Joe Speedboat

6,64 €
  • Jezik izvornika: nizozemski

  • Prijevod: Romana Perečinec

  • Broj stranica: 324

  • Datum izdanja: srpanj 2010.

  • ISBN: 978-953266155-2

  • Naslov izvornika: Joe Speedboot

  • Vrsta uveza: meki

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 445 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 6,64 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Dolazak Joea Speedboata uzdrmat će stanovnike uspavanoga nizozemskoga gradića jer je od samoga početka jasno da je dječak neobična imena, koje si je sam nadjenuo, u stanju učiniti ono što drugi neće ni pomisliti. Joe će u školski zahod postaviti bombu, od otpada će sastaviti avion, ali će se i sprijateljiti s paraliziranim dječakom Fransjeom, koji pomiče samo desnu ruku i ne može govoriti. Poduzetnog Joea ništa ne može omesti, pa će čak uspjeti istrenirati Fransjea da postane obarač ruku i zajedno će osvajati turnire u predgrađima europskih gradova. Njihovo prijateljstvo doći će na kušnju zbog čarobne zlatokose Južnoafrikanke Picolien Jane, u koju su svi dječaci zaljubljeni, ne znajući s kim imaju posla.

Joe Speedboat magičan je roman o odrastanju, o neobuzdanom talentu, o privrženosti i prijateljstvu. Tommy Wieringa stvorio je nezaboravne junake, dječake čija mašta prelazi sve granice. Briljantno napisan, prepun divnih detalja i natopljen finim humorom, Joe Speedboat oduševljava čitatelje u dvadesetak zemalja, a Tommy Wieringa s pravom je postao istinska superzvijezda suvremene nizozemske književnosti.

Već je od početka jasno da je Joe Speedboat snažan književni tekst, briljantna priča, prekrasno napisana, zabavna za čitanje, zapanjujuća i očaravajuća ne samo zbog karaktera koje autor stvara i uključuje u različite priče nego i, još više, zbog iznenađujućih preokreta.
Neue Zürcher Zeitung

Odavno nismo otkrili pisca koji ovako zarobljava čitatelja svojim jezikom i načinom pripovijedanja. S nevjerojatnom radošću govora i mašte, mudro usprkos mladom i svježem glasu, Tommy Wieringa pripovijeda o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi, o gorkim i slatkim izdajama.
Nordkurier

To je knjiga u koju se zaljubite već na prvoj stranici. Podsjeća na djela Johna Irvinga i Paula Austera.
Het Parool

Pojedinim rečenicama kao da je mjesto u nekoj pjesničkoj zbirci. Wieringa tako ono svakodnevno čini malo ljepšim, što ni trenutka nije dosadno.
Vrij Nederland

Kako je Tommyju Wieringi ovo pošlo za rukom? Odakle mu toliko spisateljskog žara? Što ga je potaknulo da napiše ovu moćnu, očaravajuću i posebnu knjigu? (...) Ovo je divna knjiga o mladićima koji odrastaju, koji se brinu jedan za drugog i žele ostati jedan uz drugog, čiji odnos postaje kompliciran. O mitovima vezanim uz to i čežnji za nekadašnjim prijateljstvom.
De Groene Amsterdammer

U ukopanom, istrgnutom, multikulturnom selu Joea Speedboata sve se vrti oko jezika, nesvakidašnjeg, obnoviteljskog, posebnog. Već je zbog toga ova knjiga protest protiv kulturnog populizma.
NRC Handelsblad

Tommy Wieringa zaslužio je počasno mjesto svojim romanom Joe Speedboat, pričom napisanom s puno žara, koja ponekad podsjeća na Salingerova Lovca u žitu, i još više na Vernon Bog Little DBC Pierrea. Originalan roman koji sadržava mnogo toga: humor, prijateljstvo, životnu mudrost, ljubav.
De Volkskrant

Posrijedi je zanosno napisan roman iz kojeg pršti pripovjedačko oduševljenje. Uz to Wieringa briljira neobičnim metaforama, intrigantnim dijalozima i poetičnim rečenicama.
De Tijd