Salajeve sumnje

Special cijena 45,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: talijanski

  • Prijevod: Mirna Čubranić

  • Broj stranica: 368

  • Datum izdanja: listopad 2010.

  • ISBN: 978-953266187-3

  • Naslov izvornika: I dubbi di Salai

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 520 g

Godine 1501. stanoviti Leonardo da Vinci, izumitelj bizarnih naprava i slikar prelijepih djeva, nezadovoljan svojim statusom u Firenci dolazi u Rim sa svojim posinkom Salajem. No firentinska tajna služba unajmila je Salaja da revno piše izvještaje o očuhovim kretanjima. Salaj, prelijepi zavodnik, tvrdoglavi lopov i lažljivac, koji brine samo o tome što će pojesti, kako se dobro provesti i što više zaraditi, zajedno sa slavnim očuhom upada u niz nevolja, koje počinju ubojstvom papina pisara, a iza kojih se krije velika urota čiji je cilj reformacija Crkve.

Salajeve sumnje, prvi roman iz serije romana o Salaju iz radionice Rite Monaldi i Francesca Sortija, beskrajno je zabavan i napet te kao i uvijek potkrijepljen stvarnim povijesnim događajima i činjenicama, a posebnu draž daje mu odnos očuha i posinka.

16.9.2011.

Salajeve sumnje

Fantasy Hrvatska, Tijana Pavliček, 18.12.2010.

Bračni par Monaldi i Sorti zasigurno je napravio revoluciju u žanru povijesnog romana. Serijom knjiga o Attu Melaniju pokazali su da nije dovoljno ubaciti povijesne događaje i likove u roman da bi se nazvao povijesnim, nego je pisanje dugotrajniji proces koji iziskuje mjesece, pa i godine sjedenja u arhivama i iščitavanje povijesnih dokumenata. Romanima Imprimatur, Secretum i Veritas detaljno su prikazali život u razdoblju baroka, pa su se sada odlučili posvetiti jednoj novoj epohi - humanizmu. Potaknuti novim literarnim zanimanjem za život i djelo Leonarda da Vincija odlučili su prikazati život ovoga genija na jedan novi i pristupačniji način. Glavni junak romana Salajeve sumnje jest usvojeni Leonardov sin po nadimku Salaj koji s ocem dolazi u Rim pod izlikom da će Leonardo proučavati staru rimsku kulturu, no zapravo stupa u tajnu službu Valentina Borgie. Osnovni Leonardov zadatak je pronaći osobu koja širi glasine o razvratnom životu tadašnjega pape. No, ono što je zanimljivo, slučaj ne rješava on nego upravo Salaj koji je sve ono što ne biste očekivali od sina jednoga genija: njegove misli zaokupljaju samo hrana i djevojke, no, unatoč tome, otvoren um omogućit će razrješenje svih pitanja. Leonardo kao lik tako pada u drugi plan, više nije transcendentalni um kakvim smo ga zamišljali, nego običan čovjek kojeg zaokupljaju misli o antici i ponovnom oživljavanju umjetnosti Grčke i Rima. I u ovom romanu u priču je upleten život jednoga pape, ovaj puta zloglasnoga Borgie koji već svojim imenom asocira na razvrat i pohotu, no autori će vješto dokazati da povijest kakvu poznajemo ne mora uistinu biti takvom. Zanimljivo je da je ovo prvi put da autori u svom romanu staju u obranu jednog pape jer smo u prijašnjim uracima navikli da su upravo pape pokretači zabranjene povijesti. Čitatelji koji su upoznati s radom ovo dvoje autora nemalo će se iznenaditi stilom, pa i formom ovoga romana. Već na samom početku istaknuto je ime humanističkog autora, tvorca novele Giovannija Boccacia, koji je svojom zbirkom Dekameron promijenio sliku svjetske književnosti. Baš poput Boccaccia, Monaldi i Sorti pišu stilom koji je prepun psovki i uvreda, stilom koji je karakterističan za običan puk, tj. ljude poput Salaja. No, unatoč tome, ne služe se formom novele nego pisma pa ovaj roman možemo formalno odrediti i kao epistolarni roman. Ako ste već čitali ovo dvoje izvrsnih autora, zaboravite sve što ste o njima znali, a ako vam je ovo prvo iščitavanje, zaboravite na predrasude i prepustite se oživljavanju zanimljivog povijesnoga razdoblja. Dobro poznavanje povijesnih okolnosti u kojemu je nastao humanizam, poznavanje ljudi i događaja, uzdižu Ritu Monaldi i Francesca Sortija na sam vrh povijesne beletristike.