Moj Antonio Diavolo

Special cijena 27,00 kn Redovna cijena 30,00 kn
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 280

  • Datum izdanja: studeni 2007.

  • ISBN: 978-953266037-1

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 195 mm

  • Težina: 300 g

Sibila Petlevski u svojoj francuskoj suiti u šest stavaka ispisuje fantastično realne priče o životima iluzionista, slikara, džez-glazbenika, operne dive, ljudima koji žive svoju umjetnost prepunu boli i ljepote čak i kada sanjaju. U ritmu glazbenih stavaka izmjenjuju se sadašnjost te daleka i bliska prošlost, susreću se da Vinci, Veronese, arapski otmičari, najpoznatiji mađioničar 19. stoljeća Robert-Houdin, hrvatska ljepotica, francuski slikar, ludi ubojica i promućuran psiholog. Moj Antonio Diavolo roman je koji zaustavlja vrijeme. Kao na najboljim platnima, na čudesan se način susreću fantastično i realno, i svaki je detalj na svome mjestu.

Zbog rijetkih zadovoljstava u čitanju suvremene hrvatske proze, u slučaju Francuske suite Sibile Petlevski potrebno je ugoditi svoj književni sluh i prepustiti se proznom ritmu stavaka allemande, courante, sarabande, gigue...
Ivica Matičević

28.2.2008.

Predstavljen roman Sibile Petlevski 'Moj Antonio Diavolo'

totalportal.hr, 28.02.2008.

ZAGREB - Roman Sibile Petlevski Moj Antonio Diavolo predstavljen je sinoć u zagrebačkoj knjižari Profil Megastoreu, a o knjizi su govorili urednik Seid Serdarević i autorica. U dopunjenoj inačici romana Moj Antonio Diavolo književnica Petlevski ispisuje fantastične i realne priče o životima iluzionista, slikara, glazbenika i drugih koji žive svoju umjetnost prepunu boli i ljepote. “Pod novim naslovom skriva se dopunjen autoričin roman 'Francuska suita' iz 1996.”, rekao je Serdarević, dodavši kako je u ondašnjoj smanjenoj hrvatskoj proznoj produkciji roman Sibile Petlevski pobudio veliku pozornost. Ocijenio je kako roman slijedi klasičnu baroknu glazbu, u formi od četiri stavka. “Roman nije zastario i sve više dobiva na snazi”, ocijenio je Serdarević, napomenuvši kako je “Petlevski, kao najvrsniji stilist u suvremenoj hrvatskoj književnost, i dopunama ispričala velike priče i sudbine”. “Opsjednuta sam konstrukcijom knjige”, rekla je Petlevski, dodavši kako na rukopis gleda kao na živo biće. “Arhitektonika romana i tema rata bili su mi izazov”, napomenula je, ustvrdivši kako je “u Hrvatskoj 90-ih godina urbana proza bila daleko od čitatelja”. Roman Moj Antonio Diavolo objavio je zagrebački nakladnik Fraktura. Sibila Petlevski (1964.) predaje dramatologiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je više zbirka pjesama, među kojima i knjige “Skok s mjesta”. (Hina)