Gazprom

Novo rusko oružje

Special cijena 9,00 kn Redovna cijena 50,00 kn
  • Jezik izvornika: ruski

  • Prijevod: Fikret Cacan

  • Broj stranica: 240

  • Datum izdanja: ožujak 2009.

  • ISBN: 978-953266085-2

  • Naslov izvornika: Gazprom: russkoe oružie

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 234 mm

  • Težina: 475 g

Knjiga Gazprom – novo rusko oružje opisuje i razjašnjava povijest i sadašnjost Gazproma, jedne od najvećih svjetskih kompanija i najvećega svjetskog dobavljača plina. Gazprom je nastao u doba Sovjetskog Saveza i jedna je od rijetkih tvrtki koja je preživjela tranziciju. Gazprom nije samo dobavljač plina, on je mnogo više od toga: kontrolira medije, naftu, plinovodne sustave duge 463 tisuće kilometara, ima svoje gradove, banke... Gazprom je država u državi.

Knjiga Valerija Panjuškina i Mihaila Zigara istražuje tko i kako kontrolira Gazprom, kompaniju koja je najjači gospodarski subjekt u Rusiji. Gazprom – novo rusko oružje razotkriva neraskidive veze između Gazproma i države. Vladimir Putin na Gazpromu gradi svoju moć, sadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev bio je zaposlenik Gazproma, a isto tako i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin.

Svaka energetska kriza koju osjećamo i u svojim domovima vezana je uz Gazprom. Na ventilu plinovoda iz Rusije prema Europi čvrsto stoji ruka Vladimira Putina. Knjiga Valerija Panjuškina i Mihaela Zigara eksplozivna je sadržaja, pokazuje kako je i zašto baš Gazprom postao novo, moćno rusko oružje kojime Kremlj jače utječe na svjetska zbivanja negoli SSSR u vrijeme Hladnoga rata.

10.3.2009.

Tko drži Gazprom, taj drži i Rusiju!

Jutarnji list, Vlado Vurušić, 10.03.2009.

U srijedu navečer se u Profilovoj knjižari u Zagrebu u 19 sati predstavlja zanimljiva knjiga o utjecaju ruskog energetskog diva “Tko drži Gazprom, drži i Rusiju!”, lajtmotiv je knjige koja se, iako spada u sferu dokumentarne publicistike, čita kao uzbudljivi politički triler. Kroz priču o stvaranju Gazproma kao jednog od najbitnijih političkih i ekonomskih pokretača suvremene Rusije autori Pinjuškin i Zigar donose napetu priču o postsvjetskoj Rusiji i njezinu utjecaju na najbliže susjedstvo i načinu etabliranja na međunarodnoj sceni. Knjiga donosi mnoštvo intriga i zakulisnih igara unutar debelih zidina Kremlja u jednoj od najmoćnijih i najfascinatnijih zemalja svijeta. Knjiga kroz priče kompetentnih sugovornika razrješava mnoge tajne vezane uz politički život Rusije - kako je Jeljcin pobijedio jakog komunističkog kandidata Zjuganova, kako je provođena privatizacija, na koji način se dio ljudi enormno obogatio, tko je vukao konce u Kremlju krajem 90-ih. Odgovara se i na pitanje kako je na vlast došao baš Putin i kako su njegovi pokrovitelji poput Berezovskog i Gusinskog padali u borbi za prevlast. U knjizi se govori o utjecaju Gazproma na političke prilike u Ukrajini i Bjelorusiji. To je priča i o uspostavi stabilnosti i povratku Rusije na scenu kao jakog svjetskog igrača, upravo preko megatvrtke Gazprom. Dok Putin još nije ni pomišljao da može postati predsjednikom, želio je čelnu poziciju u Gazpromu, a današnji predsjednik Medvedev u kremaljski je tron uskočio s te dužnosti. Vlado Vurušić