Vrućina

Special cijena 9,00 kn Redovna cijena 10,00 kn
  • Jezik izvornika: njemački

  • Prijevod: Sandra Markota Sever

  • Broj stranica: 252

  • Datum izdanja: listopad 2005.

  • ISBN: 953-7052-75-3

  • Naslov izvornika: Hitze

  • Vrsta uveza: Meki s klapnama

  • Visina: 170 mm

  • Težina: 210 g

Vrućina je veliki urbani roman o Berlinu kraja dvadesetog stoljeća. Ralf Rothmann iznimno je lirski, s bezbroj neobičnih detalja opisao život berlinskog proletarijata. Glavni junak romana, melankolični intelektualac, bivši kamerman Simon DeLoo nakon smrti svoje životne odabranice zapošljava se kao pomoćni kuhar i vozač u jednoj javnoj kuhinji na Kreuzbergu. Raznoseći obroke diljem Berlina od poduzeća do poduzeća, od kupleraja do skloništa za izbjeglice, Simon DeLoo pokušava sagraditi nov život, ali jednoga dana na ulici ugleda mladu Poljakinju Lucillu, skitnicu koja pokušava preživjeti u Berlinu, a koja ga neodoljivo podsjeća na ženu koju je volio. Između njih započinje romansa koja će se razbiti na obalama jezera na granici Poljske i Njemačke.

Vrućina je roman o Berlinu, o njegovim zapostavljenim stanovnicima, o imigrantima i malim ljudima, ljubavi...

Vrućina je himna ljepoti svakodnevnice, grada, malih stvari.

Ralf Rothmann je na najboljem putu da postane klasik suvremene njemačke književnosti. ... Ono što vidimo u njegovom djelu ljepota je svakodnevnice. A napraviti je vidljivom velika je umjetnost.
Hubert Spigel, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Rothmann je majstor slika, njegovi opisi livada, šuma ili džungle velegrada natopljeni su svjetlom.
Hajo Steinert, Focus

Ralf Rothmann / Vrućina

http://hombrezone.com, Dario Grgić, 04.02.2006.

‘Vrućina’ se događa u Berlinu koncem prošlog stoljeća, a glavni junak je kamerman koji je nakon smrti supruge napustio dotadašnji socijalni krug i zaposlio se kao pomoćni kuhar i vozač u javnoj kuhinji na Kreuzbergu. I onda, šljakajući iz dana u dan, raznoseći hranu po brojnim poduzećima, s te točke pokušava nanovo izgraditi vlastiti život. Rothmann je rođen 1953. godine u Schleswigu, a u Berlin se preselio 1976. Romanopisac čija bibliografija broji desetak naslova, a ‘Vrućina’ je pretposljednji, objavljen 2003. Sam Rothman život proletarijata, koji iscrpno opisuje u ‘Vrućini’ radio je svakojake poslove, bio je zidar, tiskar, bolničar, kuhar, tako da je njegova proza izvješće iz prve ruke. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada: Mara-Cssens-Preis, Hermann-Lenz-Preis, Kranischsteiner Literaturpreis, Wilhelm Raabe Literaturpreis, Rheingau Literatur Preis, Heinrich-Böll-Preis i drugih. Osim romana koji su u Njemačkoj od njega napravili pravu književnu ikonu, piše također drame i poeziju. Njegov junak u ‘Vrućini’ jednoga dana, raznoseći hranu po gradu, na ulicama ugleda ženu koja ga podsjeti na njegovu neprežaljenu dragu. A sigurno vam je poznato iz vlastitog iskustva kako se nijedna temperatura ne može usporediti s ljubavnom. Dario Grgić