istražuje i u svojoj kuhinji i na putu. Kuharovo putovanje knjiga je koja mora biti na policama svakoga gurmana i svakoga svjetskog putnika, svih koji vole život i u njemu uživaju punim plućima kako to čini Anthony Bourdain.

Bourdainov zanos tako je snažan da praktično eksplodira sa stranice... Kada piše o restoranima i hrani koju voli (ili koju radije mrzi), potvrđuje se kao jedan od najboljih pisaca o hrani. Njegovi su stavovi čvrsti kao i njegov jezik, a njegov je ukus zarazan kao i njegovo veselje.
New York Times Book Review

Bourdain shvaća, bolje nego bilo koji kuhar, da sjajna jela nisu samo hrana na tanjuru ili posluga... već trenutak. Neobična alkemija mjesta, osjećaja i prigode.
The Observer

Bourdain je silno zabavan pisac; bridak i otvoren s očaravajućom mješavinom svadljivosti i osjetljivosti.
Sunday Telegraph

Uzbudljivo živa, pomalo nekontrolirana, luda, vrtoglavo razuzdana knjiga. Bourdainova zabava diljem globusa zanosno je proždrljiva, bezobzirno hedonistička. Nitko ovako ne piše o hrani - o hrani kao ljubavi, strasti, životu.
Esquire

Anthony Bourdain blog

anthony-bourdain-blog

Autorova web stranica

www.anthonybourdain.net

A. Bourdain: Kuharovo putovanje

T-portal, 13.06.2008.

U potrazi za savršenim jelom svjetski poznati šef kuhinje Anthony Bourdain proputovao je svijet, a o gastronomskim običajima piše u novoj knjizi 'Kuharovo putovanje' koju je izdala Fraktura Hrvatskim čitateljima poznata je prethodna Bourdainova knjiga 'Dosje kuhinja' u kojoj u formi autobiografije otkriva svijet kulinarstva, priča o vlastitom usponu i promociji u slavnog kuhara i svjetsku zvijezdu. U knjizi 'Kuharovo putovanje' Bourdain putujući svijetom opisuje razne kulture i njihove gastronomske navike. Bez obzira na to ruča li ili večera u društvu najsiromašnijih ili najbogatijih, u najboljim restoranima ili u najgorim prčvarnicama, Bourdain je otvoren za sve okuse, mirise i boje, pri čemu ga jednako zanimaju i hrana i ljudi. On je kuhar koji istražuje i u svojoj kuhinji i na putu. 'Sjajno je, katkad, biti šef kuhinje. Sjajno je čak, katkad, biti poznati šef kuhinje – čak i ako ste poznati šef kuhinje – čak i ako ste poznati po nečemu što nema nikakve veze s vašim kulinarskim umijećem. Uz to idu povlastice. Još je bolje ako radiš s poznatim šefom kuhinje koji već dugo živi u gradu u kojem se nalazi restoran, i ako želiš da te dobro ugoste u nekom uistinu finom restoranu. Nitko ne dobiva tako dobru klopu u dobrim restoranima kao što je dobivaju drugi šefovi kuhinje.' Anthony Bourdain rođen je u New Yorku 1956. godine. Završio je Američki kulinarski institut te vodio njujorške restorane Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan’s i Brasserie Les Halles. Piše za New York Times, The Times, Face, Black Book, Independent, časopis Food Arts i druge. Njegov poznati članak 'Nemojte jesti prije nego što ovo pročitate' objavljen 1999. u The New Yorkeru pobudio je golem interes u Americi i Velikoj Britaniji te ga potaknuo na pisanje slavne knjige 'Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly' (u hrvatskom prijevodu 'Dosje kuhinja'), nemilosrdno otvorene gastronomske ispovijedi. Godine 2002. Anthony Bourdain putovao je svijetom u potrazi za 'ekstremnom kuhinjom', a knjiga koja je potom nastala, 'Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal', postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani. Napisao je kriminalističke romane' Bone in the Throat', 'Gone Bamboo' i 'The Bobby Gold Stories' te povijesni roman 'Typhoide Mary', autobiografske proze' Dosje kuhinja' i 'Kuhareva turneja' (A Cook’s Tour), kuharicu 'Les Halles Cookbook' i knjigu kolumni 'The Nasty Bits'. Na Travels Chanellu vodi TV show 'Anthony Bourdain: No Reservations', seriju o kuhanju i putovanjima.

Kuharovo putovanje

Limun.hr

Jedno od najvećih prošlogodišnjih iznenađenja što se tiče beletristike svakako je bio roman vrhunskog kuhara Anthonya Bourdaina pod naslovom 'Dosje kuhinja'. Mimo zarazne energije koju širi autor gotovo na svakoj stranici, roman je bio dobro prihvaćen i od strane kritike zbog vrlo kvalitetno strukturiranog 'plota' koji je dosta toga baštinio od strukture kriminalističkog romana. Nova Bourdainova knjiga 'Kuharovo putovanje' u izdanju Frakture svojevrsni je nastavak Dosjea kuhinje, a u osnovi knjige stoji autorovo putovanje koje je poduzeo 2001. u potrazi za 'ekstremnom kuhinjom' odnosno za savršenim jelom. Iz mnoštva preporuka dovoljno je izdvojiti nagradu za najbolju knjigu o hrani iz 2002.