Jasenovac

Special cijena 269,10 kn Redovna cijena 299,00 kn
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 992

  • Datum izdanja: studeni 2018.

  • ISBN: 978-953266987-9

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 1 400 g

Monografija Jasenovac Ive Goldsteina nastala je u vremenu u kojem je povijesni revizionizam u punom zamahu. Nacionalisti, ovisno o provenijenciji, ustraju u tvrdnji da Jasenovac nije bio logor smrti, štoviše, posežu za izmišljotinom da je tek 1945. postao stratište, dok se, s druge strane, broj jasenovačkih žrtava morbidno uvećava preko svake mjere. Mnogi će stoga knjigu Jasenovac Ive Goldsteina doživjeti kao polemiku s revizionističkim ispadima. Ona to nije iz dva osnovna razloga. Prvo, revizionizam – neovisno o tome pokušava li negirati zločinačku narav ustaškog režima ili čitav jedan narod pokušava stigmatizirati kao zločinački – polemike nije dostojan. Drugo, i važnije, ovo je prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata. Utemeljena je na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namjera i politikantskih motiva. No znanstvena objektivnost ne može i ne smije dokinuti moralni stav autora, niti može – osobito kada je riječ o strahotnom nacifašističkom nasrtaju koji je čovječanstvo doživjelo u Drugom svjetskom ratu – dokinuti empatiju prema žrtvama tog nasrtaja. Utoliko Jasenovac Ive Goldsteina nije samo fenomenologija nepojmljivih ljudskih patnji i posrnuća, nego i primjer harmonične uravnoteženosti znanstvenih i moralnih imperativa.

“Ivo Goldstein ostaje čvrsto usidren u humanističkoj tradiciji hrvatske historiografije, dokazujući da jasenovačko zlo nije neobjašnjivo i nadnaravno, već rezultat svjesnih odluka i djelovanja običnih, možda i banalnih osoba svrstanih u rasistički i otvoreno zločinački politički sustav. Iako su u jasenovačkom logoru zatočenici i njihovi ubojice bili u potpuno oprečnim ulogama, ovaj tekst ne dehumanizira ni jedne ni druge, unatoč sustavnim pokušajima ustaša da to učine svojim žrtvama.” - Goran Hutinec

  1. Predstavljanje knjige Ive Goldsteina u Rijeci Predstavljanje knjige Ive Goldsteina u Rijeci U povodu Međunarodnog dana sjećanje na žrtve Holokausta u utorak 22. siječnja 2019. u 18 sati Ivo Goldstein predstavit će knjigu Jasenovac  u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16). Uz Ivu Goldsteina o knjizi će govoriti Vuk Perišić i Seid Serdarević.
  2. Tribina Tribina "Historija u društvu" na zagrebačkom FF-u U četvrtak 13. prosinca 2018. u 10 sati u Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3) održat će se tribina “Historija u društvu” Jasenovac Ive Goldsteina – što poslije?. Na tribini će sudjelovati Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Tvrtko Jakovina, Nataša Mataušić, Đorđe Mihovilović, Ivo Pejaković, Federico Tenca Montini i Milan Radanović.  
  3. Predstavljanje knjige “Jasenovac” Ive Goldsteina Predstavljanje knjige “Jasenovac” Ive Goldsteina U srijedu 21. studenog 2018. u 19 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2) predstavit ćemo knjigu  Jasenovac Ive Goldsteina. Uz autora o knjizi će govoriti Vuk Perišić, Goran Hutinec i Seid Serdarević.