Karusel

Gabrijela naviješta novo doba

Special cijena 17,43 € Redovna cijena 19,37 €
  • Jezik izvornika: hrvatski

  • Broj stranica: 216

  • Datum izdanja: studeni 2011.

  • ISBN: 978-953266343-3

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 205 mm

  • Težina: 320 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 19,37 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Na samome kraju dvadesetoga stoljeća u rodni provincijski gradić, imaginarni a tako stvarni Gradec, iz Amerike na pogreb svoje pomajke dolazi Miroslav/Frederick i susreće svoju ljubav iz djetinjstva, nezaboravnu Gabrijelu, čiji ga je bijeg s cirkusom obilježio za cijeli život.
Dvoje staraca pokušava rasplamsati žar mladenačke ljubavi u svijetu koji nestaje, koji se kao i stoljeće za njima topi poput šećerne vate. Gabrijela i Miroslav to su vrijeme proživjeli sasvim različito i kroz njihove sudbine ono se prelama kao u kući ogledala.
Miroslav je Židov kojem je njegovo židovstvo kao djetetu bilo zatajeno. On je salonski ljevičar, skeptik, individualist, znanstvenik koji uvijek sumnja, a vjeruje samo u ideale boljeg i pravednijeg društva. Nasuprot njemu Gabrijela je oduvijek spremno prihvaćala svaku vjeru, bio to socijalizam, katolicizam ili nacionalizam, a sada vjeruje u potrebu za mirom i suživotom. Ona se svakoj svojoj vjeri podaje potpuno, bezrezervno te u nju utkiva samu sebe i svoj dar za proricanje budućnosti i liječenje starim, gotovo vještičjim metodama.
Kroz sudbinu ovih neobično običnih junaka Bauer je dao plastičnu sliku naše provincije, njezinih stanovnika i predrasuda koje ih oduvijek opterećuju. Karusel je roman jakih osobnosti čije ljudske sudbine imaju univerzalnu vrijednost, a njihovi pokušaji da prežive u mlinskom kotaču velike povijesti poprimaju karakteristike istinskoga herojstva.

Karusel je temeljito promišljen roman i već to ga čini jednim od najboljih romana suvremene hrvatske proze.
Matko Vladanović

Bauer nam ovim vještim i znalački napisanim romanom ponovno nudi ‘novopovijesne’ teme, iz ‘slabe’ pozicije pojedinca kao žrtve...
Jagna Pogačnik

Čitaj u e-izdanju!