Obraćenica

Special cijena 134,10 kn Redovna cijena 149,00 kn
  • Jezik izvornika: nizozemski

  • Prijevod: Romana Perečinec

  • Broj stranica: 304

  • Datum izdanja: kolovoz 2019.

  • ISBN: 978-953358156-9

  • Naslov izvornika: De bekeerlinge

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 204 mm

  • Težina: 400 g

U osvit križarskih ratova sedamnaestogodišnja Vigdis Adelais, kći napola kultiviranog Normana naseljenog u Rouenu, jednog dana prolazi uz ješivu i zagleda se u Davida Todrosa, sina glavnog rabina iz Narbonne. Premda njezin otac kritizira potpirivanje mržnje prema Židovima, kad sazna za zabranjenu ljubav, zatvori Vigdis u samostan. Nakon uspješnog bijega mlada obraćenica uzima ime Hamutal, a premda se čini da će u planinskom mjestašcu Monieuxu naći mir za sebe i svoju djecu, David i Hamutal nisu ni svjesni kakva ih sve iskušenja i tragedije tek čekaju.

Roman Obraćenica flamanskog pisca Stefana Hertmansa sjajna je rekonstrukcija događaja koji se, premda stari gotovo tisuću godina, čine nevjerojatno suvremenima. Izvanredno oslikanim likovima i atmosferom, kao i dubinom povijesnog shvaćanja Obraćenica je nedvojbeno remek-djelo autora koji se već proslavio Slikarom i ratom.

"Obraćenicom je Hertmans napisao izvanredni roman, epski i lirski istovremeno, u kojem se političko i osobno isprepliću na dramatičan način, u kojem sadašnjost odjekuje u prošlosti. Najviše što od romana možemo očekivati."
De Reactor

"Zadivljujuća priča... Hertmans oslikava srednjovjekovni svijet uz isti senzibilitet i osjećaj za detalj koji su bili toliko uspješni uSlikaru i ratu. Napeto i privlačno... Obraćenica je iznimno djelo.
Sunday Times

"Obraćenica je portret izuzetno čvrste žene. Hertmans je u njoj stvorio junakinju za sva vremena."
Knack

"Obraćenica je ključna knjiga koji će dotaknuti srca i glave [...] roman pun samokontrole tako tipične za veliko spisateljsko umijeće Stefana Hertmansa."
De Standaard

"Hertmans daje živu i zahvaljujući detaljima gotovo opipljivu sliku tog nemirnog perioda. Ovaj se roman temelji na opsežnom istraživanju."
Friesch Dagblad

Obraćenica – Stefan Hertmans – zabranjena ljubav u Srednjem vijeku

Alis Marić, ČitajKnjigu.com, 8. 9. 2019.

Stefan Hertmans, flamanski pisac  napisao je još jedno remek djelo koje me je potpuno obuzelo te istovremeno šokiralo. Riječ je o dirljivoj i potresnoj rekonstrukciji priče  o zabranjenoj ljubavi iz 11. stoljeća, koju je Stefan  napisao s toliko nježnosti i poetičnosti da se od kraja priče još uvijek oporavljam. Za ovaj polubiografski roman belgijski je pisac dugo istraživao i putovao, slijedio tragove mlade kršćanke Vigdis Adelais iz francuskog Rouena koja se protiv volje svojih roditelja zaljubila u naočitog Židova Davida Todrosa, sina glavnog rabina iz Narbonne, s kojim je pobjegla i skrasila se u nepristupačnom planinskom gradiću Monieux (Provansa). U ono vrijeme Židovi su bili progonjeni i omraženi, a iako je Vigdisin otac bio protiv potpirivanja mržnje prema Židovima, poludio je saznavši za zabranjenu ljubav svoje ljubimice te je kćer, kako se tada često događalo, zatočio u samostan. Ona bježi i postaje – Hamutal. Koliko li  je samo hrabrosti i ludosti trebalo za takvu odluku. S Davidom kreće na dugačak i težak put prema slobodi, no njihov život postaje najgora moguća noćna mora. Od Rouena do Narbonnea, Marseillea do Monieuxa preko Palerma do Kaira i opet natrag za njih se ruši cijeli svijet. Autor nas vješto navodi da počinjemo shvaćati kakvu je krizu identiteta ta mlada žena morala doživjeti, koliko je bilo otuđena i očajna. Tada je takav bijeg bio nezamisliv za ženu, značio je opasan  izlazak iz zajednice, kroz koji žena gubi svoje korijene, ostavlja sve iza sebe i hrabro kreće u novi život. Kroz čitanje počinjemo razumjeti Vigdis/Hamutal i ubrzo shvaćamo da se do danas, kad su ljubav i strast u pitanju, nije puno toga promijenilo. Bijeg, borba za ljubav, hrabrost i nezaustavljivost su i danas česte situacije kod ljubavnih parova. Događaju se na svim stranama svijeta. Strah, mržnja, ljubav, radost, tuga, očaj su i dalje osjećaji koji nas obuzimaju. Po tom pitanju se od Srednjeg vijeka ništa nije promijenilo. Često se znamo žaliti da Svijet ide ka kraju, da je sve loše i da živimo u nenormalnim uvjetima. Zato treba čitati knjige poput ovih i uvidjeti da su oduvijek na Zemlji vladali užasi, ratovi, katastrofe, potresi, vulkani, vremenske i tektonske promjene a da se čovjek tome kako je znao i umio prilagođavao. Zaključujem da danas živimo ipak bolje nego ikad.

Zanimljivo je to da Stefan Hertmans već dugi niz godina ima kuću za odmor u Monieuxu (Provansa), u podnožju Mont Ventouxa. Jednoga je dana pronašao  novinski članak američkog povjesničara Normana Golba u kojem je spomenuta i kršćanka u bijegu. Oslanjajući se na temeljita istraživanja  ali i svoju neizmjernu maštu, pisac na toj nepotpunoj, povijesnoj osnovi gradi roman. U izvjesnom smislu isprepliće vlastiti život sa životom tog nesretnog para gledajući krajolike i gradove svojim očima, dodirujući ono što bi se moglo dotaknuti i začas nas odvodi u najdublji Srednji vijek pun ratnih pohoda, praznovjerja, okrutnosti, nasilja i nesigurnosti. Moja preporuka je svakako čitati i vratiti se u daleku prošlost da bi se bolje razumjela sadašnjost.

Vigdis Adelais će zauvijek ostati u mom srcu.

Tribina Razotkrivanje sa Stefanom Hertmansom
2. 12. 2019, ZKM, Zagreb

  1. Tribina Razotkrivanje sa Stefanom Hertmansom Tribina Razotkrivanje sa Stefanom Hertmansom U ponedjeljak 2. prosinca 2019. u 18 sati na tribini Razotkrivanje gostuje   Stefan Hertmans. U Zagrebačkom kazalištu mladih (Teslina 7), u dvorani Polanec, predstavit ćemo njegov roman Obraćenica. Razgovor s autorom vodit će urednik Roman Simić.                 U osvit križarskih ratova sedamnaestogodišnja Vigdis Adelais, kći napola kultiviranog Normana naselj