Godišnji banket bratovštine grobara

Special cijena 21,49 € Redovna cijena 23,88 €
  • Jezik izvornika: francuski

  • Prijevod: Ivana Šojat

  • Broj stranica: 416

  • Datum izdanja: kolovoz 2022.

  • ISBN: 978-953358505-5

  • Naslov izvornika: Le banquet annuel de la confrérie des fossoyeurs

  • Vrsta uveza: meki uvez s ovitkom

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 545 g

  • Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 17,00 €

Rok isporuke: tri radna dana.

Besplatna dostava: za narudžbe iznad 35,00 €.

Vrijedi za područje Republike Hrvatske.

Kad mladi etnolog David Mazon napusti Pariz kako bi napisao doktorsku disertaciju o tome što znači živjeti na selu u 21. stoljeću, uvjeren je da ima sve što je potrebno: državnu stipendiju, prijenosno računalo, internetsku vezu i smještaj na farmi na rubu Poitevinske močvare. Ali može li znanost zarobiti tisućljetne duhove Mjesta, dokučiti hirove Kotača vremena? Dok brodi mikrosvemirom La Pierre-Saint-Christophea i uz pomoć ljubaznog načelnika-pogrebnika Martiala i farmerice Lucie upoznaje lokalne ljude i običaje, David postaje sve sigurniji da mu nešto – a možda čak i ono najvažnije – nepovratno izmiče.
Godišnji banket bratovštine grobara Mathiasa Énarda briljantan je, nesvakidašnji roman – knjiga u kojoj je tragikomični dnevnik znanstvenika tek ulaznica za spektakularni književni rollercoaster kroz povijest Francuske. Uz živopisne Énardove likove, u središtu ove vratolomne vožnje pokrajina je Deux-Sévres, piščev rodni kraj i duh koji ga nastanjuje još od velikog Énardova zemljaka Rabelaisa. Baš ondje, mjesto je simpozija neobične bratovštine – baš ondje zbiva se drevna gozba na kojoj grobari slave Smrt, a Smrt im, zauzvrat, poklanja trodnevnu pauzu, predah tijekom kojega će – zajedno s čitateljem ovog sjajnog romana – uživati hedonistički i bez skrupula.

“Moćno, neočekivano, ludo: takav je Godišnji banket bratovštine grobara.” – La Croix

“Rijetko je kad knjiga o smrti bila tako pomlađujuća. Godišnjim banketom bratovštine grobara Mathias Énard ponudio nam je najstidljiviji i najpotresniji roman u dugo vremena.” – Le Monde des Livres

“Čudesan roman. Ne znamo čija je reinkarnacija Mathias Énard: šarmantnog ministranta, vragolastog lisca iz srednjovjekovne priče ili učenog vojnog poštara iz 1914. godine... Ono što je sigurno, jest da slijedi briljantnu i ludu busolu svoje mašte i ponovno poziva čitatelja da se opije književnošću.” – Télérama

“Gargantuovski roman.” – L’Obs

Ova knjiga objavljena je uz potporu Programa pomoći izdavaštvu „A.G.Matoš“ koju dodjeljuje Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Knjiga Godišnji banket bratovštine grobara objavljena je u sklopu projekta Growing Together koji sufinancira Europska unija.