Spokoj

Special cijena 125,10 kn Redovna cijena 139,00 kn
  • Jezik izvornika: turski

  • Prijevod: Enver Ibrahimkadić

  • Broj stranica: 384

  • Datum izdanja: siječanj 2015.

  • ISBN: 978-953266612-0

  • Naslov izvornika: Huzur

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 480 g

Istanbul u predvečerje Drugoga svjetskoga rata, svi se spremaju za rat, vlakovi su prepuni vojnika i napeto se čeka sljedeći Hitlerov potez. Još prethodnoga ljeta Mumtazu, mladome povjesničaru koji uživa u beskrajnim raspravama o glazbi, o položaju Turske i promjenama koje je donio Ataturk, sve se činilo idiličnim dok je sa svojom djevojkom kovao planove za blistavu budućnost. Kako da danas pomogne bratiću u smrtnoj opasnosti i što da učini sa samim sobom?

Spokoj je još jedno remek-djelo oca suvremene turske književnosti Ahmeta Hamdi Tanpinara, u kojem izvrsno ocrtani likovi u procijepu između dvaju svjetova oživljuju pred očima čitatelja vraćajući ga jednim potezom pera cijeli jedan ljudski vijek unatrag. Ovaj roman prepun nostalgije i razmišljanja o osmanskoj i suvremenoj Turskoj predivna je ljubavna priča koja prije svega govori o naravi čovjeka. Spokoj je roman o islamskome misticizmu i modernosti te najljepša posveta Istanbulu, gradu zaboravljenih virtuoza tradicionalne osmanske glazbe i spokoja kakav postoji samo na Orijentu.

Remek-djelo... Dubokouman i melankoličan ep, sladak poput meda. U ovom su romanu podjednako važni prostor i kolorit, priče te predivno osebujna i raznolika lepeza likova. Jedna od izvanrednih književnih ljubavnih priča 20. stoljeća.
The Los Angeles Times

Tanpinarovo očaravajuće književno remek-djelo ljubavna je priča o njegovoj rodnoj Turskoj i o naravi čovjeka.
Publisher’s Weekly

Prekrasna melodiozna slika Istanbula i Bospora na raskrižju turske i svjetske povijesti. Nismo trebali toliko dugo čekati na ovako važno djelo.
Literary Fiction Review

Uronjen u melodramu kontemplacije i opsesije, hipnotički užitak čitanja Tanpinara leži u njegovim idejama i promatranju kako njegovi likovi, Turci, raspravljaju o svojoj napetoj istočno-zapadnoj egzistenciji.
The New Republic

Spokoj, djelo čovjeka koji je gotovo sam definirao moderni turski roman, slijedi skupinu prozapadnih, urbanih intelektualaca tijekom tridesetih godina 20. stoljeća u Istanbulu, u procijepu prošlosti i sadašnjosti, tradicije i suvremenosti, Istoka i Zapada.
Reza Aslan

Svaka stranica puna je oštroumnih uvida u ljudsku prirodu iznesenih s jezičnom samouvjerenošću koja iznutra grije čitatelja sjajem prepoznavanja, prepoznavanja da smo – bez obzira na to koliko smo možda daleko jedni od drugih u vremenu i prostoru – svi mi proistekli iz posve jednake smjese strasti i sućuti, pameti i ludosti.
Ugur Akinci

Jedna od najboljih knjiga o Istanbulu.
The Guardian

Čitaj u e-izdanju!

Ljubavna posveta Istanbulu

Nenad Rizvanović, Novosti, 15.5.2015.

Hrvatski prijevod naslova romana ‘Huzur’ Ahmeta Hamdija Tanpinara – ‘Spokoj’ – iako bolji od engleskog prijevoda, ‘A Mind at Peace’ (što zvuči kao da se radi o nekom self helpu), sugerira kako likovi u ovom romanu tragaju za sobom i svojim sudbinama: spokoj je možda pomalo suhoparna riječ za njihov cilj, ali zapravo i nemamo bolju riječ koji bi prevela orijentalno semantičko bogatstvo ‘huzura’, pogotovo specifičnu melankoliju obuhvaćenu tim pojmom. Prijevod je ovog romana inače izvanredan: prevoditelj Enver Ibrahimkadić znalački je utkao mnoštvo kompleksnih – i vidljivih i nevidljivih – niti koji vežu Levant i Balkan, da nam se ponekad čini kao da ne čitamo ‘stranu’ književnosti, osim što je baš ‘huzur’ ostao neprevodiv.

Ahmet Hamdi Tanpinar (1901. – 1962.) stigao je biti činovnik, parlamentarni zastupnik, sveučilišni profesor, ali ponajprije pisac: volio je i poznavao europsku književnost i Europu i danas nam se čini upravo dirljivom njegova fascinacija europskim vrijednostima. Orhan Pamuk veli da bi se čak moglo tvrditi da je Tanpinar praktički sam modernizirao ili ‘europeizirao’ tursku prozu i roman, što je odnedavno lako provjeriti i na hrvatskom, jer su njegova tri najvažnija djela ‘Pet gradova’, ‘Institut za namještanje satova’ i ‘Spokoj’ dostupni u izvanrednim prijevodima. Roman ‘Spokoj’ odigrao je važnu ulogu u novijoj turskoj književnosti: Orhana Pamuka sada vidimo kao Tanpinarovog poslušnog, premda nedvojbeno originalnog i maštovitog učenika, koji baš iz ‘Spokoja’ preuzima specifičan način uvođenja društvenih, religijskih, kulturalnih pa i gastronomskih motiva u romaneskno tkivo. Možda baš zbog očitog utjecaja na Pamukov romaneskni opus, ‘Spokoj’, premda objavljen još 1949. godine, ne čini nam se ni najmanje arhaičnim: Tanpinar je moderan pripovjedač s profinjenim smislom za unutarnji život svojih likova. Fabula je naizgled jednostavna: Mumtaz, nimalo običan mladić, seli u Istanbul stricu Ihsanu, koji mu postaje više mentorom nego učiteljem, jer ga podučava povijesti, literaturi i muzici, no to je samo uvod u strastvenu ljubavnu priču u drugom dijelu romana.

Premda često uspoređivan s Joyceovim ‘Uliksom’, ‘Spokoj’ je ipak puno konvencionalnije djelo, iako je fabula prvog dijela romana smještena u jedan dan: sličnosti su ovdje manje važne od razlika, premda Tanpinarov ‘realizam’ nije manje osebujan od Joyceovog i premda je ‘Spokoj’ također posveta istinskoj metropoli: Pamuk čak tvrdi da je ‘Spokoj’ još uvijek najbolji roman o Istanbulu.

Radnja romana zbiva se godine 1938. i još uvijek se bavi društvenim posljedicama Ataturkove sekularizacije turskoga društva: glavni likovi ‘Spokoja’ u raskoraku su između Istoka i Zapada, progresa i tradicije, prošlosti i sadašnjosti. ‘Spokoj’ – ta Mumtazova velika potraga za ‘huzurom’ – u modernom je smislu obiteljski roman i politička i estetička rasprava, ali je ponajprije očaravajuća ljubavna priča. Izgleda da je baš Tanpinar začetnik urbane turske melodrame koja nije utjecala samo na suvremenu književnost već i, ispreplećući se s filmskim poetskim realizmom, formirala i impresivni val novog turskog filma, s Nurijem Bilge Ceylanom kao najpoznatijim autorom.