Hitlerova socijalna država

Special cijena 25,07 € Redovna cijena 27,86 €
  • Jezik izvornika: njemački

  • Prijevod: Daniela Tkalec

  • Broj stranica: 504

  • Datum izdanja: studeni 2012.

  • ISBN: 978-953266414-0

  • Naslov izvornika: Hitlers Volksstaat

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 895 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 27,86 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Hitlerova socijalna država Götza Alyja nije samo još jedan u nepreglednoj količini znanstvenih i publicističkih radova posvećenih nacionalsocijalizmu, Drugom svjetskom ratu i Holokaustu. Ono što je izdvaja iz tog mnoštva jest to da se ne bavi općepoznatim političkim i socijalnim procesima, nacističkom represijom i vojnim operacijama, već jednim koliko zanemarenim toliko važnim aspektom nacističke i, uopće, svake vladavine. Fiskalna, socijalna i financijska politika jedna je od najvažnijih poluga vlasti, značajna koliko i primjerice policija i propaganda. Hitlerova socijalna država analizira fiskalnu i proračunsku politiku nacionalsocijalističkog režima. Ona dokumentirano raščlanjuje njegove fiskalne prihode koji su počivali na klasičnim porezima, ali i na besprimjernoj pljački europskih Židova i čitave okupirane Europe. Podjednaka pozornost posvećena je i proračunskim rashodima, odnosno redistribuciji opljačkanog bogatstva kojim je režim kupovao socijalni mir i životni standard rasno i etnički podobnih podanika Trećeg Reicha. Nacizam nije počivao samo na laži i ubojstvu nego i na pljački. Iracionalni antisemitizam imao je i svoje “racionalno”, ekonomsko naličje. Taj zločinački pothvat financiran je jednako zločinačkim metodama koje je, dakako, uobličio u privid fiskalnog legaliteta.

Iako se bavi jednim poraženim totalitarnim režimom, Hitlerova socijalna država začudno je aktualna u kontekstu ekonomske krize s kojom su suočene moderne demokracije, odnosno u kontekstu vječne potrage za ravnotežom između državnog intervencionizma i slobodnog tržišta. Iskustvo nacističke ekonomske politike ukazuje na krajnje ekonomske – i, dakako, moralne – konzekvencije neograničene državne financijske moći, fiskalne represije i socijalnog mira koji ne počiva na novostvorenoj vrijednosti nego na nasilnoj redistribuciji bogatstva.

Ovakvo ponovno ispisivanje povijesti nepovratno će promijeniti naše shvaćanje Trećeg Reicha, otkrivajući ga kao općeprihvaćenu diktaturu čija se popularnost zasnivala na krađi i profitu stvorenom na zločinima protiv čovječnosti nezamislivih razmjera.
Omer Bartov, autor knjige Germany’s War and the Holocaust: Disputed Histories

Fascinantna i značajna knjiga o nacističkoj gospodarskoj politici koja je režimu olakšavala provedbu konačnog rješenja.
Christopher R. Browning, autor knjige Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland

Zasnovana na iscrpnim istraživanjima i tečno napisana, ova knjiga donosi nov, zanimljiv i uvjerljiv pristup razumijevanju jednog od najintrigantnijih pitanja moderne povijesti: zašto je toliko Nijemaca, nacista i “običnih ljudi” podržalo progone Židova? Čuli smo puno toga o ideologiji, sociologiji i psihologiji: vrijeme je da se osvrnemo na profit.
Tom Segev, autor knjige The Seventh Million: The Israelis and the Holocaust

Götz Aly vrlo je originalan mislilac koji je došao do niza važnih zaključaka u proučavanju Holokausta.
Raul Hilberg, autor knjige The Destruction of the European Jews