Jasenovac

Special cijena 35,71 € Redovna cijena 39,68 €
 • Jezik izvornika: hrvatski

 • Broj stranica: 992

 • Datum izdanja: studeni 2018.

 • ISBN: 978-953266987-9

 • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

 • Visina: 234 mm

 • Težina: 1 400 g

 • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 39,68 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Monografija Jasenovac Ive Goldsteina nastala je u vremenu u kojem je povijesni revizionizam u punom zamahu. Nacionalisti, ovisno o provenijenciji, ustraju u tvrdnji da Jasenovac nije bio logor smrti, štoviše, posežu za izmišljotinom da je tek 1945. postao stratište, dok se, s druge strane, broj jasenovačkih žrtava morbidno uvećava preko svake mjere. Mnogi će stoga knjigu Jasenovac Ive Goldsteina doživjeti kao polemiku s revizionističkim ispadima. Ona to nije iz dva osnovna razloga. Prvo, revizionizam – neovisno o tome pokušava li negirati zločinačku narav ustaškog režima ili čitav jedan narod pokušava stigmatizirati kao zločinački – polemike nije dostojan. Drugo, i važnije, ovo je prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata. Utemeljena je na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namjera i politikantskih motiva. No znanstvena objektivnost ne može i ne smije dokinuti moralni stav autora, niti može – osobito kada je riječ o strahotnom nacifašističkom nasrtaju koji je čovječanstvo doživjelo u Drugom svjetskom ratu – dokinuti empatiju prema žrtvama tog nasrtaja. Utoliko Jasenovac Ive Goldsteina nije samo fenomenologija nepojmljivih ljudskih patnji i posrnuća, nego i primjer harmonične uravnoteženosti znanstvenih i moralnih imperativa.

“Ivo Goldstein ostaje čvrsto usidren u humanističkoj tradiciji hrvatske historiografije, dokazujući da jasenovačko zlo nije neobjašnjivo i nadnaravno, već rezultat svjesnih odluka i djelovanja običnih, možda i banalnih osoba svrstanih u rasistički i otvoreno zločinački politički sustav. Iako su u jasenovačkom logoru zatočenici i njihovi ubojice bili u potpuno oprečnim ulogama, ovaj tekst ne dehumanizira ni jedne ni druge, unatoč sustavnim pokušajima ustaša da to učine svojim žrtvama.” - Goran Hutinec

Predstavljanje knjige Jasenovac Ive Goldsteina
21. 11. 2018., Novinarski dom, Zagreb 

 1. Dubrovačko predstavljanje Dubrovačko predstavljanje "Jasenovca" Ive Goldsteina U organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik, u srijedu 26. lipnja 2019. u 11 sati u dvorani Udruge antifašista Dubrovnik (Splitski put 10) bit će predstavljenja knjiga Jasenovac Ive Goldsteina. Razgovor s autorom vodit će dr. sc. Nikola Tolja.
 2. Ivo Goldstein na History Festu Ivo Goldstein na History Festu Na bosanskohercegovačkom History Festu, koji će se održava od 28. svibnja do 2. lipnja 2019., bit će predstavljena knjiga Jasenovac Ive Goldsteina. U petak 31. svibnja 2019. u 17 sati u Banja Luci, u sali Hotela Bosna (Kralja Petra I Karađorđevića 97) razgovor s autorom vodit će Seid Serdarević.
 3. “Jasenovac” - okrugli stol na 13. Festivalu tolerancije “Jasenovac” - okrugli stol na 13. Festivalu tolerancije U okviru 13. Festivala tolerancije u Zagrebu, u četvrtak 11. travnja 2019. u 20 sati, održat će se okrugli stol o knjizi  Jasenovac Ive Goldsteina. Na okruglom stolu u Polukružnoj dvorani Teatra &TD (Savska 25) sudjelovat će Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović, a razgovor će moderirati Seid Serdarević.
 4. Ivo Goldstein u Ljubljani Ivo Goldstein u Ljubljani U utorak 26. ožujka 2019. u 19.20 u Mini teatru u Ljubljani (Križevniška 1) Ivo Goldstein predstavit će svoju knjigu Jasenovac u okviru 5. Festivala Hiša strpnosti / 5th House of Tolerance Festival. Razgovor s Ivom Goldsteinom vodit će Seid Serdarević.
 5. Predstavljanje knjige Ive Goldsteina u Mariboru Predstavljanje knjige Ive Goldsteina u Mariboru Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta Mariborska knjižnica ugostit će  Ivu Goldsteina i predstaviti njegovu knjigu  Jasenovac. U petak 25. siječnja 2019. u 18 sati  u Salonu uporabnih umetnosti u Mariboru (Glavni trg 1) razgovor s Ivom Goldsteinom vodit će Franci Pivec.
 6. Predstavljanje knjige Ive Goldsteina u Rijeci Predstavljanje knjige Ive Goldsteina u Rijeci U povodu Međunarodnog dana sjećanje na žrtve Holokausta u utorak 22. siječnja 2019. u 18 sati Ivo Goldstein predstavit će knjigu Jasenovac  u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16). Uz Ivu Goldsteina o knjizi će govoriti Vuk Perišić i Seid Serdarević.
 7. Tribina Tribina "Historija u društvu" na zagrebačkom FF-u U četvrtak 13. prosinca 2018. u 10 sati u Vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3) održat će se tribina “Historija u društvu” Jasenovac Ive Goldsteina – što poslije?. Na tribini će sudjelovati Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Tvrtko Jakovina, Nataša Mataušić, Đorđe Mihovilović, Ivo Pejaković, Federico Tenca Montini i Milan Radanović.  
 8. Predstavljanje knjige “Jasenovac” Ive Goldsteina Predstavljanje knjige “Jasenovac” Ive Goldsteina U srijedu 21. studenog 2018. u 19 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2) predstavit ćemo knjigu  Jasenovac Ive Goldsteina. Uz autora o knjizi će govoriti Vuk Perišić, Goran Hutinec i Seid Serdarević.