Urednik Roman Simić izdvaja iz akcije Digital Yard Sale

Na ove četiri knjige uvijek ću nagovarati od srca, pa ako ih netko usput uoči i izvede iz njihova možebitnog malog zaborava, Kairos će – što se mene tiče – dobiti još poneki zasluženi plus.

Daniel Kehlmann napisao je knjigu o slavi – tom vrlo opipljivom ničemu, jednoj od virtualnih stvarnosti našega svijeta, koji je oduvijek bio, ali sve više postaje mjesto celebrityja i followera. Pisac i njegova publika, glumac i njegovi obožavatelji, lik i njegov autor – složeni odnosi između njih, ali i između onoga što nazivamo fikcijom i zbiljom – sve to Kehlmann će u Slavi dotaknuti onako kako to obično radi: pametno, maštovito, i toliko zabavno da će vam osmijeh stalno bridjeti na licu. 
Baš kao i Bassam, junak iz romana De Nirova igraRawi Hage rođen je u Bejrutu, iskusio je građanski rat osamdesetih, a zatim emigrirao u Kanadu. U svojoj novoj domovini Hage je radio kao taksist, ali De Niro u naslov njegova romana nije ušao preko Taksista, već preko Lovca na jelene, točnije preko ruskog ruleta koji Bassamovi prijatelji igraju i od njega ginu tih godina o kojima će Hage napisati roman prepun nasilja i ljepote. Vrtoglavo i moćno, Hage slijedi svojega junaka po ulicama Bejruta, i kasnije, dok luta Parizom, od glave do pete u sjećanju i krvi građanskog rata.
Joe Speedboat Tommyja Wieringe ima sve ono što neki roman čini posebnim: zanimljive likove koji oživljavaju u lijepoj, maštovitoj, tragično-komičnoj priči. Wieringini junaci dvojica su neobičnih adolescenata – jedan vezan za invalidska kolica, i drugi koji je u stanju napraviti bombu i avion, koji čini da sve vibrira i pokreće se, pa i prijatelji u invalidskim kolicima. Roman nevjerojatno dobre energije, živosti i snage.
Will u vremenu iznimna je biografija ne samo jedne od najpoznatijih (i – paradoksalno – najmanje poznatih) figura svjetske književnosti – Williama Shakespearea, već i biografija vremena koje ga je stvorilo – čitavog jednoga doba s njegovim umjetničkim, vjerskim i političkim previranjima. Detektivski koristeći dostupne dokumente i lucidno čitajući Shakespeareova djela, Stephen Greenblatt nudi nam Shakespearea-čovjeka (ljubavnika, oca, umjetnika i poslovnog čovjeka…), neodoljivu biografiju koja se čita kao najnapetiji roman.

Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 4

Postavi padajućim redoslijedom
Prikaži kao Rešetka Popis

Broj stavki: 4

Postavi padajućim redoslijedom