Kauboji i Indijci

Special cijena 45,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Mirna Čubranić

  • Broj stranica: 352

  • Datum izdanja: rujan 2011.

  • ISBN: 978-953266330-3

  • Naslov izvornika: Cowboys and Indians

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 455 g

Eddie Virago, ponosni vlasnik posljednje mohikanke u Dublinu, nakon završetka studija književnosti kreće put Londona želeći ostvariti glazbenu karijeru. Unatoč morskoj bolesti pojačanoj alkoholom na trajektu se zbližava s Marion, zagonetnom i osebujnom djevojkom iz Sjeverne Irske, koja tvrdi da ide u London u potrazi za poslom. Bez konkretnog plana završe u Hotelu Brightside, koji vodi markantni Indijac gospodin Patel. Iako se čini da su oboje krenuli u novi život, njihova im prošlost ne da mira, a nailaze i na prepreke koje nastaju zbog razlika između sredina iz kojih su potekli.
Prvijenac jednog od najboljih suvremenih irskih pisaca Josepha O'Connora, proslavljenog romanom Zvijezda mora, živopisno ocrtava sliku pomalo čudnog irskog para pristiglog u velegrad. Kauboji i Indijci duhovita je i istodobno jetka kronika jednog razdoblja i društvene stvarnosti, a njezina nepredvidljivost drži čitatelja prikovanog uz knjigu do zadnje stranice.

23.11.2011.

Začitavanje: “Kauboji i Indijci”

booksa.hr, F.B., 23.11.2011.

“Što misliš da se dogodi ljubavi?”, pita Eddie Virago, glavni lik romana Kauboji i Indijci. “Da to znam, mali, bila bih bogata žena. I vjerojatno nikad više nikoga ne bih voljela”, iskreno mu odgovara Salome.

Joseph O'Connor, rođen 1963. u Dublinu, danas je jedan od najuglednijih irskih pisaca čija djela su prevedena na tridesetak jezika. Prije točno dvadeset godina, baš nekako između 'Nothing Compares 2 U' i protestnog, emotivnog cijepanja fotografije pape Ivana Pavla II u Saturday Night Live-u, dva najglasovitija trenutka u karijeri njegove mlađe sestre Sinead, 28-godišnji Joseph objavio je svoj prvi roman Kauboje i Indijce (Fraktura, 2011.). Vrlo dobre književne kritike plasirale su ovaj prvijenac u uži izbor za nagradu Whitbread u kategoriji najboljeg debitantskog romana godine. Iste godine objavljuje True Believers (kratke priče), a punu afirmaciju i svjetsku slavu dosegnut će romanom Zvijezda mora objavljenim 2002., nedavno prevedenim i na hrvatski (oba romana u izdanju zaprešićke Frakture).

U ona davna reaganovsko-thatcherovska vremena mladi Irci i Irkinje, bilo iz Sjeverne ili Republike Irske, svakodnevno su napuštali 'ognjišta' i odlazili u London. I svatko je imao svoje dobre razloge. Baš tog određenog dana i baš na tom trajektu, na uskomešanom moru, igrom slučaja ili sudbine, našli su se Eddie i Marion. On, iz Dublina, s gitarom na ramenu, plamenom mohikankom na glavi i maglovitim snovima o glazbenoj karijeri, i ona, djevojka iz Sjeverne Irske koju nevolje rijetko zaobilaze, obadvoje neiskreni (on jer je naprosto takav, a ona opet iz opreza i nelagode) – kakve su šanse imali ovo dvoje usamljenika?

Na prvi pogled gotovo nikakve i to je čak i Eddie Virago osjećao od samog početka. Život, međutim, nije onakav kakvim se čini na prvi pogled. Čak i kad konačan rezultat ispadne očekivan ono što se događa između početka i kraja najčešće je potpuno nepredvidiv put koji moramo prijeći. A na tom putu, koji se odmotava poput ružne trakavice, čekaju brojna iznenađenja na koja dvoje irskih nesretnika nisu mogli biti spremni. Ove dvije izgubljene duše zaglave u hotelu gospodina Patela, simpatičnog i dobronamjernog Indijca, koji vrlo dobro zna 'kakav je to osjećaj biti rupa na palubi', pa im u zamjenu za malu pomoć oko hotela nudi besplatan smještaj. Prihvativši ponudu Eddie i Marion odjednom se nađu u situaciji gdje su osuđeni na ljubav ili na neku vrstu ljubavi iznuđene očajem. Uspjeh u glazbenoj industriji događa se samo rijetkima i Eddie će to, kao i mnogi prije njega, morati naučiti na teži način. U isto vrijeme Marion je i ono jedino što mu preostaje i ono od čega želi pobjeći. Nesiguran u svoje osjećaje i samoga sebe pobjeći će i tjednima i mjesecima nastavit će bježati izbjegavajući sva mjesta na kojima bi je mogao sresti. Kad čovjek potone u malodušje, kad ostavi čak i najboljeg prijatelja na samrtnoj postelji, a uporno se ne događa ništa bolje – preostaje tek spoznati sebe onakvim kakav stvarno jesi. Za Eddija bio je to bolan trenutak otrježnjenja.

O'Connor nema milosti prema glavnom liku svog romana. Kao i u stvarnosti rijetki su trenuci spektakularnih preokreta. Ostaju samo mrvice sa stola i nekakav novi početak, ali ovaj put bez mohikanke i prevelikih očekivanja.

Što se dogodi s ljubavi? Ponekad pobjegneš od nje misleći da ti stoji na putu prema nečemu boljem, a ponekad jednostavno nestane kao da je nikad i nije bilo.