Ruže za Nives Koen

Special cijena 159,71 kn Redovna cijena 177,45 kn
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 376

  • Datum izdanja: lipanj 2005.

  • ISBN: 953-7052-66-4

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 555 g

U knjizi pripovijedaka Ruže za Nives Koen sabrane su sve do sada objavljene pripovijetke Mirka Kovača, te nekolicina njih koje se sada po prvi puta pojavljuju pred čitateljskom publikom. Mirko Kovač za ovo je izdanje svojih pripovjedaka u Sabranim djelima sve priče iznova temeljito pregledao a neke od njih i potpuno preradio tako da ih sada možemo vidjeti u njihovoj konačnoj verziji. Sve majstorstvo Kovačeva pripovijedanja očituje se upravo u njegovim pripovijetkama. Mirko Kovač u svakoj priči uspijeva ispisati mikrokozmos za sebe, bilo da je riječ o urbanim sredinama, intelektualcima ili hercegovačkoj provinciji. Kovačevi junaci, redovito su tragične figure duboko ukotvljene u svoju sadašnjost i prošlost, oni pokušavaju pobjeći od svoje sudbine iako su svjesni da bijega od nje nema i ne može biti. Njegovi junaci teže boljem ali ih u tome sputavaju i njihova erotska pregnuća kao i politički sustavi. Od hercegovačkog kamenjara do asfalta velikih metropola Kovač prozne pasaže ostvaruje pomno stvaranom strukturom svake pripovijetke, fascinantnim živim i bogatim stilom te plijeni pažnju od najmanjeg detalja do cjeline svake pripovijetke. Svaka pripovijetka, njih šesnaest, bez obzira da li je riječ o onima nagrađivanima kojima su nagrade zbog kritike komunističkog sistema bile oduzimane, poput Rana Luke Meštrevića, pa do najnovijih poput naslovne ili Posjeta dame u crnom, redovito su duboko uznemiravajuće jer vrlo oštro i bez uvijanja uspijevaju raskrinkati lažno moralističke navade naših malih sredina i skučenih umova. Mirko Kovač i u pripovijetkama, jednako kao u romanima ili esejima pokazuje sav svoj klasični pripovjedački modernitet začinjen briljantnim stilom, te se potvrđuje kao jedan od najvećih suvremenih pisaca ovih prostora.

28.4.2009.

Mirko Kovač / Ruže za Nives Koen

http://hombrezone.com, Dario Grgić, 27.12.2005.

Član briljantnog spisateljskog kvarteta, koji je osim njega uključivao Borislava Pekića, Filipa Davida i Danila Kiša, u jednoj od svojih priča-a knjiga ‘Ruže za Nives Koen’ izbor je iz njegova pripovjedačka opusa-ima lik koji, okružen gomilama knjiga, s olovkom u ruci ispravlja, križa ili nadopisuje klasike književnosti. Njegova je soba dupke puna iskrižanih literarnih vrhunaca, među kojima se izdvaja jedna jedina kojoj po mišjlenju ovog ‘korektora’ nije bilo mane: radilo se o ‘Prokletoj avliji’ Ive Andrića. Preseljenje iz Beograda u Rovinj Kovač je literarno obilježio ‘Knjigom pisama’, sjajnom prepiskom s Filipom Davidom, a sredinom devedesetih u Sarajevu izlazi mu i roman ‘Kristalne rešetke’, za koji je dobio Herderovu nagradu. Radi se o jednom od najznačajnijih živućih pisaca na ovim prostorima, uvjerljivom dokazu da je živost duha održiva i u godinama u kojima se pisca počne tretirati kao klasika. Mirko Kovač jedan je od literarnih kraljeva Mediterana, udaljen od vlasti i neopsjednut poviješću, svjestan da se prave stvari čovjeku događaju na drugom mjestu, mrzovoljni slavljenik dubinskog života, kojemu je svojim pričama obojenima apsurdima i obilježenima pretjerivanjima podignuo paradoksalni spomenik. Naslovnom pričom zbirke paradira njegov pokojni prijatelj Danilo Kiš, što bi mnogim ljubiteljima pisca ‘Grobnice...’ moglo biti vrlo zanimljivo. Dario Grgić

6.10.2009.

Mirko Kovač dobitnik obnovljene Njegoševe nagrade

T-portal, 05.10.2009.

Pisac Mirko Kovač dobio je Njegoševu nagradu za svoju zbirku priča 'Ruže za Nives Koen' (Fraktura, 2005) i time postao prvi laureat te obnovljene regionalne književne nagrade koju je južnoslavenskim piscima dodjeljivala Crna Gora 'Mirko Kovač Njegoševu nagradu zavrijedio je izvanredno živim i slikovitim pripovijedanjem o neobičnim sudbinama ljudi u tzv. 'malim sredinama' - djelom koje prožima naglašeni kritički stav prema malograđanskim, socijalnim, moralnim, pa i porodičnim devijacijama. Dosljednost i ljepota književnog izraza, prepoznata književna vrijednost i potvrđena univerzalnost cjelokupnog Kovačevog djela, doprinijeli su tome da je ovaj izuzetni stvaralac, nizu već dobivenih domaćih i međunarodnih priznanja, dodao i najznačajnije crnogorsko priznanje za književnost – Njegoševu nagradu', naveo je žiri u obrazloženju, a prenosi portal E-Novine. U najužem izboru za nagradu bila su još djela 'Drevo brez imena' slovenskog pisca Drage Jančara i 'Rita Tannenbaum' Miljenka Jergovića. U konkurenciji je bilo 28 knjiga izdanih u razdoblju od 2004. do 2008. Njih su u izbor uvrstili selektori iz južnoslavenskih zemalja - Nataša Avramovska iz Makedonije, Teofil Pančić iz Srbije, Enver Kazaz iz BiH, Tomislav Brlek iz Hrvatske, Mitja Čander iz Slovenije te Rajko Cerović iz Crne Gore. Potom je o pobjedniku odlučio sedmeročlani žiri u sastavu Sreten Perović (predsjednik), Zdenko Lešić, Katica Ćulavkova, Nenad Vuković, Aleš Debeljak, Vlaho Bogišić i Filip David. Njegoševa nagrada u bivšoj Jugoslaviji imala je velik ugled, no u devedesetima kompromitirana je nakon što je dodijeljena Dobrici Ćosiću. Godine 2000. ugašena je nakon svađe žirija.